Προχωρά η επέλαση των ανεμογεννητριών στα Βάτικα
Συνεχίζεται και παρά την αντίθετη γνώμη του Δήμου Μονεμβασίας, κατοίκων, φορέων και συλλόγων της περιοχής και όχι μόνο, η προσπάθεια τοποθέτησης αιολικών πάρκων στην περιοχή των Βατίκων.
Ήδη έχει διαβιβαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για δημοσιοποίηση, διαβούλευση και γνωμοδότηση, ο φάκελος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Σ.Π.Η.Ε.), ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 57,60 MW, ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΒΑΡΔΙΑ», «ΧΟΥΝΑΡΕΣ», «ΛΥΚΟΓΚΡΕΜΟΣ», «ΚΡΙΘΙΝΑ» & «ΒΡΥΣΑΚΙΑ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».
Τα παραπάνω αιολικά πάρκα αφορούν:
i) ΘΕΣΗ «ΒΑΡΔΙΑ»: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 14,40MW ΜΕ ΥΨΟΣ ΠΛΗΜΝΗΣ: 83μ & ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΔΡΟΜΕΑ: 133μ
ii) ΘΕΣΗ «ΧΟΥΝΑΡΕΣ» : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙAΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 4,80MW ΜΕ ΥΨΟΣ ΠΛΗΜΝΗΣ: 83μ & ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΔΡΟΜΕΑ: 133μ
iii) ΘΕΣΗ «ΛΥΚΟΓΚΡΕΜΟΣ» : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 14.40 ΜW ΜΕ ΥΨΟΣ ΠΛΗΜΝΗΣ: 83μ & ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΔΡΟΜΕΑ: 133μ
iv) ΘΕΣΗ «ΚΡΙΘΙΝΑ» : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 14,40ΜW ΜΕ ΥΨΟΣ ΠΛΗΜΝΗΣ: 83μ & ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΔΡΟΜΕΑ: 133μ
v) ΘΕΣΗ «ΒΡΥΣΑΚΙΑ» : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 9,60ΜW ΜΕ ΥΨΟΣ ΠΛΗΜΝΗΣ: 83μ & ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΔΡΟΜΕΑ: 133μ
Κάθε πολίτης – δημότης ή φορέας μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του έως 22/08/2024 προς το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Λακωνίας, και έως 22/08/2024 συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ) του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (eprm.ypen.gr) με τους κωδικούς του.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Μονεμβασίας έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε χωροθέτηση ανεμογεννητριών στη Χερσόνησο του Μαλέα, που περιλαμβάνονται όλες οι παραπάνω περιοχές, με τις υπ’ αριθ. 253/2019 & υπ’ αριθ. 39/2021 αποφάσεις του Δ.Σ.
Όλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτηση αιολικών πάρκων πρόκειται να βλάψει δραστικά, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, το δικαίωμα όλων σε ένα βιώσιμο, αρμονικό και ισορροπημένο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Από την άλλη όπως προειδοποιούν δεκαπέντε (15) κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις απειλείται η Χερσόνησος του Μαλέα, το «Μικρό Άγιον Όρος», περιοχή στην οποία ανθεί ο θρησκευτικός, γεωλογικός, φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός. Και όμως παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις αισθανόμαστε αδύναμοι να αντισταθούμε σε κάθε μορφής εισβολή. Μέχρι πότε…
Δεν υπάρχουν σχόλια