Header Ads

Header ADS

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Ενημέρωση για ζητήματα Καθαριότητας – Αποκομιδής:


Ενημέρωση για ζητήματα Καθαριότητας – Αποκομιδής:

1. Τα θερινά δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων (3 ημερησίως για σύμμεικτα) και ανακύκλωσης (1 ημερησίως) διενεργούνται κανονικά από τα τέλη Ιουνίου. Το πρόγραμμα αποκομιδής έχει συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με τους οδηγούς και τους τοπικούς προέδρους και θα τηρείται απαρέγκλιτα. Ο Δήμος επαναπροκήρυξε πρόσφατα τις 3 θέσεις οδηγών ΙΔΟΧ (8 μηνών) που παρέμεναν κενές από την προηγούμενη προκήρυξη και προσήλθε μόνο ένας οδηγός που προσελήφθη. Έτσι, θα υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον δρομολογίου όταν και όπου κριθεί αναγκαίο. Σημειώνουμε ότι η καθυστέρηση έγκρισης των προσλήψεων του προσωπικού καθαριότητας ήταν πρωτοφανής φέτος, καθώς δόθηκε μόλις 1 εβδομάδα πριν το Πάσχα, με αποτέλεσμα κατά τις ημέρες του Πάσχα οι αιρετοί
και οι υπάλληλοι του Δήμου να μαζεύουν σκουπίδια!

2. Τα ογκώδη απορρίμματα συλλέγονται από συνεργάτη ιδιώτη, που θα συνδράμει το Δήμο για όλη τη θερινή περίοδο στο έργο της αποκομιδής των μεγάλων μεταλλικών κάδων ογκωδών. Οι πολίτες πρέπει να τηρούν τον Κανονισμό Καθαριότητας και να μην πετούν αντικείμενα έξω από τους κάδους ογκωδών όταν αυτοί είναι γεμάτοι. Θα πρέπει να επικοινωνούν με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και να ενημερώνονται για τον πλησιέστερο αδειανό κάδο ή να αναμένουν την αποκομιδή των κάδων που είναι γεμάτοι.
3. Παρελήφθησαν 200 νέοι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης, χωρητικότητας 1100lt, που σταδιακά τοποθετούνται σε καίρια σημεία των μεγάλων οικισμών αντικαθιστώντας τους υπάρχοντες. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία επισκευής των υπαρχόντων κάδων (ρόδες και καπάκια) καθώς και η εργολαβία πλυσίματός τους που γίνεται φέτος για πρώτη φορά.
4. Τοποθετήθηκε νέα πρέσα ανακύκλωσης στον Αβλέμωνα.
5. Οι κάδοι ογκωδών από την Αγία Πελαγία και το TACAN (Ποταμός) έχουν μεταφερθεί στη θέση «Φωνόμαντρα», μετά από αίτημα της τοπικής κοινότητας και των κατοίκων. Εξυπακούεται ότι κάθε ενέργεια απόρριψης απορριμμάτων είτε εκτός των κάδων είτε σε μη προκαθορισμένα σημεία, θα αντιμετωπίζεται τόσο ποινικά όσο και με το αναλογούν πρόστιμο.
6. Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην ανακύκλωση από τα άσπαστα κιβώτια. Τα κιβώτια πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετούνται στους μπλε κάδους σπασμένα και διπλωμένα, ώστε να μειώνεται ο όγκος τους. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, α) ο Δήμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και β) θα επιβληθούν πρόστιμα.

7. Προκηρύχθηκε από τον ΕΔΣΝΑ η νέα σύμβαση διαχείρισης του ΧΥΤΥ Κυθήρων, στην οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνονται και τα Αντικύθηρα. Η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι 30 μήνες με δικαίωμα προαίρεσης και το συνολικό οικονομικό αντιστάθμισμα 1.859.504€ με το ΦΠΑ. Η πλήρης διαχείριση του ΧΥΤΥ των Κυθήρων από τον ΕΔΣΝΑ αποτελεί εγγύηση της καλής λειτουργίας του και παράλληλα απαλλάσσει το Δήμο μας από ένα τεράστιο και δυσθεώρητο κόστος που θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας, τα οποία προφανώς θα αυξάνονταν σε τεράστιο βαθμό. Η επιτυχής αυτή πολιτική συνεργασίας μας με τον ΕΔΣΝΑ, είναι η αιτία που το νησί μας διατηρεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο καθαριότητας (σε αντίθεση με τις απαράδεκτες και ψευδείς αναφορές ορισμένων περί δήθεν βρώμικου νησιού, που έχουν ήδη αναστατώσει τους επαγγελματίες του τουρισμού), καθώς εάν δεν υπήρχε ο ΧΥΤΥ στα Κύθηρα, όλα τα απορρίμματα του νησιού θα έπρεπε να μεταφέρονται καθημερινά στον ΧΥΤΑ της Φυλής (!), με το σχετικό κόστος να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη, που θα ήταν αδύνατο να καλυφθούν με αποτέλεσμα να βλέπαμε και στα Κύθηρα τις εικόνες ντροπής άλλων τουριστικών προορισμών που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να λύσουν το σημαντικό αυτό ζήτημα. Βέβαια, κατά την κοινή λογική, οι κάδοι πριν περάσει το απορριμματοφόρο, είναι γεμάτοι! Αυτό συμβαίνει και στην Ελβετία! Αλλά, είπαμε, τα πάντα είναι θέμα προσωπικής οπτικής (και ηθικής...)...

1 σχόλιο:

  1. δε βλέπω σχόλια
    που είναι ο σμαρδένκας και οι ανώνυμοι αναγνώστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.