Header Ads

Header ADS

Πανώλη: Έχουν θανατωθεί περίπου 9-10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου



Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση με την πανώλη στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, αφού μετά τη μόλυνση αιγοπροβάτων σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο, εντοπίστηκε κρούσμα και στην Αττική και ειδικότερα στον Ασπρόπυργο.

Τα τελευταία 24ωρα το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία, χώρα από την οποία εκτιμάται ότι άρχισε η διασπορά. Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, με συνέπεια να επιβεβαιώσουν το πρώτο κρούσμα στην Αττική. Αμέσως τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και την υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.

Παράλληλα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα «χτενίσουν» σχολαστικά την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Μέτρα προστασίας

Νωρίτερα χθες είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ σε όλη τη χώρα, για προληπτικούς λόγους, μετά την έξαρση κρουσμάτων πανώλης σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα αποφασίστηκε τα αιγοπρόβατα να μπουν σε επ’ αόριστον «καραντίνα». Ως εκ τούτου, απαγορεύεται η μετακίνησή τους για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρη την επικράτεια.

Παράλληλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών, συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων αλλά και τη διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Μεσινό του Δήμου Σικυώνος στην Κορινθία και στη Φαλάνη στη Λάρισα, μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, στο πλαίσιο προληπτικής έρευνας των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με βάση τη διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από τη Ρουμανία, όπου επίσης έχουν παρουσιαστεί κρούσματα πανώλης.

Κέλλας: Στόχος ο περιορισμός της νόσου

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τόνισε πως «μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης». Πρόσθεσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου». «Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα (Δευτέρα 29/7) έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο (30/7) στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική».

Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.