Header Ads

Header ADS

«Σε κατάσταση αναμονής το εμβληματικό γεφύρι Ξηροκαμπίου»



ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σπάρτη, 17/06/2024

«Σε κατάσταση αναμονής το εμβληματικό γεφύρι Ξηροκαμπίου»

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας & Κοινοβουλευτική Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, σχετικά με την εμβληματική γέφυρα Ξηροκαμπίου.

Η Βουλευτής τονίζει στην Ερώτησή της πως το ελληνιστικό γεφύρι Ξηροκαμπίου αποτελεί ένα εμβληματικό τεχνικό έργο όχι μόνο γιατί μετρά περίπου 2200 χρόνια ζωής, αλλά και γιατί βρίσκεται μέχρι σήμερα σε χρήση.

Για το μοναδικό αυτό Μνημείο έχουν ολοκληρωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας μελέτες αξίας 58.404,00€, οι οποίες έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ από το 2022(!), προκειμένου να εγκριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η Νάγια Γρηγοράκου επισημαίνει πως μέχρι σήμερα φαίνεται να εκκρεμεί η μελετητική ωρίμανση του έργου, ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το από πού θα βρεθεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του, καθώς το εν λόγω έργο δεν έχει ενταχτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο ζητά από την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει:

Για το τι έχει συμβεί μετά τη διαδικασία γνωμοδότησης των μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και πώς έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η μελετητική ωρίμανση του έργου.

Για τους λόγους που το εν λόγω έργο δεν εντάχτηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για το συνολικό κόστος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου και για το από ποιους πόρους πρόκειται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Στυλιανή Μενδώνη

Θέμα: Σε κατάσταση αναμονής το εμβληματικό γεφύρι Ξηροκαμπίου

Είναι γνωστό ότι ο Νομός Λακωνίας διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα ενταγμένο μέσα σε τοπία ασυναγώνιστης φυσικής ομορφιάς και ως εκ τούτου αποτελεί έναν προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, προσφέροντας του μοναδικές εμπειρίες.

Στους πρόποδες του Ταϋγέτου, στα δυτικά του οικισμού «Ξηροκάμπι» και μόλις 19 χλμ νότια της Σπάρτης, στην έξοδο του φαραγγιού του Ανάκωλου, βρίσκεται μία μοναδικής ομορφιάς γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Ερασίνου ή Ρασίνα. Πρόκειται για ένα μονότοξο γεφύρι, κατασκευασμένο από ορθογώνιους μακρόστενους ογκόλιθους, ενώ η διάμετρος της καμάρας του φτάνει περίπου στα τέσσερα (4) μέτρα.

Το ελληνιστικό γεφύρι Ξηροκαμπίου που μετρά περίπου 2200 χρόνια ζωής αποτελεί ένα σπάνιο αξιοθέατο, καθώς όχι μόνο στέκει μετά από τόσα χρόνια αγέρωχο, αλλά και γιατί ουσιαστικά συνεχίζει να βρίσκεται έως και σήμερα σε χρήση.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό τεχνικό έργο που συνιστά ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα γεφυροποιίας στον Ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα και έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΕ/Α1/Φ05/29148/1049/13-6-1985 (Β΄ 401).

Για το εμβληματικό αυτό έργο της αρχαιότητας εκπονήθηκαν μελέτες με αυτεπιστασία και απολογιστικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συνολικού κόστους 58.404,00€. Το συγκεκριμένο κόστος βάρυνε τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- Εθνικοί Πόροι. Οι εν λόγω μελέτες ολοκληρώθηκαν από τους αναδόχους μελετητές εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τις τεθείσες από την Εφορεία τεχνικές και ποιοτικές προδιαγραφές, ενώ στη συνέχεια απεστάλησαν στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ για την κατά νόμο έγκριση (υπ’ αρ. 133066/29.3.2022 έγγραφο της ΕΦΑ Λακωνίας). Στη συνέχεια, οι παραπάνω μελέτες εισήχθησαν προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά από την επεξεργασία τους από τη Διεύθυνση

Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, για την τελική γνωμοδότηση, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελετητική ωρίμανση του έργου, ενώ προφανώς καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει στην ιστορική γέφυρα.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη γέφυρα κουβαλά μια ιστορία 2200 ετών αναμφισβήτητης αξίας.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα θα έπρεπε το έργο να έχει ωριμάσει μελετητικά.

Δεδομένου ότι δύο χρόνια μετά την κατάθεση των μελετών στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πώς θα προχωρήσει το έργο, αλλά και για το από πού θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση του.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Μετά τη διαδικασία γνωμοδότησης των μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πώς έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η μελετητική ωρίμανση του έργου;

2. Για ποιους λόγους το εν λόγω έργο δεν εντάχτηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

3. Ποιο είναι το συνολικό κόστος για την ολοκλήρωση του έργου και από ποιους πόρους πρόκειται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.