Header Ads

Header ADS

Η τραγωδία της πυροπροστασίας ακινήτων: Επέβαλαν πρόστιμο 1.028 ευρώ σε κήπο με… συνθετικό χλοοτάπητα! (φώτο)

 

Πρόστιμο και σε αυλή με τσιμέντο που υπάρχει ένα μικρό μποστάνι με μαρούλια!

Υπάλληλος του Δήμου Χαλανδρίου που ανέλαβε να ελέγξει για τυχόν ακαθάριστα οικόπεδα στην περιοχή, επέβαλλε πρόστιμο ύψους 1.028,11 ευρώ σε κήπο με… συνθετικό χλοοτάπητα αλλά και σε κήπο που είχαν φυτρώσει μερικά μαρούλια!

Από την αρχή το pronews.gr είχε αποκαλύψει ότι ο νόμος για την πυροπροστασία ακινήτων θα εξελιχθεί σε φάρσα και τραγωδία και έχει άλλους σκοπούς που έχουν ως στόχο, την εξαθλίωση των ιδιοκτητών.

Η παραπάνω καταγγελία έγινε σε γνωστή ιστσελίδα από την Ιωάννα Ταουζή, ιδιοκτήτρια ακινήτου στην οδό Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή, όπου σύμφωνα και με άλλες μαρτυρίες επεβλήθησαν σωρεία προστίμων για «ακαθάριστα» οικόπεδα.

Από το φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο της ένστασης κατά του προστίμου που η ίδια κατέθεσε στον Δήμο Χαλανδρίου.

Προκύπτει πως ο μικρός κήπος, περίπου 40 τμ, εντός της ιδιοκτησίας της, οριοθετείται από μάντρα, έχει τοποθετημένη πλάκα Καρύστου, τσιμέντο και συνθετικό χλοοτάπητα ενώ η βλάστηση που διακρίνεται στις φωτογραφίες (δέντρα) ανήκουν σε γειτονικό οικόπεδο άλλου ιδιοκτήτη.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε στις 16.5.2024, όμως ο φάκελος που παρέλαβε η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι ο κάτοχος ειδοποιήθηκε στις 4.6.2024. Η ίδια ενημερώθηκε για το πρόστιμο σήμερα (13.6.2024) καθώς έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό.

Η ίδια, με αίτησή της προς τον δήμο Χαλανδρίου ζήτησε τη διαγραφή του προστίμου, αλλά και να της χορηγηθεί το φύλλο ελέγχου σχετικά με την αυτοψία και όλα τα στοιχεία που δικαιολογούν την επιβολή του προστίμου και από τα οποία προκύπτει ότι η ίδια δεν προέβη σε καθαρισμό της ιδιοκτησίας της.

Σύμφωνα με την κα Ταουζή πρόστιμο για «ακαθάριστο» οικόπεδο επεβλήθη και σε συγγενικά της πρόσωπα που διαμένουν στην ίδια περιοχή, στην οδό Σίφνου, σε αυλή με τσιμέντο που υπάρχει ένα μικρό μποστάνι με μαρούλια, σημειώνει η καταγγέλλουσα.

prostimo-xalandri-eggrafo__1_
prostimo-xalandri-eggrafo__2_

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων

Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr, έπειτα από υπουργική απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Πότε κάποιος κινδυνεύει με πρόστιμο

Η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ο τρόπος επιβολής του οποίου, η διαδικασία είσπραξής του κάθε άλλο σχετικό με αυτό θέμα θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.

Η υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης στο Μητρώο ως προς την τήρηση της υποχρέωσης του καθαρισμού και της συντήρησης αυτού επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και βαριά χρηματικά πρόστιμα.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.