Header Ads

Header ADS

Πυροπροστασία ακινήτων: Τι κρύβει η κυβέρνηση και τα χιλιάδες ευρώ που πρέπει να βρουν οι ιδιοκτήτες για να σώσουν τα σπίτια τους

 

Πώς οδηγούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην εξαθλίωση

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε ό,τι αφορά τον απαράδεκτο νόμο της για την πυροπροστασία των ακινήτων με βάση τον οποίο, με ολοκληρωτικού τύπου διαταγές επιβάλλει στους ιδιοκτήτες, ουσιαστικά να φτιάξουν από την αρχή τα σπίτια τους, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ που δεν τα έχουν, και που αν τα είχαν δεν όφειλαν να τα ξοδέψουν.

Για να μην ξεχνιόμαστε τα συγκεκριμένα μέτρα πυροπροστασίας, με βάση τον νέο κανονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα τους κοστίσουν πάνω από 28.000 €!

Δηλαδή η κυβέρνηση με ολοκληρωτικό τρόπο απαιτεί από πολίτες με μισθούς των 1000 € κατά μέσο όρο να πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό για παρεμβάσεις οι οποίες σύμφωνα με όλους τους ειδικούς επιστήμονες είναι όχι μόνο ακατάλληλες αλλά και επικίνδυνες.

Φαίνεται πως η μόνη σωτηρία για εκατομμύρια πολίτες θα είναι να στραφούν κατά του εκτρωματικού αυτού νόμου της κυβέρνησης προσφεύγοντας (και αυτό λεφτά χρειάζεται) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Η ανακοίνωση της διπλής παράτασης για τους υπόχρεους -έως τις 30 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και ως τις 21 Ιουνίου για τα ακίνητα κοντά σε δάση δεν λύνει το πρόβλημα ως προς τις παρεμβάσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, απλά τους δίνει λίγο χρόνο για να προλάβουν να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους.

Όσοι τα καθαρίσουν θα πρέπει να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr) που επιτέλους η κυβέρνηση δεήθηκε να την θέσει σε λειτουργία.

Στην περίπτωση ιδιοκτητών κτισμάτων κοντά ή μέσα σε δάση, θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία- διαχειριστή (τεχνικό επιστήμονα) για την υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.

Φυσικά εδώ προκύπτει το ερώτημα, γιατί να περισσεύουν χρήματα ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς δύσκολα βγάζουν τον μήνα τους για να πληρώσουν με το έτσι θέλω κάποιον μηχανικό;

Με πιο θράσος η κυβέρνηση απαιτεί από κάποιον που έφτιαξε σπίτι να έχει αποταμιεύσει πολλές χιλιάδες ευρώ στην άκρη για να πληρώνει μελλοντικά «χαράτσια»;

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία της πλατφόρμας του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» όπου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, εκκρεμεί και οι δηλώσεις θα κατατίθενται στους οικείους δήμους από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που θα τις συντάξουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών.

Το κόστος σύνταξης της έκθεσης ξεκινά από τα 150 ευρώ -αν πρόκειται για μια κατοικία– και κυμαίνεται ανάλογα με την έκταση του ακινήτου και των χαρακτηριστικών που θα εντοπίσει ο τεχνικός επιστήμονας. Με τη μέση τιμή για τα περισσότερα ακίνητα της χώρας να κυμαίνεται μεταξύ 400-500 ευρώ, το κόστος μπορεί και να φτάσει ή να ξεπεράσει και τις 5.000 ευρώ για ιδιαίτερες περιπτώσεις ακινήτων, όπως για παράδειγμα βιομηχανίες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή το σύνολο των ΜΜΕ προστάτεψε την κυβέρνηση φροντίζοντας να αποκρύψει το ζήτημα με το νόμο της πυροπροστασίας ακινήτων, επιτυγχάνοντας έτσι η πλειοψηφία των πολιτών να μην καταλάβει τι έρχεται.

Το ίδιο ακριβώς έκαναν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία δεν εξέδωσαν ούτε μία ανακοίνωση κατά του εκτρωματικού αυτού νόμου, δημιουργώντας εύλογες υποψίες για κάποιου είδους «συνολικής συνεννόησης».

Τώρα μόνο ξεκίνησαν τα ΜΜΕ να γράφουν αλλά χωρίς να εξηγούν στους πολίτες τι τους περιμένει (και κυρίως πόσο θα του κοστίσει), για την πυροπροστασία ακινήτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιχείρησε χθες, μιλώντας στο East Mediterranean Gas Forum (όπου ανακοίνωσε και την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις πυροπροστασίας) να καθησυχάσει ενόψει Ευρωεκλογών, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες.

Γιατί μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδο τους και γύρω από το κτίριο τους».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός».

Μόνο που υπουργός δεν λέει την αλήθεια:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι κι αλλιώς κάθε χρόνο καθαρίζουν τα οικόπεδα τους.

Τώρα όμως από το πουθενά σε μία υποτίθεται δημοκρατική χώρα έχουν μία κυβέρνηση που τους απειλεί με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, εάν δεν φτιάξουν ξανά τα σπίτια τους με κόστος επίσης χιλιάδων ευρώ, όπως αυθαίρετα ορίζει ένας νόμος ο οποίος δεν ψηφίστηκε στη Βουλή αλλά πέρασε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023.

Αυτό είναι πρωτοφανές αλλά και πάλι το ερώτημα είναι το εξής: Τι θα συμβεί με όσους ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τα χρήματα για τις αλλαγές που επιβάλλει η κυβέρνηση;

Θα τους ταράξει στα πρόστιμα για να τους πάρει τις περιουσίες; Τι θα πει τότε ο κύριος Σκυλακάκης; Ότι τα πρόστιμα δεν είναι αυτοσκοπός;

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο τεχνικός επιστήμονας μπορεί να ολοκληρώσει την τεχνική έκθεση υπολογίζοντας ο ίδιος τον βαθμό επικινδυνότητας, εάν πρόκειται για δασικό ακίνητο εκτός σχεδίου.

Σε περιπτώσεις που βρίσκονται σε οικισμό, ωστόσο, τον βαθμό επικινδυνότητας που απαιτείται να συμπληρωθεί, πρέπει να τον ορίσει ο οικείος Δήμος. Το πρόβλημα είναι ότι ως σήμερα, λίγοι Δήμοι ανά τη χώρα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία χαρακτηρισμού ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Τι επιβάλλει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα πλησίον ή εντός δασών, δασικών εκτάσεων και αλσών, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένους τεχνικούς επιστήμονες.

Αυτοί θα απαντήσουν εάν υποχρεούνται να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες (καθορισμός της ζώνης επικινδυνότητας, αν απαιτείται, έκδοση πορίσματος αξιολόγησης του κτιρίου και καθορισμός των αναγκαίων μέτρων ανά κτίσμα).

Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο υποχρεωτική είναι η εφαρμογή μόνο των διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας.

Με λίγα λόγια η «λυπητερή» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθει του χρόνου όταν και θα πρέπει να έχουν «κόψει τους λαιμούς τους» να βρουν λεφτά για να κάνουν ότι τους έχει επιβληθεί.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν την πρόσβαση στο ακίνητο, τη δημιουργία ζωνών προστασίας, την αποθήκευση υλικών, τον τακτικό καθαρισμό και την εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης και συγκεκριμένα:

– Τον καθαρισμό της πρόσβασης στο ακίνητο από καύσιμες ύλες.

– Τον τακτικό καθαρισμό, που περιλαμβάνει το καθάρισμα δέντρων και θάμνων από ξερά χόρτα, καθώς και το κλάδεμα, την αραίωση της εύφλεκτης δενδρώδους βλάστησης, την κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, τον καθαρισμό εδάφους από πευκοβελόνες κ.ά.

– Τη μεταφορά σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο των υλικών που αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα, απορρίμματα και άλλα υλικά.

– Τον έλεγχο και τη συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, τον καθαρισμό στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.

– Τον σχεδιασμό των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από το κτίριο. Πρόκειται για ζώνες ελάχιστου πλάτους δέκα μέτρων σε τρία επίπεδα, με στόχο να επιβραδύνουν τον ρυθμό της πυρκαγιάς και να επιτρέπουν την πρόσβαση των πυροσβεστών και των οχημάτων τους.

– Και τη σύνταξη από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

– Για τα υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η διατήρηση νομίμως εγκατεστημένων υφιστάμενων υπέργειων δεξαμενών αερίων καυσίμων μέχρι τις 31.12.2030.

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων με τον τίτλο Ακαθάριστα Οικόπεδα (apps.gov.gr), οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα.

Να μην ξεχνάμε και το προσφιλές σπορ της κυβέρνησης που είναι ο κάθε Έλληνας να καταδίδει κάποιον άλλον Έλληνα.

Παράλληλα οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

 Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Η μη υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο επισύρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ η υποβολή ψευδούς δήλωσης επισύρει ποινή φυλάκισης ως δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο που φτάνει ως τις 54.000 ευρώ.

Κατά τα άλλα η επιβολή προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός όπως επίσης ούτε η δήμευση των περιουσιών…

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.