Header Ads

Header ADS

ΛΑΚΩΝΙΑ:Με λαμπρότητα εόρτασε η Μονεμβασία την Παναγία Χρυσαφίτισσα



Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εόρτασε η τοπική μας εκκλησία τη Δευτέρα του Θωμά, την πολιούχο και προστάτιδα του τόπου μας Παναγία Χρυσαφίτισσα, στον ομώνυμο ναό της στο Κάστρο Μονεμβασίας.

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών της τοπικής μας Εκκλησίας. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος απεύθυνε λόγο πνευματικό μιλώντας για την παρουσία της Παναγίας η οποία δυναμώνει την πίστη κάθε ανθρώπου, μετατρέποντας τα δύσκολα σε εύκολα, τα μεγάλα σε μικρά εμπόδια.

Την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 στον ιερό της Παναγίας Χρυσαφιτίσσης, τελέσθηκε ο Όρθρος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, ευλογήθηκαν οι άρτοι και ακολούθησε η πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Στους ευλαβείς χριστιανούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό και τον προαύλιο χώρο, απηύθυνε μεστό νοημάτων λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας, ο οποίος αρχικά μίλησε για την εορτή της Αναστάσεως, για το γεγονός ότι ο Χριστός νίκησε το θάνατο, ως κάτι ιερό και πολύ ευλογημένο. «Η εκκλησία μας όπως λένε οι πατέρες, είναι μια εκκλησία της Αναστάσεως, η οποία διαφωτίζει τη ζωή κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού» ανέφερε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η εορτή της Αναστάσεως μας βάζει στη διαδικασία να προβληματιστούμε και να νιώσουμε ότι οι καρδιά μας πρέπει να γίνει καρδιά χαράς, ευλογία και Ανάστασης».

Στη συνέχεια ο Θεοφιλέστατος μίλησε για την Παναγία η οποία όπως επισήμανε «μπορεί να μας δώσει και τη Ζωή και το Φως δια του Αναστάντος Χριστού και η οποία μπορεί να μεταφέρει σε Αυτόν τα μηνύματα της δικής μας καρδιάς». Επίσης απευθυνόμενος στον καθένα ξεχωριστά τόνισε την ανάγκη -στις περίεργες εποχές που ζούμε- να ανοίξουμε τις καρδιές μας, να τις ελευθερώσουμε και να βρούμε τον προορισμό μας κοντά στο Φως, κοντά στο Χριστό.

Δεν παρέλειψε τέλος να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον σεπτό Ποιμενάρχη μας, για την ευκαιρία που του έδωσε να συμμετέχει στον λαμπρό εορτασμό της Πολιούχου της ιστορικής Μονεμβασίας, αποδίδοντας όπως ανέφερε «τη δέουσα τιμή και το σεβασμό στην Παναγία, στη μάνα του Χριστού, στη μάνα όλου του κόσμου».

Κατακλείοντας τη Θεία Λειτουργία, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε αρχικά τον Πανάγαθο Θεό που επέτρεψε τον εορτασμό σε χαρμόσυνο κλίμα, τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Τεγέας και Λακαιδεμονίας κ.κ. Θεόκλητο και Θεόφιλο που τίμησαν με την παρουσία του και την εξαιρετική ομιλία τους την πανήγυρη, τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό, που ολόψυχα συμμετείχαν και στις δύο λατρευτικές συνάξεις. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα να έχει πάντα υπό την σκέπη Της τον ιστορικό τόπο της Μονεμβασίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας πέριξ της πλατείας, όπου ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευλόγησε την πλειάδα των ευλαβών πιστών και αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εορτή, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον εφημέριο της ενορίας πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο για την άρτια οργάνωση και επιμέλεια της πανηγύρεως, τη χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας που ελάμπρυνε με την παρουσία της την εορτή, τα νέα παιδιά που διακονούν, συμμετέχουν και βοηθούν στο χώρο της εκκλησίας και τέλος το Μαέστρο και τη Φιλαρμονική Μονεμβασίας που με την παρουσία τους ενισχύουν τη μεγαλοπρέπεια της ημέρας.

Τον εορτασμό της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας τίμησαν μεταξύ των άλλων με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μονεμβασίας Παναγιώτης Γράφος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σταύρος Χριστάκος, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Πιερρρής Παπαδάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νικόλαος Βλάχος, Βασίλειος Κουλουβάκος, Βασιλική Σκάγκου και θεοδούλη Σπυριδάκου και Πρόεδροι Κοινοτήτων.

Επίσης παρέστησαν ο Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Υποστράτηγος Ηλίας Αξιοτόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ταξίαρχος Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Διοικητής του ΑΤ Μολάων Παναγιώτης Γιάννου και του ΑΣ Μονεμβασίας Νεκτάριος Γάγκας, η Λιμενάρχης Νεαπόλεως Βασιλική Χριστοφοράκη, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Ανθυποπυραγός Λεωνίδας Μαχαίρας και πλήθος πιστών από τη Μονεμβασία και την ευρύτερη περιοχή.

https://www.monemvasianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.