Header Ads

Header ADS

Νέος διασυρμός της χώρας μας: Πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για τον Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο



Παρά τις παρασκηνιακές απόπειρες της ευρωπαϊκής Δεξιάς να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε με 330 ψήφους ΥΠΕΡ, 254 ΚΑΤΑ και 26 αποχές τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποίες πλήττουν βάναυσα την πολιτική και θεσμική αξιοπρέπεια της χώρας μας

Καταδίκη κι επισήμως για την Ελλάδα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έφεραν σφοδρά πλήγματα στο κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Το ψήφισμα πέρασε το μεσημέρι της Τετάρτης από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία το υπερψήφισε επιβεβαιώνοντας την καταδικαστική απόφαση.

Υπέρ της έγκρισης ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν 254. Ακόμη 26 απείχαν.

Το… αντιψήφισμα της δεξιάς

Το ψήφισμα – κόλαφος βασίζεται στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτή Σοφί Ιντ’ Βελντ και μέσα από σκληρά λόγια μιλάει για σημαντική οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, οι SLAPPs (στρατηγικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων), αλλά και πρακτικές τύπου «λίστας Πέτσα».

Στον αντίποδα, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών» οι παρασκηνιακές ενέργειες της κυβέρνησης με τις πλάτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έφεραν… δεξιό αντιψήφισμα μάλλον για την τιμή των όπλων.

Ειδικότερα, το ΕΛΚ προετοίμασε τροπολογία για να ενταχθεί στο πόρισμα με στόχο να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα καθώς περιγράφει στα 19 του σημεία υποτιθέμενη πρόοδο της χώρας σε διάφορους τομείς, από τον πλουραλισμό της ενημέρωσες μέχρι… την Frontex.

Στ. Κασσελάκης: Η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε την εξέλιξη με ανάρτησή του στα social media:

Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία.

Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών ή άλλων χωρών.

Υπερήφανος για τη δουλειά του Κώστα Αρβανίτη. Η πατρίδα μας αξίζει καλύτερα.

Η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει.
 

Αναλυτικά η δήλωση του του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ/The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστα Αρβανίτη:

Ψήφισμα-Κόλαφος από το ΕΚ για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: Η χώρα εκτίθεται ανεπανόρθωτα με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαλεί την χώρα μας για τον εκτροχιασμό του κράτους δικαίου, με έναν και μόνο υπεύθυνο: την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με 330 ψήφους ΥΠΕΡ, 254 ΚΑΤΑ και 26 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα-κόλαφος, που επιστεγάζει την θλιβερή κατάσταση του κράτους δικαίου στη χωρά μας, μετά από πέντε χρόνια θεσμικής κατάπτωσης.

Παρά τις παρασκηνιακές απόπειρες της ευρωπαϊκής Δεξιάς να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που αντιτίθενται σε θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και πλήττουν την πολιτική και θεσμική αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Το Ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με τους συγγενείς και τους οικείους του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και ζητά από κοινού απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για αυτό το μαζικό έγκλημα. Το μήνυμα είναι σαφές: η κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης αιτίων και προσώπων δεν θα περάσει.

Το ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε από κοινού από τις 4 προοδευτικές πολιτικές ομάδες του ΕΚ (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες Renew) αναφέρεται εκτενώς και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τη ραγδαία υποβάθμιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, τις διώξεις δημοσιογράφων μέσω καταχρηστικών αγωγών (SLAPP) και εγκλήσεων, τη δολοφονία Καραϊβάζ, τον πρωθυπουργικό υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών, τις  απευθείας αναθέσεις, και τις επανειλημμένες επιχειρήσεις χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και υπονόμευσης των Ανεξαρτήτων Αρχών, που έφεραν την χώρα μας σε αυτή την δυσχερή θέση.

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητά με κάθε θεσμική επισημότητα ευθύνες και απαντήσεις για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μοναδική υπεύθυνη για τον διασυρμό της χώρας μας, οφείλει να λογοδοτήσει και επιτέλους  να σεβαστεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης, το Κράτος Δικαίου.

Εμείς μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τις οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών. Τη χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ. Την Ελένη Κωστοπούλου. Τους έντιμους δικαστικούς, τους δημοσιογράφους που δίνουν τη μάχη απέναντι στις διώξεις, τους λειτουργούς των Ανεξάρτητων Αρχών.

Μας είναι αδιάφορη η λασπολογία της Δεξιάς και των κύκλων της. Την Ελλάδα την εκθέτουν εκείνοι που συνειδητά την ευτελίζουν με την κυβερνητική τους πρακτική, όχι εκείνοι που απαρέγκλιτα επιδιώκουν τη νομιμότητα και την διαφάνεια. Η εικόνα της χώρας μας αμαυρώνεται ανεπανόρθωτα με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι οι άνθρωποι να δικαιωθούν. Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν φωνή.​

***

Σημειώνεται ότι ήταν ευρέως γνωστό ότι το κείμενο θα εκφράζει ξεκάθαρα έντονες ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ψήφισμα θα γίνεται αναφορά στα εξής ντροπιαστικά για τη χώρα:

-Στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που σχεδόν τρία χρόνια μετά δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, αλλά και στις απειλές, επιθέσεις, παρακολουθήσεις με spyware και αγωγές τύπου SLAPP, τις οποίες αντιμετωπίζουν πολλοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα

-Στην υπερβολική χρήση βίας από την ΕΛΑΣ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και μειονοτικών ομάδων. Μάλιστα, θα κάνουν συγκεκριμένη αναφορά στις δολοφονίες τριών νεαρών Ρομά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενώ θα υπενθυμίσει την αθώωση των αστυνομικών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου

-Στην απειλή του πλουραλισμού του Τύπου, καθώς η ιδιοκτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα κατανέμεται κυρίως σε μικρό αριθμό ολιγαρχών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δραματικά ανεπαρκή αναφορά σε ορισμένα θέματα, όπως στις ανησυχίες για το σύστημα ασφάλειας των σιδηροδρόμων πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη


-Στο σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω ΕΥΠ και Predator. Το Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, θα καταδικάσει την αθέμιτη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ως δικαιολογία για την απαράδεκτη υποκλοπή και παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γεώργιου Κύρτσου και του πρώην βουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Θα εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία για την επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό την άμεση αρμοδιότητα και εποπτεία του γραφείου του, ενώ θα τονίσει ότι πρέπει να διερευνηθούν ανεμπόδιστα όλες οι καταγγελίες και να κληθεί η Europol να συμμετάσχει στις έρευνες.

-Στη μεγάλη ανησυχία από το γεγονός ότι ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν δεχτεί αυξανόμενες πιέσεις λόγω του έργου τους σχετικά με τις παράνομες υποκλοπές της ΕΥΠ. Μάλιστα, θα ζητείται από την κυβέρνηση να αποσύρει επειγόντως τη ρύθμιση που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς και να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων.

-Στην καταδίκη του εκφοβισμού σε βάρος δικαστικών λειτουργών που ελέγχουν την κυβέρνηση, όπως η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

-Στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 600 μετανάστες, στηλιτεύοντας την έλλειψη προόδου στη δικαστική έρευνα. Οι ευρωβουλευτές θα θίξουν γενικότερα τη μεταχείριση των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό, κάνοντας αναφορά στα συστηματικά push backs,  αλλά και στις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής.

/left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.