Header Ads

Header ADS

Πειρατεία σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στα στενά του Ορμούζ-Υπάρχει Έλληνας ναυτικός μεταξύ του πληρώματος



Πρόκειται για το St.Nikolas ο που ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan

To πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, φέρεται να είναι υπό κατάληψη παραστρατιωτικών ομάδων, σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού στρατού.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο υπάρχει και έλληνας ναυτκός. 

Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν , τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Για μήνες, το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.

Το περιστατικό σημειώθηκε 50 ναυτικά μίλια ανατολικά του Σοχάρ του Ομάν. Οι ειδικοί ασφαλείας λένε ότι το σύστημα παρακολούθησης των πλοίων έχει απενεργοποιηθεί και το πλοίο πιστεύεται ότι κατευθύνεται προς το Ιράν.

Η Empire Navigation, μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Εκπρόσωπος της Empire Navigation επιβεβαίωσε ότι χάθηκε η επαφή με το πλοίο περίπου στις 06:30 π.μ. ώρα Αθήνας (04:30 GMT) «καθώς έπλεε στα ανοιχτά του Ομάν, κοντά στο Σόχαρ. Το πλοίο είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πληρώματος: 18 Φιλιππινέζους και έναν Ελληνα.»

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου. Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran ανέφερε ότι υποπτεύεται πώς το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν , τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για μήνες, το πλοίο να καθηλωθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. 

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.