Ο Αετός και ο Πετεινός
Ο Αετός και ο Πετεινός
Πετεινοί | Οι παραμυθάδες
Σωκράτης Π., δάσκαλος
Ο Αετός και ο Πετεινός
Τον τελευταίο καιρό μόνιμο θέμα στην καθημερινή ατζέντα των ενημερωτικών- ψυχαγωγικών! εκπομπών αλλά και των ειδήσεων ,φυσικά, της τηλε-κόλασης είναι το φλέγον θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου. Κι αυτό γιατί όχι τόσο επειδή μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τηλεθεατών αλλά με αυτού του είδους τον ‘βομβαρδισμό’ προσπαθούν να μας πείσουν για το τι είναι ορθό σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, θυμίζοντας άλλες εποχές (όχι πολύ μακρινές) όπου από το πρωί ως το βράδυ άκουγες μόνο αυτά που θέλανε να πούνε μονομερώς, χωρίς να υπάρχει άλλη γνώμη.
Επιχειρείται, δηλαδή, για μια ακόμη φορά μια απόπειρα χειραγώγησης- παραπλάνησης της κοινής γνώμης προβάλλοντας ως δεδομένο πως ο ελληνικός λαός έχει ωριμάσει πλέον ( λεγόμενα Πρωθυπουργού ) και πως είναι σύμφωνος με αυτό που μας έρχεται έξωθεν! Μόνο που αυτή τη φορά στη συντριπτική πλειοψηφία του ο λαός είναι με την Παράδοση και όχι με την ‘εξέλιξη’ του Πρωθυπουργού αφού αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν, άσχετα αν το λόμπι των δημοσιογράφων και της ελληνικής ‘σόουμπιζ’ προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Τι βλέπουμε λοιπόν τον τελευταίο καιρό; Από την μία μεριά τηλε- ειδήμονες, τηλε-μαϊντανούς, πρώην πολιτικούς, κάθε είδους παντογνώστη και φυσικά δημοσιογράφους να θεολογούν, να μιλούν ,δηλαδή, για θέματα που άπτονται της Πίστεως μας. Τρανό παράδειγμα αυτό του κυβερνητικού εκπροσώπου όπου εν ολίγοις μας είπε τι είναι και τι δεν είναι αμαρτία! Από την άλλη βλέπεις κάποιους ιερείς να προσπαθούν να αναλύσουν την θέση της Εκκλησίας αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων απέναντί τους ορθώνεται ένα τεράστιο τείχος. Κι αυτό γιατί δεν τους καταλαβαίνει κανείς από τους συνομιλητές τι είναι αυτά που λένε, είτε από ασχετοσύνη σε θρησκευτικά θέματα είτε από ημιμάθεια( χειρότερη από την αμάθεια) είτε γιατί δεν θέλουν να καταλάβουν. Φυσικά, δεν λείπει η ειρωνεία όπου έτσι κι αλλιώς είθισται σε όσους έχουν διαφορετική άποψη σε όσα η ‘προοδευτική’ εποχή προκρίνει . Η κάθε επιθυμία έγινε δικαίωμα αλλά εσύ δεν δικαιούσαι στο συγκεκριμένο να έχεις διαφορετική άποψη καθώς θεωρείσαι σκοταδιστής …Τα λόγια του Μεγάλου Αντωνίου πιο επίκαιρα από ποτέ.. <<Θα έρθει καιρός που οι άνθρωποι θα παραλογίζονται. Και αν δουν κάποιον να μη παραλογίζεται, θα ξεσηκωθούν εναντίον του, λέγοντας: «Συ είσαι παράλογος». Και αυτό θα συμβεί, γιατί δεν θα είναι όμοιός τους>>. Κάτι παρόμοιο δεν γίνεται και σήμερα; Φυσικά, όσοι διαφωνούμε με το επικείμενο νομοσχέδιο οφείλουμε να κλείσουμε τα αυτιά μας και να αντιδράσουμε όπως πρέπει, σθεναρά μεν κόσμια δε.
Παρακάτω παρατίθεται ένα διδακτικό απόσπασμα από το βιβλίο Αγίου Σωφρονίου του Αθωνίτου, << Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ>> της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, το οποίο θυμήθηκα βλέποντας όλα αυτά που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική τηλεόραση με τίτλο:
Ο ΑΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΤΕΙΝΟΣ
Ένας αετός που πετούσε στα ύψη και απολάμβανε την ομορφιά του κόσμου σκέφθηκε: << Εγώ πετώ πάνω από μεγάλες εκτάσεις και βλέπω τα βουνά και τις κοιλάδες, τις θάλασσες και τα ποτάμια, τα λιβάδια και τα δάση. Βλέπω τα πλήθη των ζώων και των πουλιών. Βλέπω τις πολιτείες και τα χωριά. Να, όμως, ο πετεινός του χωριού δεν γνωρίζει τίποτε άλλο εκτός από την αυλή του, και βλέπει μόνο λίγους ανθρώπους και λίγα ζώα. <<Θα κατεβώ και θα του διηγηθώ για τη ζωή του κόσμου>>. Κατέβηκε λοιπόν ο αετός στη στέγη του αγροτόσπιτου και βλέπει τον πετεινό, καμαρωτό και χαρούμενο, να περπατά ανάμεσα στις κότες του. Τότε σκέφτηκε: << Είναι, φαίνεται, ευχαριστημένος με την τύχη του! Ας του διηγηθώ, όμως, όσα γνωρίζω εγώ>>. Και άρχισε να μιλά ο αετός στον πετεινό για την ομορφιά και το μεγαλείο του κόσμου. Ο πετεινός στην αρχή άκουγε με προσοχή, αλλά δεν καταλάβαινε τίποτε. Και ο αετός βλέποντάς τον πώς δεν καταλαβαίνει, τον λυπήθηκε και ένιωσε ανία να μιλά στον πετεινό. Και ο πετεινός πάλι, μη καταλαβαίνοντας τι λέει ο αετός, άρχισε να πλήττει και τον άκουγε με δυσφορία. Καθένας τους έμενε, όμως, ικανοποιημένος με την τύχη του. Έτσι συμβαίνει, όταν ένας μορφωμένος μιλά με έναν αγράμματο, και ακόμη περισσότερο, όταν ένας πνευματικός μιλά με κάποιον που δεν έχει πνευματική πείρα. Ο πνευματικός είναι όμοιος με έναν αετό, και ο μη πνευματικός με πετεινό. Ο νους του πνευματικού μελετά ημέρα και νύχτα τον νόμο του κυρίου και ανεβαίνει με την καθαρά προσευχή στον Θεό, ενώ ο νους του μη πνευματικού είναι δεμένος με τη γη ή κατέχεται από εμπαθείς λογισμούς. Το πνεύμα του πρώτου απολαμβάνει την άνωθεν ειρήνη, ενώ η ψυχή του δεύτερου μένει έρημη και σκόρπια. Ο πνευματικός πετά σαν αετός και η ψυχή του αισθάνεται τον Θεό και βλέπει όλο τον κόσμο, παρόλο που προσεύχεται στο σκοτάδι της νύχτας. Ο μη πνευματικός όμως γλυκαίνεται ή με την μάταιη δόξα ή με τον υλικό πλούτο ή επιθυμεί σαρκικές απολαύσεις. Και όταν ο πνευματικός έρχεται σε επαφή με τον μη πνευματικό, τότε η επικοινωνία καταντά πληκτική και ενοχλητική και για τους δύο.
Επειδή τις επόμενες ημέρες θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά , ας το έχουμε υπόψη…
Δεν υπάρχουν σχόλια