Header Ads

Header ADS

Αγρότες: Στην Γαλλία πολιορκούν το Παρίσι & και στην Ελλάδα ετοιμάζονται για Θεσσαλονίκη



Οι οργισμένοι αγρότες στη Γαλλία άρχισαν τη δεύτερη ημέρα αποκλεισμού στρατηγικών οδών γύρω από το Παρίσι, την Τρίτη (30/01), αποφασισμένοι να δείξουν ότι μπορούν να αντέξουν για αρκετές ημέρες, αν τα «νέα μέτρα» που παρουσίασε η κυβέρνηση συνεχίζουν να μην ικανοποιούν τα αιτήματά τους και να είναι τόσο απογοητευτικά.

Μάλιστα, το BFMTV έχει μετρήσει περίπου 50 μπλόκα και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αυτή την Τρίτη. Πάντως, σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη (25/01), ο αριθμός των διαδηλώσεων φαίνεται να μειώνεται

Σε όλο το Παρίσι, τμήματα του αυτοκινητόδρομου έκλεισαν για την κυκλοφορία μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Στα δυτικά, ο αυτοκινητόδρομος A13, που συνδέει τη Νορμανδία με το Παρίσι, έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις κοντά στον σταθμό διοδίων Buchelay στο διαμέρισμα Yvelines. Οι αγρότες έχουν οργανωθεί για να αντέξουν μέχρι την Πέμπτη (01/02). Ωστόσο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στις εισόδους του Παρισιού, αλλά ακόμα και μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου, για να αποτρέψουν την προέλαση των αγροτών.

Ενώ ο «αποκλεισμός του Παρισιού» συγκεντρώνει την περισσότερη προσοχή, πολυάριθμες δράσεις γίνονται, επίσης, σε όλη τη χώρα. Ακόμα, πραγματοποιείται συγκέντρωση των αγροτών μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Ορλεάνης και συγκέντρωση που διοργανώνεται από την FDSEA στο αεροδρόμιο της Τουλούζης.

Ακόμα, 200 ​​αγρότες συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ στο αεροδρόμιο Pouilly-Maconge για να σχηματίσουν ένα τεράστιο «SOS» ορατό από τον ουρανό.

Πάντως, σύμφωνα με τη Le Monde, την Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Αγροτών (FNSEA) πρόκειται να υποδεχθεί ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ. Μάλιστα, είχε συναντηθεί με επικεφαλής των αγροτικών ενώσεων και την προηγούμενη ημέρα.

Από την πλευρά του, ο Γκαμπριέλ Ατάλ διαβεβαίωσε ότι «έως τις 15 Μαρτίου, όλες οι ενισχύσεις της ΚΑΠ [Κοινή Αγροτική Πολιτική] θα καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών», κατά τη διάρκεια δήλωσής του. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το «ταμείο έκτακτης ανάγκης» που έχει υποσχεθεί στους αμπελοκαλλιεργητές, θα αποδεσμευτεί «πριν από το τέλος της εβδομάδας».

Η Εθνική Επιτροπή της Αγροτικής Συνομοσπονδίας καλεί σε αποκλεισμό των κέντρων αγορών και των αγορών χονδρικής. Στόχος είναι να δοθεί ισχυρή απάντηση στην ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενική πολιτική, η οποία «δεν προσέφερε καμία μακροπρόθεσμη προοπτική σε μια εποχή που χιλιάδες αγρότες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κινητοποίηση», σύμφωνα με το συνδικάτο.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φεσνό, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τετάρτης (31/01) «για μια σειρά συνομιλιών με στόχο την επιτάχυνση της αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών έκτακτων αναγκών», όπως ενημέρωσε το γραφείο του την Τρίτη (30/01).

Ακόμα, την Πέμπτη (01/02), ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συζητήσει τις εισαγωγές πουλερικών από την Ουκρανία, το σχέδιο εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Mercosur και τις υποχρεώσεις σχετικά με την αγρανάπαυση.

«Ζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες μας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα βρίσκεται σε Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία θέλει «να έχουμε σαφή μέτρα για τις εισαγωγές από την Ουκρανία, διότι σήμερα έχουμε σε όγκο και ποιότητα πράγματα που αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή αγορά, είτε πρόκειται για κοτόπουλο είτε για δημητριακά».

“Αναβρασμός” και στην Ελλάδα

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις φουντώνουν και στη χώρα μας.

Συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους πραγματοποιούν σήμερα το πρωί στην Καρδίτσα οι αγρότες μετά την απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε χθες στον Παλαμά.

Παράλληλα οι αγρότες, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η εθνική οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό. Συλλαλητήριο από τους Θεσσαλούς αγρότες έχει προγραμματιστεί και το μεσημέρι του Σαββάτου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης.

Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.