Header Ads

Header ADS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:E/Γ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ

 

MYRTIDIOTISSA / MΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ
Ø Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι φίλοι μου (και κάποιοι αναγνώστες) όσον αφορά τα βρετανικά ferries που, όταν τελειώσει η καριέρα τους στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκουν νέα μίσθωση ζωής στη Μεσόγειο υπό ελληνική ιδιοκτησία, είμαι push-over.
Ø Η «Μυρτιδιώτισσα» κατασκευάστηκε αρχικά ως «Lochness» από την Harland & Wolff Ltd. στα ναυπηγεία τους Govan (στις νότιες όχθες του ποταμού Clyde, στα περίχωρα της Γλασκώβης) για λογαριασμό του David MacBrayne (1928) Ltd. και ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου 1929 – συμπτωματικά, 37 χρόνια αργότερα μέχρι την ημέρα που ξεκίνησα την καριέρα μου στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ø Όπως κατασκευάστηκε ως επιβατικό φορτηγό ταχυδρομικό σκάφος, ήταν 777 GRT με συνολικό μήκος 208,8 πόδια (63,64 μέτρα) και τροφοδοτείται από δύο 3κύλινδρες ατμοστρόβιλες τριπλής επέκτασης Kinkaid (κατασκευάστηκε και προμηθεύτηκε από την Greenock J G Kincaid & Co. Ltd.) οδηγώντας δίδυμες προπέλες, δίνοντάς της καλή ταχύτητα των 13,5 κόμβων.
Ø Το "Lochness" σχεδιάστηκε για την υπηρεσία επιβατών του David MacBrayne μεταξύ Mallaig, Kyle και Stornoway στα δυτικά νησιά, και μπήκε σε υπηρεσία σε αυτή τη διαδρομή την 1η Αυγούστου 1929. Δυστυχώς, μετά από 20 χρόνια, θεωρήθηκε πολύ μικρή για τη διαδρομή και, αντικαταστάθηκε από το Loch Seaforth, το Lochness έγινε το ανακούφιση ολονύχτια ατμόπλοιο από το 1947 έως το 1955, στέκεται τακτικά για άλλα σκάφη προς και γύρω από τις Εξωτερικές Εβρίδες.
Ø Το 1955, μετά την εισαγωγή του “Claymore”, η “Lochness” πωλήθηκε στον Ιταλό, με έδρα τη Ρώμη Lloyd Mediterraneo di Nav. S.p.A., ο οποίος τη μετονόμασε σε “Valmarina”. (Ενδιαφέρον, 5 χρόνια νωρίτερα, το 1950, η Lloyd Mediterraneo είχε αγοράσει το 1915 «Perth» της Dundee, Perth & London Shipping Co. Ltd. )
Ø Μετά από μόλις 3 χρόνια υπό ιταλική σημαία, το 1958, το πρώην “Lochness” ή αλλιώς “Valmarina” αγόρασε ο Σπύρος Π. Billinis & Co., μετονομάστηκε σε «Μυρτιδιώτισσα» και τέθηκε υπό την εγγεγραμμένη ιδιοκτησία της Lakoniki Steamship Navigation Co., που λειτουργεί μεταξύ Πειραιά και Ελληνικών νησιών.
Ø Η πρώην "Λοχνή" γνωστή και ως "Μυρτιδιώτισσα" υπηρέτησε καλά υπό ελληνική σημαία για 15 χρόνια μέχρι το 1973, οπότε και πωλήθηκε σε Έλληνες εφοπλιστές στο Πέραμα, κατεδάφιση που άρχισε τις 15 Μαρτίου 1973 μετά από μακρά διάρκεια ζωής 433⁄4 ετών.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.