Header Ads

Header ADS

Έρχεται νέος ΚΟΚ και φέρνει μεγάλες αλλαγές



Πέλεκυς και μάλιστα βαρύς φαίνεται ότι θα πέφτει, με τον νέο ΚΟΚ, στους οδηγούς που υποπίπτουν σε παραβάσεις που συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2024, «ενεργοποιήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή που επικαιροποίησε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας, και ψηφίζεται νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας».

Αυστηρότερες ποινές για σοβαρά τροχαία ατυχήματα
Το υπουργείο τονίζει πως η οδική ασφάλεια αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του. Ο νέος ΚΟΚ θα ορίζει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για παραβάσεις που συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Μεταξύ αυτών, αναμένεται να είναι:

-Η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
-η υπερβολική ταχύτητα,
-η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
-η αντικανονική προσπέραση.

«Απενοχοποίηση» του οχήματος
Από την άλλη, για κάποιες παραβάσεις δεν θα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων, ώστε «για μια απερισκεψία ενός οδηγού να μην την “πληρώνουν” τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που ενδέχεται να χρησιμοποιούν το ίδιο όχημα». Αντιθέτως, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο της ποινής για τον οδηγό που υπέπεσε στην παράβαση.

Στοπ στο «σβήσιμο» των κλήσεων
Παράλληλα, προβλέπεται online ανάρτηση των κλήσεων σε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να μην μπορεί να «σβήνεται» η παράβαση.

Είναι κατανοητό πως το «σβήσιμο» μιας κλήσης μπορεί να εδραιώσει στη συνείδηση του παραβάτη οδηγού το αίσθημα της ατιμωρησίας. Με συνέπεια να επαναλαμβάνεται μια οδική παράβαση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οδική ασφάλεια. Με το νέο καθεστώς, το ποσό του προστίμου θα αναρτάται απευθείας στον προσωπικό λογαριασμό Taxisnet του παραβάτη ο οποίος αν δεν τον εξοφλήσει τότε θα αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή προς το Κράτος. Εδώ και λίγες εβδομάδες, οι ενστάσεις για πράξεις βεβαίωσης παράβασης γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr.

lakonikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.