Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ:ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ-Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση

 



** ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ **
Σάββατο, 18.11.2023, ώρα 6:30 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο Ποταμού
Ο Σύλλογος μας, στην προσπάθεια για λύση των προβλημάτων του χωριού μας προσβλέπει στη στενή συνεργασία με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας στο Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο
Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε καλέσει ολους του εκλεγμένους, απερχομένους και νέο εκλεγμένους σε μια συζητηση στις 18.11.23, ώρα 6:30 μμ. στο Πνευματικό Κέντρο με κατ’ αρχήν ατζέντα όπως φαίνεται στην επιστολή μας.
Η συνάντηση θα είναι ανοιχτή στο κοινό που θα ήταν ιδανικό να συμβάλλει στη συζητηση.
Ακολουθεί η επιστολή / πρόσκληση σε συνάντηση.
" Προς:
Τους εκλεγμένους (απερχομένους και νέο εκλεγέντες) εκπροσώπους με αρμοδιότητα για τον Ποταμό (Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους)
* Συζήτηση για τα μεγάλα θέματα του Ποταμού και δράσεις για τη λύση τους
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Με αυτή την επιστολή θέλουμε να σας καλέσουμε σε ανοιχτή συζητηση / διαβούλευση για τα μεγάλα θέματα και προβλήματα που ταλανίζουν το χωριό μας. Πιστεύουμε ότι συμμερίζεστε, από την ίδια την εμπειρία σας ότι η κατάσταση, σε ένα χωριό σαν τον Ποταμό, κρίσιμη για την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα του νησιού μας, είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Η συζήτηση επιθυμούμε να επικεντρωθεί σε 8 βασικά θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί κατ’ επανάληψη και δημόσια αλλά και με την απερχόμενη Δημοτική αρχή. Θα εκτιμούσαμε φυσικά τη συμβολή σας στον εμπλουτισμό τους κατά την συνάντηση μας έτσι ώστε να οδηγηθούμε στα κατάλληλα συμπεράσματα, δεσμεύσεις και δράσεις
1. Θέατρο Ποταμού
Οι μελέτες για τη διαμόρφωση του Θεάτρου και του γύρω χώρου έχουν ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί. Σε προηγουμένη συζητηση με τη Δημοτική αρχή μας είχε δηλωθεί ότι αναμένετω έναρξη εργασιών μέσα στο 2023. Φυσικά δεν έχει γίνει καμία έναρξη και θέατρο εξακολουθούμε να μην έχουμε. Οι επιπτώσεις αυτής της αργοπορίας έχει όπως αντιλαμβάνεστε σοβαρές επιπτώσεις και στην πολιτιστική αλλά και στην τουριστική και εμπορική ζωή και του Ποταμού αλλά και όλου του νησιού μας.
2. Γήπεδο Ποταμού
Σε προηγουμένη συζητηση με το Δήμο είχαμε ενημέρωση ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν το 2023. Και πάλι δεν έχει γίνει τίποτα , παρα το ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη που έχει ανακοινωθεί (αρκετές φορές)
3. Αστικό Σχολείο
Παρά του ότι φαίνεται να είναι το πιο ώριμο έργο, φαίνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε οριστικά το έργο στον κατασκευαστή. Είναι άγνωστο σε εμας τι πρεπει να ακολουθήσει π.χ. έκδοση αδειών και πιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης
4. Παζάρι (δυσλειτουργίες και προτάσεις για επαναφορά στην κανονικότητα)
Ο πρόσφατος κανονισμός που εισήγαγε ο Δήμος φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα λειτουργίας και έχει αποθαρρύνει και παραγωγούς στη συμμετοχή τους. Παράλληλα δεν έχουν υλοποιηθεί μια σειρά υποδομές (χωροθέτηση, πάγκοι, παροχή νερού και αποχέτευσης, καθαριότητα), προβλήματα που οδηγούν και σε εντάσεις στην πλατεία, ενώ εκκρεμεί και το θέμα συμμετοχής τοπικών χειροτεχνών.
5. Ανάπλαση Ποταμού, Κυκλοφοριακό κλπ
Ο Δήμος έχει ήδη καταρτίσει (και πληρώσει) ένα σχέδιο ανάπλασης για την Ποταμό, που όλοι συμφωνούν ότι είναι ανεπαρκές. Τόσο σε ότι αφορά στο εύρος που καλύπτει (μόνο το κέντρο), όσο και στην προσανατολισμό του (σαν τουριστικό προορισμό, ουσιαστικά σε αντίθεση με το χαρακτήρα του Ποταμού που είναι ζωντανό επιχειρηματικό / εμπορικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο / κεφαλοχώρι).
Σε προηγουμένη επαφή του συλλόγου μας με την Δημοτική αρχή μας είχε δηλωθεί ότι η μελέτη αυτή είναι απλά μια βάση συζήτησης και ότι οι μελετητές θα έρχονταν στον Ποταμό (Οκτώβρη του 2022!) για διαβούλευση με σκοπό την αναμόρφωση της. Δυστυχώς αυτό φυσικά δεν έχει γίνει.
6. Παρκινγκ
Σχετιζόμενο με την ανάπλαση, αλλά πιο επείγον θέμα είναι αυτό του Παρκινγκ. Για ένα ακόμα καλοκαίρι αντιμετωπίσαμε τη χαώδη κατάσταση με το παρκινγκ στον Ποταμό ειδικά τις Κυριακές. Ο σύλλογος μας, με την σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας, που ελλείψει στελεχών αδυνατούσε να το κάνει η ίδια, παρείχε για ορισμένες Κυριακές υπηρεσίες ρύθμισης της κυκλοφορίας. Αλλά αυτό ενώ βοήθησε, ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Ο Ποταμός δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει και να αναπτυχτεί αν δεν εξασφαλιστεί πρόσβαση στο παρκινγκ από τον περιφερειακό δρόμο, επέκτασή του με απόκτηση από το Δήμο γειτονικών χώρων και οργάνωση του χώρου με σύγχρονες προδιάγραφες (διαγράμμιση, σηματοδότηση, παροχή σταθμών φόρτισης).
Αναγνωρίζοντάς ότι αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, θα πρεπει παράλληλα να εξασφαλιστούν και άλλοι, προσθετοί χώροι στο ενδιάμεσο , όπως προβλέπει και το σχετικό ΣΒΑΚ.
7. Αποχέτευση
Ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα στον Ποταμό. Έχουμε την θλιβερή πρωτοτυπία να έχουμε δίκτυο αποχέτευσης (ανεπαρκέστατο όπως αποδείχθηκε το φετινό καλοκαίρι) που όμως οδηγεί τα λύματα χωρίς επεξεργασία στο ρέμα της Μαυρίλας, με προφανείς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους κίνδυνους για την υγεία και τη ζωή των κάτοικων.
Παρα το ότι ο Δήμος έχει Master Plan που προβλέπει βιολογικό καθαρισμό για τον Ποταμό και ξεχωριστό για την Αγία Πελαγία, το θέμα φαίνεται να έχει «ξεχαστεί». Ενώ (καλώς) ανακοινώθηκε έργο αποχέτευσης για το Νότιο Τμημα των Κυθήρων.
Όμως η κατάσταση έχει φτάσει στα μη περαιτέρω. Σε συζητηση πέρισυ με την Δημοτική αρχή μας αναφέρθηκε ότι υπάρχουν λύσεις (π.χ. ενιαία Μελέτη /Κατασκευή) για τον βιολογικό στον Ποταμό αλλά έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμμιά εξέλιξη.
8. Πολεοδομικά / Χωροταξικά
Ο Ποταμός είναι από τα ελάχιστα χωριά που δεν έχει χωροθετημένα όρια οικισμού, ενώ έχει και το παράδοξο να διαθέτει χωροταξικό σχέδιο που όμως καλύπτει μόνο το κέντρο του. Σαν αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτυχθεί και οι οποίες αναπτύξεις που γίνονται «κατά παρέκκλιση» είναι πολύ αμφίβολο σε τι είδους οικισμό οδηγούν (χωρίς σχέδιο). Η έλλειψη δε πολεοδομικού σχεδιασμού, δυσκολεύει και τη δυνατότητα σχεδιασμού της ανάπλασής του.
Ελπίζουμε ότι όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και όποια άλλα ζητήματα τεθούν να αποτελέσουν θέματα γόνιμης συζήτησης μεταξύ μας και να δούμε πρόοδο μέσα στην νέα Δημοτική περίοδο. Προσβλέπουμε στη δέσμευση όλων, στην άμεση δρομολόγηση λύσεων όλων των παραπάνω προβλημάτων έτσι ώστε το χωριό μας να μπορέσει να αναπτυχτεί όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία τον 21οι αιώνα. Για το καλό των κατοίκων του αλλά και όλου του νησιού μας
Ο Σύλλογος μας θα παραμείνει συνεχώς σε εγρήγορση και θα συμβάλλουμε στη λύση τους με όλες μας τις δυνάμεις
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας
Το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.