Header Ads

Header ADS

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν ενίσχυση λόγω ακαρπίας - Σε κινητοποίηση στις 7 Δεκεμβρίου



Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα, αποφάσισαν οι ελαιοπαραγωγοί

Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, με κυρίαρχο αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα, αποφάσισαν οι ελαιοπαραγωγοί στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (26 Νοεμβρίου) στην Σκάλα Αταλάντης της Φθιώτιδας.

Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και ελαιοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας όπως η Λακωνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) συμμετέχοντας στη σύσκεψη, ενώ αγροτικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές με σημαντική παρουσία ελαιοκαλλιέργειας, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω της απαγόρευσης του απόπλου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Λιγδής, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, «η ελαιοκαλλιέργεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάθε χρόνο περίπου 150.000 τόνοι βρώσιμης ελιάς και 160.000 τόνοι ελαιολάδου πάνε για εξαγωγή. Φέτος με τα στοιχεία που μας έδωσαν ελαιοπαραγωγοί από όλη την χώρα μεσοσταθμικά έχουμε μια ακαρπία της τάξης του 75%, αν και σε κάποιες περιοχές είναι ακόμη πιο μεγάλη. Ζητάμε στήριξη των ελαιοπαραγωγών για την φετινή απώλεια εισοδήματος. Το εισόδημα που έχουν οι ελαιοπαραγωγοί πάει στις τοπικές οικονομίες.

Ζητάμε στρεμματική στήριξη 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια. Επίσης αποφασίσαμε την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου) να υπάρξουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.

Ακόμη ζητάμε να γίνει σωστή δακοκτονία σε όλες τις παραγωγικές περιοχές. Φέτος τις περισσότερες ελιές Καλαμών τις πάνε για ελαιοποίηση γιατί έχουν πρόβλημα δάκου. Αν είχαμε αποτελεσματική αντιμετώπιση θα μπορούσαν οι παραγωγοί να τις αποθηκεύσουν και να τις πουλήσουν μετά τον Ιανουάριο που θα έχουμε αύξηση της ζήτησης και των τιμών.

Πάντως αυτή την περίοδο οι φρέσκιες ελιές Καλαμών, που δεν έχουν δάκο και μπορούν να πουληθούν για βρώσιμες, έχουν τιμή παραγωγού στα 1,5 ευρώ το κιλό για το 200άρι.

Τέλος ζητάμε από την κυβέρνηση μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής για να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα σε λογικές τιμές. Οι υψηλές τιμές λιανικής δεν συμφέρουν ούτε τους παραγωγούς γιατί και αυτοί είναι καταναλωτές και δεν μπορούν να πληρώνουν ακριβά τα τρόφιμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.