Header Ads

Header ADS

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5.10.2022

«Δεν βλέπει προβλήματα στα Κ.Υ. της Λακωνίας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας»

Με πολλά «θα» απάντησε η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κα Αγαπηδάκη στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κας Νάγιας Γρηγοράκου με τίτλο: «Στην ‘εντατική’ η υγεία στη Λακωνία».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά την πρωτολογία της τόνισε το εντεινόμενο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γ.Ν. Σπάρτης, τις εξαντλητικές εφημερίες του ιατρικού προσωπικού, τη διάλυση των Κέντρων Υγείας του νομού εξαιτίας των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών προς το Γ.Ν. Σπάρτης, καθώς και το κύμα παραιτήσεων γιατρών από το Ε.Σ.Υ. που αποδεικνύει τη διαρκή απαξίωση του επιστημονικού τους έργου και της προσφοράς τους. Η Νάγια Γρηγοράκου ζήτησε από την αναπληρώτρια Υπουργό κα Αγαπηδάκη συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πότε θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών που θα καλύψουν τα κενά τόσο στο Γ.Ν. Σπάρτης, όσο και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Επιπλέον, ζήτησε το σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κόπωση του ιατρικού προσωπικού του νομού προκειμένου να ανακοπεί το κύμα παραιτήσεων των γιατρών από το Ε.Σ.Υ..

Απαντώντας, η αναπληρώτρια Υπουργός κα Αγαπηδάκη μίλησε αφηρημένα για τις 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα της υγείας που εδώ και καιρό υπόσχεται η Κυβέρνηση, ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβεβαιώσει τη βουλευτή πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική αναφορά!

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γ.Ν. Σπάρτης παραδέχτηκε πως το αρμόδιο Υπουργείο αδυνατεί να επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, αναφέροντας προκηρύξεις για θέσεις γιατρών που είτε είναι σε εξέλιξη, είτε έχουν αποβεί άγονες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα υπάρχοντα κενά στο Γ.Ν. Σπάρτης.

Σχετικά με τη διάλυση των Κέντρων Υγείας του νομού η κα Αγαπηδάκη επέμεινε πως «λειτουργούν εύρυθμα και επομένως δεν κατανοεί πως προκύπτει η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στη Λακωνία»!

Η Νάγια Γρηγοράκου στη δευτερολογία της προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων σχετικά με την κατάσταση στο Γ.Ν. Σπάρτης αναφέροντας πως μετά και από τις τελευταίες παραιτήσεις το νοσοκομείο δουλεύει με μόλις 2 παθολόγους, αδυνατώντας να βγάλει πρόγραμμα εφημεριών και να καλύψει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ). Επιπλέον τόνισε πως στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ψυχίατρος και δερματολόγος, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε καρδιολόγους, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους και παιδιάτρους.

Σχετικά με τα Κέντρα Υγείας του νομού τα οποία κατά την αναπληρώτρια Υπουργό λειτουργούν «εύρυθμα», η βουλευτής Λακωνίας επεσήμανε πως η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που παθολόγος με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και με αναπηρία 67% αναγκάζεται να μετακινηθεί από το Κ.Υ. Σπάρτης στο Γενικό Νοσοκομείο για να καλύψει εφημερίες, ενώ σημείωσε πως πρόσφατα παραιτήθηκε και η παθολόγος από το Κ.Υ. Βλαχιώτη.

«Η διάλυση των Κέντρων Υγείας αφήνει τους πολίτες που είναι ανασφάλιστοι ή που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα λόγω χρεών στο Δημόσιο χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις; Και μιλάμε εδώ με ανθρώπους με χρόνια νοσήματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ΤΕΠ του Γ.Ν. Σπάρτης σημειώνοντας: «Αντί για παθολόγους, τα Επείγοντα του νοσοκομείου καλύπτονται από γενικούς γιατρούς ή γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους σε Κ.Υ. και οι οποίοι μέσω αναγκαστικών μετακινήσεων καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολα περιστατικά χωρίς να έχουν την απαιτούμενη κλινική εμπειρία και χωρίς να υπάρχει διαρκής παρουσία Επιμελητή!»

Κατά τη δευτερολογία της η αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου θα λυθεί συνολικά με σχετικό νομοσχέδιο που θα φέρει η Κυβέρνηση στο μέλλον. Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΠ σήμερα, είπε πως η αναβάθμιση τους υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί σε 1.5 με 2 χρόνια!.

Η κα Αγαπηδακη επέμεινε στην «εύρυθμη» λειτουργία των Κ.Υ. του νομού Λακωνίας, αφού παραδέχτηκε πως υπάρχουν κάποιες «απροσδόκητες παραιτήσεις, αλλά και μετακινήσεις γιατρών», οι οποίες όμως «δεν διαταράσσουν ολοσχερώς το σύστημα Π.Θ.Υ. στη Λακωνία». Κλείνοντας, σημείωσε πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να θεραπεύσει τα χρόνια προβλήματα στο χώρο της υγείας και ζήτησε προτάσεις από την αντιπολίτευση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Γ.Ν. Σπάρτης!

 Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ: https://youtu.be/oy8XTybLWZc

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.