Header Ads

Header ADS

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΧΥΤΥ ΚΥΘΗΡΩΝ


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΧΥΤΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα σήμερα στο νησί μας τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, ένα γνήσιο αυτοδιοικητικό με μεγάλη εμπειρία και έργο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού υπήρξε επί σειρά ετών Δήμαρχος Χαλανδρίου, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, μέλος στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ κ.λπ.
Επισκεφθήκαμε μαζί και μαζί με τους συνεργάτες του, την Προϊσταμένη Κληροδοτημάτων, τη «δική μας» Φανή Μαυρουδή και το Νομικό Σύμβουλο της Αποκεντρωμένης, τον ΧΥΤΥ Κυθήρων στη θέση «Λαχνός», όπου σήμερα πραγματοποιούνταν και φόρτωση ανακυκλώσιμων υλικών προς Αθήνα. Ναι, η ανακύκλωση γίνεται κανονικά, υπήρξε μόνο μια μικρή περίοδος που δεν μεταφερόταν στην Αθήνα, λόγω ανάγκης διαμόρφωσης του χώρου εισκόμισής της στον ΧΥΤΥ.
Με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, ενημερωθήκαμε από την ανάδοχο εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ για τη λειτουργία του χώρου, σύμφωνα με την από 21-06-2023 Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ύψους 667.000€ (πλέον ΦΠΑ) με αντικείμενο «Υπηρεσίες διαχείρισης σύμμεικτων και άλλων απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Κυθήρων».
Συνοπτικά, ο ΧΥΤΥ λειτουργεί ως εξής:
1. Τα απορριμματοφόρα του Δήμου εισκομίζουν καθημερινά τα σύμμεικτα απορρίμματα (πράσινος κάδος), αφού πρώτα ζυγιστούν στο ειδικό ζυγολόγιο. Τα σύμμεικτα συμπιέζονται στο κύτταρο του ΧΥΤΥ από τα ειδικά μηχανήματα συμπίεσης.
2. Τα ανακυκλώσιμα υλικά (μπλε κάδος), εναποτίθενται στον ειδικό χώρο από τον οποίο φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται σε εργοστάσιο διαλογής στην Αθήνα κάθε εβδομάδα.
3. Σε ειδικό χώρο συγκεντρώνονται επίσης τα προϊόντα ΑΕΚΚ, δηλαδή οι κάδοι ογκωδών, όπου γίνεται επίσης διαλογή και διαχωρισμός (λάστιχα, στρώματα, ξύλα, σίδερα κ.λπ.).
Πλέον των ανωτέρω, έχουν παραληφθεί τα 4 μηχανήματα της κομποστοποίησης καθώς και 80 μικροί οικιακοί κομποστοποιητές, που θα τεθούν σε λειτουργία μόλις παραδοθεί στο Δήμο μας ο ειδικός εξοπλισμός συλλογής από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ (καφέ απορριμματοφόρο και καφέ κάδοι). Μόλις ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της κομποστοποίησης, ακόμα λιγότερα σύμμεικτα θα καταλήγουν στο κύτταρο!
Έχουν επίσης παραληφθεί 2 πολύ μεγάλα press containers με το όχημα μεταφοράς, που σύντομα θα αξιοποιηθούν στην ανακύκλωση.
Με τη 2η φάση των έργων, που θα δημοπρατηθεί από τον ΕΔΣΝΑ, θα πετύχουμε: διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία, νέα οχήματα, διαχείριση ΑΕΚΚ και παραγωγή θραυστών υλικών, εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας.
Το σύνολο των παραπάνω έργων (Α και Β φάση) πληρούν απόλυτα τις απαιτήσεις και προδιαγραφές του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, γι΄ αυτό εξάλλου χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κλιμάκιο της οποίας άσκησε έλεγχο στο έργο προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκταμίευση των ποσών προς τη Χώρα μας.
Τέλος, σε λίγες μέρες θα τεθεί σε λειτουργία το νέο μεγάλο απορριμματοφόρο του Δήμου μας που προμηθευτήκαμε από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», το 3ο νέο όχημα αποκομιδής που πήραμε μέσα στη θητεία μας!
ΥΓ: στην τελευταία φωτό είναι οι κάδοι ανακύκλωσης στο Parking Λιβαδίου. Με εντολή μου, το προσωπικό του Δήμου θα μαζέψει ΜΟΝΟ τα ανακυκλώσιμα υλικά και ΟΧΙ τα έπιπλα, τις καρέκλες κλπ., μέχρι εκείνος/εκείνη που τα πέταξε εκεί να τα μαζέψει και να τα μεταφέρει αυτοβούλως στον πλησιέστερο αδειανό κάδο ογκωδών, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό Καθαριότητας, η εφαρμογή του οποίου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Όπως έχω πει πολλές φορές, όταν μέσα στους μπλε κάδους υπάρχουν μη ανακυκλώσιμα υλικά, τότε δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην διαδικασία αποκομιδής και υπάρχει περίπτωση όλο το προϊόν του μπλε κάδου να χαρακτηριστεί ως σύμμεικτο.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ όλο το προσωπικό του Δήμου, που σε συνθήκες καύσωνα, εργάζεται κοπιαστικά για να είναι το νησί μας καθαρό, να έχουν οι δεξαμενές νερό, να ευπρεπίζεται ο δημόσιος χώρος μας. Αν όλοι τηρούμε τους Κανονισμούς Καθαριότητας και Ύδρευσης, δεν θα υπάρχουν προβλήματα.










2 σχόλια:

  1. Δήμαρχε στο παγκάκι στα Αρωνιάδικα έχει σκουριάσει μια βίδα. Τράβα να την βάψεις γιατί οι αδέσμευτοι δημοσιογράφοι θα βγάλουν έκτακτο παράρτημα και θα δεις... επίσης είδα μια πικροδάφνη ακλάδευτη και ένα καλαθάκι σκουπιδιών που δεν είχε σακούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άχου το μωρέ κάνει και χιούμορ… προφανώς η βίδα που έχει σκουριάσει δεν είναι στο παγκάκι… ψάξου λίγο.

      Διαγραφή

Από το Blogger.