ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΟΥΓΙΑΝΝΗΣ:Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά και παίρνουν μέρος στον δημόσιο διάλογο. Άλλωστε για κάποιους από εμάς που φτάσαμε σε κάποια ηλικία και εξακολουθούμε να συμμετέχουμε, είναι ακριβώς για να ανοίξουμε τον δρόμο στους νεότερους. Προσπερνώντας ότι η κα. Ταλλάρου ασχολήθηκε με τον τουρισμό, ισοπεδώνοντας πλήρως το έργο της Δημοτικής Αρχής, την οποία δεν αποτελεί μόνο ο Δήμαρχος, αλλά όλοι οι αιρετοί, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι τοπικοί πρόεδροι αλλά και οι εργαζόμενοι του Δήμου, θα προσπαθήσουμε με αφορμή την πρόσφατη ανάρτησή της να απαντήσουμε στις αιτιάσεις της, παρουσιάζοντας την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ!
1. Ας ξεκινήσουμε από το ζήτημα της κρουαζιέρας, που μετά το ναυτικό ατύχημα με το πλοίο Costa Classica (19-07-1997), σταμάτησε για τα Κύθηρα. Από τότε λοιπόν, οι κανονισμοί για την πρόσδεση πλοίων διεθνών πλόων άλλαξαν και αυστηροποιήθηκαν. Το 2014 που η παράταξή μας ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου ξεκινήσαμε τις διαδικασίες σταδιακής επαναφοράς της κρουαζιέρας, για την οποία απαιτούνται υποδομές και διαδικασίες ασφάλειας που δεν απαιτούνταν πριν 20 ή 30 χρόνια. Οι υποδομές αυτές αποτελούν την «διαπίστευση» του Λιμένα Καψαλίου, ως προορισμού πλοίων διεθνών πλόων, σύμφωνα με τον κώδικα ISPS (International Ship And Port Facility Security Code) που αποτελεί το «διαβατήριο» του λιμένα μας για τις εταιρείες κρουαζιέρας, ο οποίος ακόμα και σε μεγάλα λιμάνια νησιών που βρίσκονται στην 10αδα των αφίξεων κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε από το 2020 και μετά (π.χ. Ρόδος, Σύρος, κ.α.) ή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (Σάμος κ.α.). Δεν πρόκειται για κάποιου είδους «Πιστοποιητικό Ασφάλειας Λιμένος» που το απονέμει κάποιος εύκολα, αλλά για την ορθή εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 3113.11/43730/2007 που αποτυπώνεται στο Σχέδιο Ασφάλειας της Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ) με στόχο τον καθορισμό ανταποδοτικών τελών για την παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της ασφάλειας πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων. Το ΔΛΤ Κυθήρων ολοκλήρωσε το ΣΑΛΕ ήδη από το 2016-7 και αμέσως ζήτησε χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε αλλά η Αρχαιολογία καθυστέρησε υπερβολικά να εγκρίνει την εκτέλεση των έργων καθώς ο Λιμένας Καψαλίου έχει άμεση οπτική επαφή με το Κάστρο. Επιπλέον, επειδή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν έχει διαχειριστική επάρκεια καθώς δεν διαθέτει κανέναν υπάλληλο (όχι με ευθύνη της παρούσας Δημοτικής Αρχής και της παρούσας Διοίκησης του ΔΛΤ), η καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων του ISPS ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων αυτών, το ΔΛΤ θα έχει την δυνατότητα αύξησης των εσόδων του διότι βασική προϋπόθεση της Υπουργικής Απόφασης είναι η ορθή εφαρμογή του ΣΑΛΕ, συνεπικουρούμενη με την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης στο Λιμένα Καψαλίου, κυρίως για τους Extra Schengen επιβάτες. Επιπλέον, το ΔΛΤ διαθέτει από το 2016 Υπεύθυνο (και αναπληρωτή) Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΥΑΛΕ), που δραστηριοποιείται κάθε φορά που ένα κρουαζιερόπλοιο προσεγγίζει στο Καψάλι (διότι υπάρχουν προσεγγίσεις πλοίων παράκτιας κρουαζιέρας).
2. Στο Διακόφτι κυριαρχεί το φως και όχι το σκοτάδι. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο επί διοικήσεως αυτής της Δημοτικής Αρχής τοποθέτησε σύγχρονο φωτισμό LED στο λιμάνι όπως και στα άλλα 6 λιμάνια δικαιοδοσίας του και έτσι το φως λούζει τα πάντα. Ειδικά στο Διακόφτι δημιουργήθηκαν σύγχρονες υποδομές αναμονής επιβατών, μέσω του προγράμματος LEADER, ολοκληρώθηκαν εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης, νέα δίκτυα ύδρευσης, ανακαίνιση και αυτοματοποίηση δεξαμενών και αντλιοστασίων για την οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης, σύγχρονη και ασφαλής παιδική χαρά, νέος φωτισμός στο δρόμο προς λιμάνι, αντικατάσταση των μεταλλικών στηθαίων στην γέφυρα προς το λιμάνι, προμήθεια και εγκατάσταση ″seatrack″ για την ασφαλή πρόσβαση στην θάλασσα εμποδιζόμενων ατόμων κ.λπ.
3. Με μελέτες που δημοπράτησε το ΔΛΤ και οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσό άνω των 600.000€ από το ΠΔΕ, την Περιφέρεια και το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, σχεδιάζονται αναπτυξιακά έργα λιμενικών υποδομών, όπως εγκατάσταση ναυδέτου εξυπηρέτησης κρουαζιεροπλοίων στο Καψάλι, έργα βελτίωσης και προστασίας του λιμένα Αγ. Πελαγίας, βελτίωσης και επισκευών στην Αγ. Πατρικία κ.α., ώστε να αναβαθμισθούν οι υπηρεσίες στο τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας. Οι μελέτες αυτές δημοπρατήθηκαν στο σύνολό τους από το ΔΛΤ, κάτι που μόνο εύκολο δεν ήταν όπως αναλύθηκε παραπάνω.
4. Η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Κύθηρα-Καλαμάτα, όχι μόνο χρηματοδοτήθηκε αλλά δημοπρατήθηκε και μάλιστα 2 φορές από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Και οι δύο διαγωνισμοί όμως κηρύχθηκαν ΑΓΟΝΟΙ. Κοινώς: καμία αεροπορική δεν ενδιαφέρθηκε να τη μισθώσει. Και έτσι, ζητήσαμε να επιδοτηθεί νέα γραμμή χωρίς στάση στην Καλαμάτα, ζήτημα που θα επαναφέρουμε στη νέα Κυβέρνηση, καθώς είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν έχουν δικά τους ούτε πλοία, ούτε αεροπλάνα. Παρακάτω επισυνάπτουμε την πρόσφατη σχετική αλληλογραφία.
5. Η αποστολές του Δήμου στις τουριστικές εκθέσεις ποτέ δεν ήταν «πολυπληθείς». Συνήθως αποτελούνται από 1 υπάλληλο και 1 ή 2 αιρετούς. Συμμετέχουν επίσης επαγγελματίες του τουρισμού με δικά τους έξοδα και όχι του Δήμου! Και φυσικά είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα, όπως και γενικότερα τα αποτελέσματα των δράσεων προβολής: Το 2014 οι ετήσιες αφίξεις (Μάιος-Οκτώβριος) ήταν 72.571, το 2016 78.224, το 2019 79.637 και το 2022 81.672! Στη θητεία μας δηλαδή (μέσα στην οποία θυμίζω είχαμε Capital Controls το 2015 και πανδημία το 2020-22), οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 13%. Θα πει κανείς, «σιγά τα λάχανα», αλλά καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε πόσο κόσμο τελικά μπορεί να εξυπηρετήσει το νησί χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στις υποδομές και τα logistics; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα και επί αυτού θα αναμένουμε κάποια σοβαρή τοποθέτηση.
6. Για την Δημοτική Αρχή η μεγαλύτερη συμβολή του Δήμου στον Τουρισμό είναι οι ΥΠΟΔΟΜΕΣ (νησί καθαρό με σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, ασφαλείς οδικές προσβάσεις σε τουριστικές περιοχές και παραλίες, αναπλάσεις και δημιουργία υπεραξίας στους οικισμούς, μεγάλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης) και η εξασφάλιση ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ με δημόσια δαπάνη σχεδόν 6.000.000€, μέσω του Δικτύου Νήσων από το πρόγραμμα LEADER 60 ιδιωτικών επενδύσεων (εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων, πρωτογενούς τομέα, αλιευτικού και ειδικού τουρισμού, μεταποίησης και υπηρεσιών κ.λπ.), μέσω των οποίων το νησί μας παγιώνεται ως προορισμός που επενδύει πρώτα και κύρια στην ποιότητα και όχι σε σαθρές βάσεις που εύκολα γκρεμίζονται (τα παραδείγματα δυστυχώς πολλά).
7. Για το Camping και το Σπήλαιο Μυλοποτάμου, μοναδικός αρμόδιος είναι η Εγχώριος, με
την οποία όχι μόνο συνεργαζόμαστε, αλλά συμβάλουμε και σε ό,τι μας ζητηθεί για την
επίσπευση των διαδικασιών.
Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κα Ταλλάρου, ως νέος άνθρωπος και επιστήμονας, διακατέχεται κυρίως από πραγματικό ενδιαφέρον και αγωνία για το μέλλον των νησιών μας, και όχι απλά από πρόθεση μηδενισμού και συκοφάντησης της Δημοτικής Αρχής, την προσκαλούμε, όπως άλλωστε και κάθε πολίτη, να έρχεται στον Δήμο για να ενημερώνεται σε οποιοδήποτε θέμα επιθυμεί.
Και φυσικά εκτός από την κριτική της, όσο σκληρή και έντονη κι αν είναι, θα είναι πάντα καλοδεχούμενη καθώς θα μας δίνει την ευκαιρία να εκθέτουμε κάθε φορά και ένα μικρό μέρος του τεράστιου έργου μας. Και επειδή για να έχει αξία η κριτική πρέπει να συνοδεύεται με την συμμετοχή αυτού που ασκεί, για εμάς θα ήταν ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ και οι ΓΝΩΣΕΙΣ της για τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν από την Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αναφερόμενες καθυστερήσεις:
α) στην έκδοση του ″Πιστοποιητικού Ασφαλείας Λιμένος″ που όπως αναφέρει ″βγαίνει σχετικά εύκολα″, β) στην νομιμοποίηση του κτιρίου στο Λιμάνι του Διακοφτιού, γ) στην επέκταση του διαδρόμου του Αεροδρομίου, δ) στην χρηματοδότηση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Κύθηρα-Καλαμάτα, ε) στα θέματα Camping και Σπηλαίου Μυλοποτάμου
Αναμένουμε με ΑΓΩΝΙΑ από την κα Ταλλάρου, ελπίζοντας ότι το ″πρόταγμα της συνεργασίας″, που όπως αναφέρει αποτελεί ″πυξίδα της παράταξης ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΥΘΗΡΑ″, να της επιτρέψει να μοιραστεί μαζί μας τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της, ″για να ανέβουν τα όμορφα νησιά μας ψηλότερα″!!!
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΛΕΞ. ΣΟΥΓΙΑΝΝΗΣ Αντιδήμαρχος Έργων, Χωροταξίας & Περιβάλλοντος Αναπληρωτής Δημάρχου
* Επισυνάπτονται 3 έγγραφα σχετικά με την αεροπορική σύνδεση ″Θεσσαλονίκη-Κύθηρα-Καλαμάτα″: 1. Το με αριθμ. πρωτ. 868/06-03-2023 έγγραφο του Δημάρχου Κυθήρων προς τον Διοικητή Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, 2. Το με αριθμ. πρωτ. 6958/05-04-2023 έγγραφο του Διοικητή Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας προς τον Δήμαρχο Κυθήρων, 3. Το με αριθμ. πρωτ. 1485/05-04-2023 έγγραφο του Δημάρχου Κυθήρων προς την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
1. Οεο, για τη νομιμοποίηση του κτιρίου στο Διακόφτι κουβέντα;
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Η Πλατεία Άμμος δεν ειναι λιμάνι;
3. Καλά η αρχαιολογία καθυστερούσε; Εσείς τι κάνατε, τους κοιτάζατε;
4. Ε ναι, που να έρθει η συνδεση με Θεσ/νίκη; Αντι να βάλετε τον κόσμο μπροστά η δημαρχάρα σας έκανε κομματικά κονέ για να το πλασάρει ως δική του επιτυχία. Και όταν κατάλαβε οτι έπεφτε δούλεμα... ΑΓΟΝΗ η γραμμή.
5. Οχι μονο το Διακόφτι, φωτισατε και την ΑγίαΠελαγία σαν πάρκινγκ αεροδρομίου. αι πήγατε τα ίδια να κανετε και στο Καψαλι.
Μια χαρα σας τα είπε η Ταλάρου, να αγιάσει το στόμα της.
Μπα δεν αγιαζουν τέτοια στόματα...
ΔιαγραφήΗ γνωστή σχολή του μωυση λεγε λεγε θα τους ζαλίσουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή εσύ τα κατάλαβες αυτά που λέει ο Μπάμπης; εντύπωση μου κάνει
Διαγραφήστο εγγραφο προς ΑΠΑ εκει που γέλασα ειναι η 5η παράγραφος .Εχει παει κανένας απο όλους αυτούς να περπατήσει στα μονοπάτια της Μακεδονίας για να καταλάβει την διάφορα. κάπου η βλακεια πρέπει να εχει ορια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Μακεδονία ειναι μια και είναι μόνο ελληνική!
Διαγραφή