Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ:ΖΑΓΛΑΝΙΚΙΑΝΙΚΑ- ΔΡΟΜΟΣ-ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ



Προς: Adelin

Από: Δέσποινα Παπαδοπούλου

Κύθηρα Απρίλιος 2023,

Τα Ζαγλανικιάνικα αποτελούν έναν από τους παλαιότερους οικισμούς των Κυθήρων. Μπορεί το χειμώνα οι κάτοικοι να είναι λιγοστοί αλλά πολλοί είναι οι ξένοι που επισκέπτονται τα σπίτια που έχουν αγοράσει στο χωριό, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων είναι η δυσκολία της πρόσβασης με ΙΧ αυτοκίνητο λόγω προβληματικού οδικού δικτύου. Μόλις συναντήσουμε στην είσοδο του χωριού την πινακίδα «Ζαγλανικιάνικα» παρατηρούμε ότι για τα επόμενα 15 μέτρα ο δρόμος είναι στρωμένος με μπετό.Πριν από το μπετό ,όπως κατεβαίνουμε στα δεξιά μας, υπηρχε δρόμος,που λειτουργούσε και ως νεροδόχος προς το «λαγκαδάκι» του οικισμού. Ο δρόμος αυτός πια δεν υπάρχει με αποτέλεσμα όλα τα νερά να περνούν από το σημερινό «δρόμο». Στην συνέχεια, προχωρώντας τα επόμενα 40 μέτρα είναι χωματόδρομος και θυμίζουν αγροτικό δρόμο.Τα άλλα περίπου 50μ., μέχρι την «πλατεία» του χωριού, είναι πέτρες άτακτως τοποθετημένες στο έδαφος και πρόκειται για παλιό καλντερίμι.


Το κομμάτι αυτό αποτελεί απαράδεκτο κατασκευαστικά δρόμο για το χωριό μας αφού μόνο τα ψηλά αυτοκινήτα δεν κινδυνεύουν από τις πέτρες που προεξέχουν. Τα ΙΧ περνούν με τον φόβο να χτυπηθούν στο κάτω μέρος τους και να προκληθεί ζημιά την οποία φυσικά θα επωμιστεί ο κάθε ιδιώτης και όχι οι υπέυθυνοι για την κατασκευή των δρόμων εντός του χωριού, όπως και θα έπρεπε αφού φέρουν αυτοί,την ευθύνη. Μετά την πλατεία του χωριού και αριστερά όπου βρίσκεται ο παλιός δρόμος προς τον Ποταμό και δεξιά μέχρι τον κεντρικό δρόμο που πηγαίνει στην Παλαιόχωρα των Κυθήρων, συναντάμε έναν χωματόδρομο που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αγροτικού δρόμου: στενός , με αρκετές λακούβες παρόλο του ότι σε όλη την πορεία του συναντάμε σπίτια τα οποία το περισσότερο μέρος του χρόνου, κατοικούνται.


Τα δύο κομμάτια αυτά είναι παλιά καλντερίμια. Καλό θα ήταν να αποκατασταθούν οι αυθαιρεσίες που έχουν γίνει με τα χρόνια στον οικισμό μας γρήγορα, να ανακατασκευαστούν τα καλντερίμια πράγμα που θα αναδείξει τα Ζαγλανικιάνικα αλλά και θα διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων αφού θα αποκτήσουν τα αυτονόητα: ένα δρόμο καλό ώστε να φτάνουν στο σπίτι τους χωρίς ενδεχόμενες ζημιές αλλά και να μην αποτελεί ο δρόμος μας ρυάκι για τα νερά.



Ευελπιστούμε ως οικισμός ότι το αίτημά μας θα προωθηθεί και θα υλοποιηθεί το συντομότερο. Οι πολίτες των Κυθήρων ανεξάρτητα από τον οικισμό στον οποίο διαμένουν έχουν τα ίδια δικαιώματα τουλάχιστον σε πολύ βασικά πράγματα όπως η κατασκευή βασικού οδικού δικτύου.

Στη διάθεσή σας

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Κάτοικος Ζαγλανικιανίκων- Παπαδοπούλου Δέσποινα


Όσον αφορά στα σκουπίδια, έχουμε επικοινωνήσει και έχουμε ζητήσει κάδους που "απλά" να έχουν καπάκι και να μην είναι τα σκουπίδια μόνιμα σκορπισμένα στο δρόμο!




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.