Header Ads

Header ADS

Εγκρίθηκε από την Ε. Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 519,64 εκ.



Εγκρίθηκε από την Ε. Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 519,64 εκ.

Μεταφέρω τα βασικά που αφορούν τους συνάδελφους αλιείς, μετά τη πρώτη ανάγνωση, των 208 σελίδων κείμενο!!!
Η σειρά είναι αυτή με την οποία γράφονται στο πρόγραμμα.
-Zημιές σε αλιευτικά εργαλεία & απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη/Προβλήματα από Χωροκατακτητικά Ξενικά Είδη.
Για τη θέσπιση και τον καθορισμό του ύψους των αποζημιώσεων
απαιτείται τεκμηριωμένη εκτίμηση των ετήσιων επιπτώσεων κάθε «βλαπτικού» είδους στην αλιεία, ανά εργαλείο και περιοχή, αλλά και εύρεση μεθοδολογίας για να τεκμηριώνεται
η ζημιά. (Για το Θερμαϊκό έχουμε κάνει την έρευνα και έχουμε την τεχνογνωσία για να το κάνουμε και στη υπόλοιπη χώρα.)
- Επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη χωρίς να αυξάνεται η αλιευτική τους ικανότητα
Περιλαμβάνονται επενδύσεις και εισαγωγή τεχνολογίας για:
 τη βελτίωση πλοήγησης ή ελέγχου της μηχανής
 τη βελτίωση της ποιότητας και υγιεινής των αλιευμάτων.
(αντικατάσταση κινητήρα δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση εκτός αν χρησιμοποιεί νέο οικολογικό καύσιμο, π.χ. φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα, υδρογόνο, ηλεκτρική ενέργεια ή υβριδικά).
- Βελτίωση της επιλεκτικότητας των χρησιμοποιούμενων αλιευτικών εργαλείων που θα περιορίζουν τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα - Ενθάρρυνση της χρήσης τεχνικών αλιείας χαμηλού αντικτύπου ασφάλεια και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
 Ανάπτυξη καινοτομίας στη χρήση περισσότερο επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων, τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ενεργειακή
απόδοση και στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα και πιλοτικές εφαρμογές καθώς και διάχυση των αποτελεσμάτων. (δίχτυα ΝΤΑΝΙΜΑ κ.α.)
 Εισαγωγή καινοτομιών και στοχευμένες επενδύσεις σε πιο επιλεκτικά εργαλεία. (πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση ότι το νέο εργαλείο θα είναι πιο επιλεκτικό από το προηγούμενο).
 Επενδύσεις σε εξοπλισμό για την προστασία των εργαλείων και των αλιευμάτων από προστατευόμενα θηλαστικά και πτηνά.
-Πρώτη απόκτηση σκάφους.
Δύναται να χορηγηθούν άδειες για περίπου 30-50 σκάφη, τα οποία θα διαθέτουν εργαλεία παράκτιας αλιείας, σε απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας.
-Εφαρμογή προγραμμάτων οριστικής παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Ο αριθμός των σκαφών που αναμένεται να αποσυρθούν βάσει των σημερινών δεδομένων υπολογίζεται σε περίπου 70 (πρόκειται κυρίως για μηχανότρατες και δευτερευόντως γρι-γρι).
Υ.Γ. Οι παρενθέσεις είναι δικές μου σημειώσεις, ενώ όλα τα υπόλοιπα τα έκανα αντιγραφή από το πρωτότυπο.
Καλή ανάγνωση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.