Header Ads

Header ADS

Μιχάλης Πρωτοψάλτης: Μεγάλο αφιέρωμα του Guardian στον Έλληνα διασώστη που έσωσε 80 Αφγανούς

Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, κάτοικος Κυθήρων, πήρε τον γερανό του κι έτρεξε για να βοηθήσει όπως μπορούσε στο ναυάγιο, σώζωντας πάνω από 80 ψυχές.

Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, κάτοικος Κυθήρων, πήρε τον γερανό του κι έτρεξε για να βοηθήσει όπως μπορούσε στο ναυάγιο, σώζωντας πάνω από 80 ψυχές.

Πέρασαν τρεις ώρες μέχρι ο τελευταίος πρόσφυγας - αρχικά με προορισμό την Ιταλία με ένα γιοτ που είχε σαλπάρει από την τουρκική πόλη Σμύρνη - να φτάσει στην κορυφή του βράχου.

Όταν έφτασε κοντά στο ναυάγιο ένιωσε μια ανακούφιση αλλά και ναυτία με όσα είχε δει: άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δεν κατάφεραν να σωθούν. Βοήθησε όμως όσους ούρλιαζαν και είχαν σκαρφαλώσει στους βράχους για να μην πνιγούν.

Τη Δευτέρα (24/10), σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νησί, ο 66χρονος θα τιμηθεί σε τελετή στο υπουργείο Ναυτιλίας της Αθήνας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηλεφώνησε για να τον ευχαριστήσει προσωπικά.

«Αυτό που είδαμε εκείνη τη νύχτα ήταν κολασμένο, απολύτως τρομακτικό, κάτι που ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα ποτέ», είπε ο Πρωτοψάλτης στον Guardian. «Η θάλασσα ούρλιαζε, ο άνεμος ούρλιαζε, τα κύματα ήταν τόσο μεγάλα και όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί κάτω σε αυτόν τον βραχώδη όρμο, προσπαθούσαν να μην πέσουν, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν το γερανο που θα τους σήκωνε κορυφή».

«Ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος που ήταν εκεί, και πρέπει να ήμασταν περίπου 100, το σκεφτήκαμε δύο φορές», είπε, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια σχοινιών τουλάχιστον 20 άτομα κατάφεραν να μην πνιγούν. «Κανείς δεν μας ανάγκασε να βοηθήσουμε. Όλη αυτή η συζήτηση για τους Έλληνες που αφήνουν τους μετανάστες να πεθαίνουν στη θάλασσα με έχει εξοργίσει γιατί δεν είναι αλήθεια».

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έφτασαν επίσης στο νησί χαιρετίζοντας τον ηρωισμό ενός ανθρώπου που θα μπορούσε εύκολα να επιλέξει να μην αντιδράσει - ένα πλοίο με μέγιστη χωρητικότητα επιβατών 15 αλλά μετέφερε 95 άτομα - προσάραξε στα ανοιχτά του Διακοφτίου, του λιμανιού των Κυθήρων.

Τα Κύθηρα βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, ανάμεσα στην ελληνική χερσόνησο και την Κρήτη. Στο νησί ζουν 3.600 άνθρωποι ενώ βρίσκονται περίπου 250 μίλια δυτικά της Τουρκίας.

Το νησί βρίσκεται σε μια διαδρομή που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους διακινητές που προσπαθούν να αποφύγουν τις ενισχυμένες περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο και ταξιδεύουν απευθείας στην Ιταλία.

Ανατολικότερα, την ημέρα του ναυαγίου, τα πτώματα 16 νεαρών Αφρικανών βρέθηκαν να επιπλέουν στα ανοιχτά της Λέσβου.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι αγνοεί σκόπιμα τους διακινητές ανθρώπων που εργάζονται κατά μήκος των τουρκικών ακτών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντέτεινε ότι οι «καταπιεστικές πολιτικές» της Ελλάδας απέναντι στους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων επαναπροωθήσεων, έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε «νεκροταφείο».

Οι ισχυρισμοί για επαναπροωθήσεις - οι οποίες διευκολύνονται από την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex, σύμφωνα με ομάδες δικαιωμάτων - έχουν κηλιδώσει τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, όπου οι πολιτικές διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ, γενικότερα, έχουν δεχθεί επικρίσεις.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Αθήνας έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι επιδίδεται σε απελάσεις, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία σκόπιμα «προωθεί» ανθρώπους πέρα από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Σε μια χώρα που είδε μεγάλο αριθμό προσφύγων να φτάνουν στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και αρχικά έγινε δεκτή με εξαιρετική συμπόνια, η συζήτηση για επαναπροωθήσεις είτε αγνοείται από τα ΜΜΕ που είναι φιλοκυβερνητική είτε πολιτικοποιείται από την αντιπολίτευση που θέλει απεγνωσμένα να κερδίσει πόντους.

Αλλά για τον Πρωτοψάλτη η πολιτική δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη διάσωση, παρότι όπως παραδέχεται είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης. «Υπήρχαν άνθρωποι που κινδύνευαν, των οποίων οι ζωές κινδύνευαν, το μόνο που σκεφτόταν κανείς ήταν πώς θα μπορούσαν να σωθούν», είπε.

ieidiseis.gr

2 σχόλια:

  1. Εντάξει φτάνει. Το παρααυτωσαμε το θεμα.100 ατομα ηταν εκει δεν ηταν μόνος του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πέστα επιτέλους! τα ανήψια του είχαν την ιδέα να πάνε το γερανό όχι ο ίδιος
      επίσης εκεί ήταν πάρα πολύς κόσμος όχι μόνο αυτός

      Διαγραφή

Από το Blogger.