Header Ads

Header ADS

«Γιε μου»: Ο μύθος γύρω από το πασίγνωστο τραγούδι του Σταμάτη Κόκοτα και η αληθινή ιστορία του

Πέθανε τα ξημερώματα ο Σταμάτης Κόκοτας στο Ασκληπιειό Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Γεννιέται στις 23 Μαρτίου του 1937 Σόλωνος και Κανάρη γωνία. Η οικογένεια του παθολόγου γιατρού Δημήτρη Κόκκοτα είναι πολύτεκνη (εξι παιδιά ,τρία αγόρια και τρία κορίτσια).


Ο Σταμάτης Κόκκοτας συνδέει τις παιδικές του αναμνήσεις με τη συνοικία του Ζωγράφου, όπου έπαιξε, μεγάλωσε κι έχασε, πιτσιρίκι ακόμη, τον πολυαγαπημένο του πατέρα. Η μητέρα του δούλευε στη Κτηματική Τράπεζα και η οικογένεια ζούσε καλά.

Εξι-επτά ετών είδε σε ένα σπίτι μια κιθάρα και μαγεύτηκε. Ηθελε την ίδια κι όχι άλλη κι έστειλε τον αδερφό του να του τη φέρει. Το «μικρόβιο» της μουσικής τον είχε ήδη προσβάλει.

Ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό, υπήρξε πρωταθλητής σε δρόμους αντοχής στα 500, 3.000 και 5.000 μ. κι αν δεν τον πίκραινε, όπως ο ίδιος λέει ο τότε προπονητής της Εθνικής τώρα θα ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής.

Υποτίθεται πως θα γινόταν γιατρός. Η αγάπη της μητέρας…Ετσι πήρε την απόφαση να πάει στη Γαλλία για σπουδές. Πριν φύγει για το Παρίσι είχε ήδη δουλέψει με τον Μουζάκη και φτάνοντας στο Παρίσι έλαβε μέρος σε ένα μεγάλο διαγωνισμό ταλέντων στον οποίο συμμετείχαν περίπου 2000 άτομα.

Ο δρόμος άνοιξε, γραμμοφώνησε τρία ελληνικά κι ένα γαλλικό τραγούδι και μπήκε στα μεγαλύτερα καμπαρέ του Παρισιού. Τότε γνώρισε τη Μπριζίτ Μπαρντό. Σε ένα καμπαρέ του Παρισιού τον βρίσκει ο Σταύρος Ξαρχάκος και του προτείνει να γυρίσει στη πατρίδα και να συνεργαστούν. Εκείνος το σκέφτεται σοβαρά, ήδη λείπει επτά χρόνια από την πατρίδα του και η μητέρα του μαραζώνει.

Έρχεται και ηχογραφεί το «Ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη» και το «Με τι καρδιά να σε αποχαιρετήσω», ταυτόχρονα βγαίνει στους κινηματογράφους η ταινία «Διπλοπενιές», στην οποία έχει ένα μικρό ρόλο.

Απο εκεί και πέρα η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη και ο ίδιος γίνεται σταρ πρώτου μεγέθους. Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, βγαίνει στο δρόμο και πίσω του μαζεύονται χίλια άτομα.

«Ειχα τη μεγαλύτερη ακτινοβολία που μπορεί να 'χει άνθρωπος» λέει ο ίδιος. Μαζί με τον Ξαρχάκο, Μούτση, Καλδάρα, Ζαμπέτα, Τσιτσάνη, έρχεται και το αυτοκίνητο στη μέση. Προπονείται τις νύχτες και κάνει αναβάσεις στην Πάρνηθα. Φέρνει στην Ελλάδα την πρώτη Τζάγκουαρ που του κοστίζει τότε ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες κι από εκεί και πέρα γίνεται συλλέκτης αυτοκινήτων και έργων Τέχνης, η μεγάλη του αδυναμία είναι οι αντίκες.

Οποιος επώνυμος πέρασε από την ελληνική κοινωνία γνωρίστηκε με τον Κόκκοτα. Αλεν Ντελόν, Αλέξης Μινωτής,Τζέιμς Κόμπερν, Μελίνα, Βίλι Μπραντ, Φερεντς Πούσκας, Αλίκη, Γιάννης Ρίτσος, Αντονι Κουήν, είναι μερικά πρόσωπα.

Μια φορά ο Σταμάτης ρώτησε τον Μπάρναρντ τον καρδιοχειρουργό γιατί καπνίζει τόσο και εκείνος του απάντησε: « Κε Κόκκοτα εγω είμαι γιατρός, έρχεστε να σας εξετάσω και σας λέω τι να κάνετε. Το τι θα κάνω εγω είναι δικός μου λογαριασμός…» και τον κόλλησε στο τοίχο, από τότε έγιναν οι καλύτεροι φίλοι.

Ο Ωνάσης ήταν φίλος του, πολύ συχνά τον επισκέπτονταν στο «Χριστίνα» για να διασκεδάσουν, το ίδιο και η Τζάκι, η οποια ήθελε να κάνει τη ζωή του Κόκκοτα βιβλίο. Κάποια φορά μια γαλλική εφημερίδα έγραψε πως η Τζάκι αγαπάει τον ελληνικό ουρανό κι έναν τραγουδιστή με φαβορίτες. Ο Σταμάτης έζησε από κοντά την πτώση του Ωνάσση όταν έχασε το μονάκριβο γιό του Αλέξανδρο.

Στο μαγαζί «Φαντασία» γνώρισε τη Ρόμι Σνάιντερ και τον Αντονιόνι.

Ένα από τα αγαπημένα του πρόσωπα ήταν ο καρδιολόγος του, γιατρός Κουλαφέντης που του έσωσε τη ζωή, όταν υπέστη βαρύ έμφραγμα.

Ο Σταμάτης έκανε δυο γάμους κι απέκτησε τρία παιδιά. Ερωτεύτηκε πολύ και το έζησε σε όλο του το μεγαλείο. «Ο έρωτας είναι μια ψυχική διαύγεια», έλεγε χαρακτηριστικά, «όταν είσαι ερωτευμένος έχεις καθαρό πνεύμα. Θόλωμα έχεις όταν έχεις μπερδέματα».

Ο Σταμάτης Κόκκοτας δήλωνε αισιόδοξος κι ευχαριστημένος από τη ζωή του. Δεν ντρεπόταν για τίποτα από όσα είχε κάνει, αν και πίστευε πως δεν έκανε πολλά λάθη. Δεν φοβόταν γενικά τίποτα, απλά μπορεί να έλεγε ότι σιχαίνεται κάποια πράγματα : «Ο,τι σέρνεται, ας πούμε, το σιχαίνομαι…»

dikaiologitika.gr

Θλίψη σκόρπισε η είδηση για τον θάνατο του Σταμάτη Κόκοτα σε ηλικία 85 ετών.

Ο γνωστός τραγουδιστής νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο Ασκληπιείο της Βούλας και κατέληξε τα ξημερώματα του Σαββάτου έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Ενα από τα αγαπημένα του τραγούδια είναι το «Γιε μου», ένα κομμάτι που συγκινεί ακόμη και σήμερα όλους τους Έλληνες.

«Γιε μου»: Ο μύθος γύρω από το πασίγνωστο τραγούδι του Κόκοτα

Το πασίγνωστο και χιλιοτραγουδισμένο κομμάτι των Απόστολου Καλδάρα και Λευτέρη Παπαδόπουλου κυκλοφόρησε το 1977 και τότε πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως το τραγούδι γράφτηκε για τον θάνατο του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου. Ηταν, άλλωστε, γνωστό πως ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν φίλοι.

Ωστόσο ο Σταμάτης Κόκοτας σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε για άλλη ιστορία, εξίσου πονεμένη και συγκινητική.

«Το τραγούδι γράφτηκε για ένα πατέρα με ναρκομανή γιο. Τότε, τέλη δεκαετίας ’70, άρχισε να μπαίνει η πρέζα στη ζωή μας. Και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος τα λέει όλα εδώ… Είσαι είκοσι χρονών κι όμως γερνάς… Γιε μου, είν’ οι άνθρωποι απάνθρωποι καλέ μου, οι αρχόντοι είν’ εμπόροι του πολέμου και γελούν όταν το δάκρυ μας κυλά. Ως κι οι φίλοι σου χαρήκανε, Θεέ μου που ’χεις πέσει τώρα τόσο χαμηλά».

«Σε τουρνέ μου στην Αμερική, που έλεγα το «Γιε μου» και πήγε κάποιος ν’ ανάψει το τσιγάρο του -από πόνο, επειδή είχε χάσει το παιδί του- με αποτέλεσμα να πάρουν τα μαλλιά μου φωτιά και ο μπουζουξής να τραβάει το τραπεζομάντιλο για να τη σβήσει», είχε, επίσης, περιγράψει.

Διαβάστε τους στίχους του «Γιε μου»

Γιε μου, είν’ ο πόνος μου αβάσταχτος καλέ μου

που σε βλέπω σαν ξερόφυλλο του ανέμου

στη ζωή κυνηγημένος να γυρνάς


Γιε μου, δεν τον άκουσες τον δόλιο σου πατέρα

παρασύρθηκες και μέρα με τη μέρα

είσαι είκοσι χρονών κι όμως γερνάς

Γιε μου, τι περιμένεις, πε μου

σ’ έναν δρόμο λασπωμένο

θα ’σαι πάντα σαν δεντρί ξεριζωμένο

δίχως μοίρα, δίχως ήλιο κι ουρανό


Γιε μου, τον καημό μου συλλογίσου

γύρνα σπίτι να γλυκάνω την πληγή σου

γιε μου, γιε μου, πώς πονώ


<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/zoi/gie-moy-mythos-tragoydi-stamati-kokota-istoria">«Γιε μου»: Ο μύθος γύρω από το πασίγνωστο τραγούδι του Σταμάτη Κόκοτα και η αληθινή ιστορία του - iefimerida.gr</a></p>


________________________________________________________________________________

Σταμάτης Κόκοτας: Τα πρώτα βήματα, οι επιτυχίες και η σχέση με τον Ωνάση

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο Σταμάτης Κόκοτας αφήνοντας μια πλούσια παρακαταθήκη στο λαϊκό τραγούδι. Τι έλεγε ο ίδιος πριν λίγα χρόνια για τις μεγάλες επιτυχίες, τις αδυναμίες του και την ιδιαίτερη σχέση του με τον Αριστοτέλη Ωνάση

«Κυνήγησα την αγάπη του κόσμου και την κέρδισα. Το μυστικό της επιτυχίας μου ήταν ότι έδινα την ψυχή μου στο τραγούδι. Οπου πήγα, άφησα τη σφραγίδα μου: την ερμηνεία. Ολα αυτά κάνανε τον Σταμάτη να έχει πάντα ένα χαμόγελο για τον κόσμο. Σαν Σταμάτης είμαι ευχαριστημένος. Ο,τι περίμενα από τον κόσμο μού το έδωσε κι εγώ του έδωσα ό,τι δεν περίμενε… Ο,τι τραγούδησα έγινε σουξέ». Αυτά έλεγε ο Σταμάτης Κοκότας, ο μεγάλος ερμηνευτής με τις χαρακτηριστικές μακριές φαβορίτες που απεβίωσε τα ξημερώματα, μιλώντας στην «Κ» και τη Γιώτα Συκκά το 2019 σε έναν απολογισμό της μεγάλης πορείας του στο λαϊκό τραγούδι το αποίο και σημάδεψε για δεκαετίες.

Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος αλλά και με όλους τους μεγάλους τραγουδιστές με τους οποίους διατηρούσε πάντα καλές σχέσεις. «Με όλους του συναδέλφους τα πήγαινα καλά. Με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση δουλεύαμε 17 χρόνια μαζί και ποτέ δεν είπαμε ο ένας στον άλλον κάτι πιο πέρα. Από τις 9 το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα», θυμάται ο ίδιος.

Σταμάτης Κόκοτας: Τα πρώτα βήματα, οι επιτυχίες και η σχέση με τον Ωνάση-1
Φωτ: Νίκος Κοκκαλιάς

Τα πρώτα μουσικά βήματα στο Παρίσι

Η πορεία στο τραγούδι άρχισε για εκείνον στο Παρίσι όπου πήγε να σπουδάσει ιατρική όπως ήθελε η οικογένειά του, αλλά κατέληξε να τραγουδά σε καμπαρέ. «Ο πατέρας ήταν γιατρός και η μητέρα τραπεζικός. Εμένα με κέρδισε το τραγούδι».

Ακολούθησε η τηλεόραση, όμως ο Σταύρος Ξαρχάκος είχε άλλα σχέδια για εκείνον και τον έπεισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Εκανα και πολλή τηλεόραση. Δίπλα σε μεγάλους σαν τον Αζναβούρ, τον Ζιλμπέρ Μπεκό κ.ά. Αλλά και στην Ιταλία με τον Τζιάνι Μοράντι. Ελειψα οκτώ χρόνια. Η δουλειά πήγαινε πολύ καλά, ήμουν πανευτυχής, ήθελα να μείνω. Αλλά ο Σταύρος Ξαρχάκος, στον οποίο οφείλω πολλά, με είδε εκεί και μου πρότεινε να γυρίσω στην Ελλάδα. Στη Γαλλία βρήκα και τον Μίκη. Επειτα στην Ελλάδα ήταν να τραγουδήσω ένα έργο του, τελικά το είπε μια άλλη κυρία. Το μπαμ έγινε πράγματι το 1966 με τον Σταύρο και το “Ενα μεσημέρι”. Επειτα το “Ονειρο απατηλό” του Καλδάρα και πόσα ακόμη».

Η λατρεία του για τα αυτοκίνητα

Πέρα από το τραγούδι ο Σταμάτης Κόκοτας είχε μεγάλη αδυναμία και στα γρήγορα και πολυτελή αυτοκίνητα και οι φωτογραφίες του ως οδηγού αγώνων φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα. «Μου άρεσε το αυτοκίνητο, η ταχύτητα, έπαιξα όσο ήθελα, τώρα ούτε το καβαλάω». Είχε, όντως, και Ρολς Ρόις; «Βέβαια είχα, την έδωσα. Και άλογα είχα. Εγώ και ο Μπάρλος. Ο Στράτος (σ.σ. Διονυσίου) ακολούθησε πολύ αργότερα. Είχε κάτι λίγα». Εμεινε κάτι απ’ όλα αυτά, αποταμίευσε; «Εντάξει καλά είμαστε, υπάρχουν χειρότερα για να μην αναφέρω τα κατώτατα».

Σταμάτης Κόκοτας: Τα πρώτα βήματα, οι επιτυχίες και η σχέση με τον Ωνάση-2


Η αδυναμία του Ωνάση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξομολογείται την ιδιαίτερη σχέση του με τον Αριστοτέλη Ωνάση λέγοντας μάλιστα ότι του ζητούσε να τραγουδάει για τους διάσημους καλεσμένους του. «Ο Αρίστος με ξεχώριζε και η Μαρία μού έλεγε «τι γλυκά που τραγουδάς Σταμάτη».

Με τη Μαρία δεν ήταν εύκολο να μιλήσει κάποιος, δεν συζητούσαμε πολύ, λίγα πράγματα. Της χάρισα όμως έξι long play δικά μου τα οποία άκουγε κάθε βράδυ, όταν ήθελε να ξεκουραστεί. Χάρηκα που είχα την τύχη να γνωρίσω μια τέτοια κυρία. Ο μεγάλος Ωνάσης δεν κοιμόταν πολύ. Επέστρεφα από το μαγαζί το πρωί και έπειτα από δύο ώρες ύπνου, ερχόταν ο οδηγός του κάτω από το σπίτι μου και μου έλεγε “σήκω, το αφεντικό είπε να πάμε στον Σκορπιό”. Ξέρεις, με ελικόπτερο και τα σχετικά. Ήταν εξαιρετικός ο Αρίστος. “Σταματάκη, όλα καλά;” έλεγε. ΄Η με ρωτούσε: “Τον Αλέξανδρο πώς τον βλέπεις, οδηγεί καλά;». Ασ’ τα να μην τα θυμάμαι. Με πειράζει…».

kathimerini.gr

___________________________________________________________

Οι χαρακτηριστικές φαβορίτες του καλλιτέχνη – Το απίστευτο ποσό που του έδιναν να τις ξυρίσει

Ανείπωτη θλίψη προκαλεί η είδηση πως ο μεγάλος καλλιτέχνης Σταμάτης Κόκοτας έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Ο σπουδαίος τραγουδιστής είχε γράψει και ερμηνεύσει υπέροχα τραγούδια, τα οποία θα μείνουν στην ιστορία.

Αυτό που ήταν σήμα – κατατεθέν στην εμφάνιση του Σταμάτη Κόκοτα ήταν αναμφισβήτητα οι φαβορίτες του. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «The 2night Show» και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου είχε αποκαλύψει ότι του έδιναν ένα απίστευτο ποσό για να τις ξυρίσει.

«Οι φαβορίτες μου είναι το σήμα κατατεθέν μου. Ένας που θέλει να κάνει διαφήμιση για ένα ξυραφάκι, τα 50 εκατ. δεν είναι τίποτα για να ξυρίσω τις φαβορίτες μου, αλλά εμένα δεν με ενδιαφέρει. Τον έστειλα από εκεί που ήρθε. Μία πρόταση μου έκαναν δεν πήρα κάτι. Έδωσε πολλά λεφτά. 50.000.000 δραχμές τότε. Με τα λεφτά αυτά έπαιρνες την μισή Αθήνα. Αυτές οι προτάσεις είναι για κάτι άλλους, όχι για μένα» είχε πει ο τραγουδιστής.

tlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.