Mια νέα αποστολή της NASA στοχεύει να δείξει, πώς η αερομεταφερόμενη σκόνη, η οποία έχει βάρος ίσο με 10.000 αεροπλανοφόρα, επηρεάζει το κλίμα. Οι επιστήμονες καλούνται να ανακαλύψουν, εάν η σκόνη το θερμαίνει ή το ψύχει.

Η NASA προβάλλει μία δορυφορική φωτογραφία που λήφθηκε πριν από δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2020, στην οποία απεικονίζεται η γεωγραφική περιοχή της χώρας μας, ενώ στο κέντρο φαίνεται η Κύπρος.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας η ΝASA αναφέρει «Ένα νέφος σκόνης απλώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας τμήματα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Η αποστολή EMIT της NASA θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς η αερομεταφερόμενη σκόνη επηρεάζει το κλίμα».

Το όργανο παρακολούθησης της ΕΜΙΤ άρχισε ήδη τις πρώτες του μετρήσεις μετά την εκτόξευσή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Ιούλιο. Θα χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνολογία φασματομετρίας, που εφευρέθηκε από τη NASA για αυτό το σκοπό.

Είναι σχεδιασμένη να αναλύει την αερομεταφερόμενη σκόνη, για να μελετήσει, εάν και πώς αυτή επηρεάζει το κλίμα.

Σκόνη με βάρος 10.000 αεροπλανοφόρων

Σύμφωνα με τη NASA, κάθε χρόνο, οι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους ή αλλιώς το βάρος 10.000 αεροπλανοφόρων, ορυκτής σκόνης από τις ερήμους της Γης και άλλες ξηρές περιοχές μέσω της ατμόσφαιρας.

Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η σκόνη επηρεάζει το περιβάλλον και το κλίμα, δεν έχουν αρκετά δεδομένα για να προσδιορίσουν, λεπτομερώς, ποιες είναι ή μπορεί να είναι αυτές οι επιπτώσεις στο μέλλον.

Θερμαίνει τον πλανήτη η σκόνη;

Επειδή τα σωματίδια σκόνης στην ατμόσφαιρα έχουν διαφορετικές ιδιότητες, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν ξεκάθαρα εάν η ορυκτή σκόνη έχει σωρευτική επίδραση θέρμανσης ή ψύξης στον πλανήτη μας.

Για παράδειγμα, ορισμένα σωματίδια μπορεί να είναι σκούρα κόκκινα, ενώ άλλα μπορεί να είναι λευκά. Το χρώμα, παίζει ρόλο όπως φαίνεται, γιατί είναι αυτό που θα καθορίσει αν η σκόνη θα απορροφήσει την ενέργεια του Ήλιου, όπως τα σκουρόχρωμα ορυκτά, ή θα την αντανακλά, όπως τα ανοιχτόχρωμα ορυκτά. Εάν περισσότερη σκόνη απορροφά την ενέργεια του Ήλιου από ό,τι την αντανακλά, θα θερμάνει τον πλανήτη και το αντίστροφο.

Τα σωματίδια της ορυκτής σκόνης ποικίλλουν ως προς το χρώμα επειδή αποτελούνται από διαφορετικές ουσίες. Η σκούρα κόκκινη ορυκτή σκόνη παίρνει το χρώμα της, για παράδειγμα, από τον σίδηρο. Η σύνθεση των σωματιδίων σκόνης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με πολλές από τις φυσικές διεργασίες της Γης.

Επίσης, η ορυκτή σκόνη παίζει ρόλο στο σχηματισμό νεφών και στην χημεία της ατμόσφαιρας. Όταν η ορυκτή σκόνη εναποτίθεται στους ωκεανούς ή στα δάση, μπορεί να παρέχει θρεπτικά συστατικά για ανάπτυξη, λειτουργώντας σαν λίπασμα. Όταν πέφτει σε χιόνι ή πάγο, η σκόνη επιταχύνει το λιώσιμο, οδηγώντας σε περισσότερη απορροή νερού.

Τέλος, η σκόνη μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου όταν εισπνέεται

cnn.gr