Header Ads

Header ADS

Ο ΠΑΠΑ – ΚΑΛΛΙΚΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΚΑΣ Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου


Ο ΠΑΠΑ – ΚΑΛΛΙΚΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΚΑΣ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο κληρικός της Μητροπόλεως Κυθήρων Παύλος Καλλίκας, είναι γνωστός για τις «παραδοσιακές» του θέσεις, τις οποίες εκφράζει με «δυναμισμό», στοιχούμενος στην πρακτική του ποιμενάρχου του, Κυθήρων Σεραφείμ.

Τώρα δημοσίευσε ένα «μανιφέστο», «με αφορμή την απάντηση του αρχιδ. Ιωάννη Χρυσαυγή», που αναφερόταν στο σάλο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βάπτισε παιδιά ομόφυλου ζευγαριού.

Το «μανιφέστο» Καλλίκα φέρει τον τίτλο: «Πόση η αρρώστια; Λόγος περί μετα-ανθρωπισμού».

Στο κείμενο αυτό ο παπα Καλλίκας ολοφύρεται για τους «μετα – ανθρώπους», στους οποίους δεν αρέσει ο Χριστιανισμός – η Ορθοδοξία, αν θέλετε – όπως τον έχει ο συγκεκριμένος παππούλης σχηματοποιήσει στο κεφαλάκι του. Για όσους δεν είναι στο δικό του πλαίσιο προβαίνει και σε …ενδιαφέρουσες ψυχολογικές ερμηνείες: «Ίσως στερήθηκαν την μητρική αγκαλιά στα παιδικά τους χρόνια; Ίσως έχουμε εδώ κάποιο είδος ανασφάλειας;».

Στο τέλος του γλυκανάλατου κειμένου του, με αποτυχημένη δόση ειρωνείας», ο παπα Καλλίκας δείχνει τους στόχους του (Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, «ψευτο-εκσυγχρονιστές» Εκκλησίας της Ελλάδος, Οικουμενικού Πατριαρχείου):

«Εάν θέλουν οι εξ Αμερικής, Ελλάδος, Τουρκίας και απανταχού της γης ψευτο-εκσυγχρονιστές να είναι ειλικρινείς τουλάχιστον με τους εαυτούς τους, τις άμυνες και τους φόβους τους, ας αλλάξουν, μαζί με τα άλλα, και ας ονοματίσουν κάπως αλλιώς το παν-θρησκευτικό τους μόρφωμα. Πιο κοντά στα γούστα τους. Καταλαβαίνουμε τι θέλουν να μας πουν και τους κατανοούμε∙ πλην της αμετανοησίας τους και του θράσους τους. Δεν καταλαβαίνουμε (τρόπος του λέγειν εδώ) γιατί αυτό που πασχίζουν να στήσουν, θέλουν να το συνταιριάξουν και να το συμφιλιώσουν με την Ορθόδοξη βιωματική και Σταυροαναστάσιμη πορεία του Χριστιανισμού».

Άραγε, το δικό του θρησκευτικό μόρφωμα πώς το ονομάζει ο παπα Καλλίκας; Δεν πιστεύω να θεωρεί τον εαυτό του γνήσιο εκφραστή της Ορθοδοξίας, βουτηγμένος καθώς είναι σε μια οργανωσιακού τύπου εξυπναδίστικη και τετραγωνισμένη λογική.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω καμία απαίτηση ο κληρικός του Κυθήρων να καταλάβει την θεολογία του π. Ιωάννη Χρυσαυγή. Ο π. Ι. Χρυσαυγής διαλέγεται από την αρχή της θεολογικής του πορείας με την οικουμένη, ενώ ο παπα Καλλίκας μόνο με τον Κυθήρων Σεραφείμ συνεννοείται.

Ούτε έχω την απαίτηση να καταλάβει ο κληρικός του Κυθήρων τις σύγχρονες προκλήσεις για την Εκκλησία, ταμπουρωμένος καθώς είναι στην «Σεραφείμεια» πολεμική κατά των «εχθρών της πίστεως».

Γι’ αυτό ας το συνειδητοποιήσει: Ο Καλλίκας δεν πρόκειται να γίνει κάλυκας, δηλαδή το μέρος του άνθους που αποτελείται από τα σέπαλα και προστατεύει το άνθος. Γιατί απλούστατα δεν έχει σχέση με τα άνθη. Μόνο στα αγκάθια αρέσκεται.

---------------------------------------------------------------------------------

σε κείμενο του Αρχιδιακόνου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Χρυσαυγή. 
Σας ευχαριστώ
Καλό Δεκαπενταύγουστο!
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

21 σχόλια:

  1. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βροντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Φελλός επιπλέει πάντα, αλλά δεν θα γίνει ποτέ βάρκα. Να του απαντήσουμε θα του δώσουμε αξία που δεν έχει, και αυτή αποζητά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί ασχολείσαι μαζί του αφού είναι τόσο ἀσήμαντος και συννενοείται μόνο με τον Κυθήρων Σεραφείμ;
    Μήπως έχει γίνει κάλυκας και σε τρώει αυτό;
    Μήπως όλοι αυτοί οι ασήμαντοι, για σένα και όλους τους νεοπατερικούς θολολόγους, είναι κάλυκες και φοβόσαστε ότι άρχισαν και σας παίρνουν τα σκάγια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, "κ". Ανδριόπουλε, βλέπω πως συντάσσεσται μ αυτούς που είναι φίλοι της αναγέννησης των σοδομητών, εσείς ένας "άρχοντας"; 


    Το σβηστό φανάρι εκ Τουρκίας κ ο Αμερικής, οι ενορχηστρωτές του οικουμενισμού ποιά σχέση μπορούν να έχουν με τον Σεβασμιώτατο Κυθήρων κ τον ευλαβέστατο π. Παύλο Καλλίκα;  

    Σαφώς και δεν σας μοιάζουν. 


    Η εκκλησία του Χριστού ΔΕΝ εκσυγχρονίζεται "κ". Ανδριόπουλε εμείς συντασόμαστε μαζί Της, γιατί εκκλησία είναι ο Χριστός, ούτε οι δεσποτάδες, ούτε οι παπάδες, ούτε οι διάκονοι, ούτε οι άρχοντες ούτε οι ψαλτάδες και οι λαϊκοί, όλοι εμείς αποτελούμε τα μέλη της Εκκλησίας με κεφαλή τον Χριστό. Αν δεν σας αρέσει αυτό "τα κουβαδάκια σας και σ άλλη παραλία ". 

    Αν ο Θεός ήθελε τους σοδομήτες δεν θα τους κατέκαιγε, αγαπάμε τον άνθρωπο ΌΧΙ την αμαρτία "κ άρχοντα ". 


    Όσο για το λογοπαίγνιο "Καλλίκας - Καλύκας, που να καταλάβετε εσείς από Πατερικά Άνθη σαν τον Σεβασμιώτατο και τον π. Παύλο; Τον μόνο κάλυκα που ξέρετε είναι αυτόν του όπλου, όπου βγαίνετε και πυροβολήτει  κάθε τρείς και λίγο τον Σεβασμιώτατο και όλους όσους συντάσσονται μ' αυτόν.


    Καλή σας μετάνοια, καλή Παναγιά να έχουμε όλοι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία μου, καλό θα ήταν να πλύνετε κανένα πιάτο.

      Διαγραφή
    2. Βλέπω πως έχετε πάρει κάτι από ισλάμ. Για σας η γυναίκα είναι μόνο για την κουζίνα κ .....

      Πώς φαίνεται ότι πλένεις πιάτα και έχεις απωθημένα με την δουλειά αυτή, που δεν είναι ντροπή. Θα σου στείλω μια ποδιά να μην λερώνεσαι...😂😂

      Διαγραφή
    3. Εντάξει κ. Τελεντζίδου, πλύνετε και τεντζερέδια, αν τα πιάτα σας είναι λίγα...

      Διαγραφή
  5. Πάλι πυροβολείτε κ. Ανδριόπουλε; Πολύ σωστά τα είπε ο π. Παύλος. Σας προτρέπω να κάτσετε να σπουδάσετε ορθόδοξη θεολογία πρώτα, και μετά να αρθρογραφείτε κατά Ορθοδόξων ιερέων και αρχιερέων. Μάθετε πρώτα την πίστη μας και μετά μιλάτε. Οι γνώσεις και τα πτυχία σας είναι κενού περιεχομένου.
    Καλή Παναγιά να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενω εσυ εισαι διδάκτωρ της Θεολογίας ε;

      Διαγραφή
    2. Και εσύ κοιτάς τα πτυχία και όχι την ορθότητα του λόγου... Το ράσο δηλ, και όχι τον Παπά... ε ρε επιχειρήματα που έχει ο κόσμος στην ορθότητα των λόγων... Συγχαρητήρια κ. Χατζηγιάννη.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε, την ειρωνία σου, αλλού. Όχι, δεν είμαι διδάκτωρ θεολογίας, αλλά την πίστη μου, δεν επιτρέπω σε κανέναν με πτυχίο θεολογίας να την χλευάζει. Ούτε να την διαστρεφει και να βλασφημει, γιατί είναι διδάκτωρ θεολογίας, πατριάρχης, επίσκοπος, ιερέας, διάκονος και δήθεν χριστιανός.

      Διαγραφή
    4. Γυνή άφρων, θρασεία, ανόητος και μη γνωρίζουσα μηδέν…
      φλύαρος και αναιδής· οι πόδες αυτής δεν μένουσιν εν τω οίκω αυτής.
      Παροιμίες Σολομώντος

      Διαγραφή
    5. Απομόνωσες κομμάτι, και γράφεις. Τέτοια είναι η θεολογία που έμαθες. Επιβεβαιώνεις όσα έγραψα. Άλλαξε πορεία. Η Αγία μας Εκκλησία, δεν χρειάζεται κοπτοραπτες, αλλά πραγματικούς πιστούς, που να αγαπούν τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

      Διαγραφή
  6. Κυρία μου, δεν πάτε να πλύνετε κανένα πιάτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τιμή να πλένει μια γυναίκα τα πιάτα του σπιτιού της . Έτσι νομίζω κάνει η μάνα σας και η γυναίκα σας...και κάθε αξιοπρεπής γυναίκα, και νοικοκυρά. Η φαλλοκρατική σας απάντηση , δείχνει ένα ακόμα στοιχείο της παιδείας , και του χαρακτήρα σας. Είσαστε επικίνδυνος Κύριε, ακόμα και για αυτούς που θέλετε να πουλήσετε εκδούλευση...Λίγο σεβασμό, μέσα στην ανοησία που σας διακατέχει, θα ήταν κάτι... Αλλά τι ζητάμε απο του...ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την προτροπή, κ. Ανδριόπουλε. Επειδή δεν μασάω τα λόγια μου, τι πιστεύετε ότι θα κερδίσετε με αυτήν την στάση απέναντι στις γυναίκες; Λέει ο Κύριος " και οι πέτρες κεκραξονται". Αφού λοιπόν εσείς διαστρευλωνετε τον λόγο του Κυρίου και της Εκκλησίας, εμείς " οι πέτρες", οι γυναίκες θα κραξουμε σε αυτούς που πολεμάνε την Εκκλησία του Κυρίου μου. Επειδή το έχετε πτυχία και μεταπτυχιακά, δεν σημαίνει πως βιώνετε και γνωρίζετε την πίστη μου. Δεν λέω μας, γιατί από τα λεγόμενα σας, δεν έχουμε την ίδια πίστη. Εσείς είστε τύποις ορθόδοξος. Αν ήσασταν ουσιαστικά ορθόδοξος, θα είχατε άλλη στάση. Βλέπετε όλοι, κρινομστε εκ του αποτελέσματος. Τα γραφόμενα και λεγόμενα μας χαρακτηρίζουν. Θα σας συμβουλεύσω, σαν μεγαλύτερη, να αρχίσετε να πιστεύετε ορθά και ορθόδοξα. Μετά θα καταλάβετε την διαφορά. Τώρα αν σας έχουν τάξει θέσεις για την πολεμική που κάνετε εναντίον της Μητροπόλεως Κυθήρων, καταλαβαίνω ότι δεν είστε καλοπροαίρετος και θα συνεχίσετε τον πόλεμο. Ε... Όπως καταλαβαίνετε και εγώ θα σας τουφεκω. Αυτά με αγάπη Χριστού.

      Διαγραφή
    3. Αν πλένατε κάμποσες κατσαρόλες κ. Χατζηγιάννη θα διακρίνατε ευχερέστερα την "Ορθοδοξία" του καθενός.

      Διαγραφή
    4. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει...με κατσαρόλες και πιάτα.. βλέπω έχετε καλή σχέση... τζετζερές...

      Διαγραφή
  7. Κ. Ανδριόπουλε, φαίνεται η θρησκευτική σας κατάσταση από το ύφος και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε. Επίσης φαίνεται και ότι η πολεμική που κάνετε είναι ανταλλάξιμη. Έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας και νομίζετε πως οι άλλοι είναι τίποτα. Κρίμα, γιατί σαν νέος που είστε, το μέλλον μάλλον ζοφερό θα είναι για σας. Αυτοί που τώρα σας προτρέπουν να κάνετε ότι κάνετε, θα σας πετάξουν έξω. Δεν καταλάβατε τίποτα απ'ότι σας είπα. Φαίνεται και η ωριμότητα ενός εκάστου ημών. Δεν καταλαβαίνεις με το διάλογο. Ξέρεις μόνο την γλώσσα της προσβολής. Άκου λοιπόν μικρέ άνθρωπε. Όταν εσύ πήγαινες, εγώ γυρνούσα. Από κει που πέρασες πέρασα. Μόνο που σαν γυναίκα δεν γίνεται να γίνω παπάς. Άκου την προτροπή μου και μάθε - βίωσε την Ορθοδοξία. Θα σου χρειαστεί. Σε λυπάμαι, γιατί θα μπορούσες να είσαι από τους λίγους του Κυρίου μου Ιησού Χριστού. Όποιος υπερηφανεύεται γρήγορα ταπεινώνεται. Πνευματικός νόμος. Στο επανειδειν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Γυνὴ τὸ ὑποζύγιον τὸ κακὸν, ὁ σκώληξ ὁ συρόμενος, ὁ ἔνοικος τοῦ Ἀδὰμ, τοῦ ψεύδους ἡ θυγάτηρ, ἡ φυλακὴ τοῦ παραδείσου, τοῦ Ἀδὰμ ἡ ἐκβλητρία, ὁ πολέμιος ὄλεθρος, ἡ ἔχθρα τῆς εἰρήνης.»
      Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός

      Διαγραφή
  8. Ναι, αληθώς λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Χαίρομαι που μου λέτε ότι είμαι τέτοια. Λυπάμαι που συνεχίζετε την διαστροφή. Γνωρίζετε τι είπαν οι Άγιοι, αλλά δεν τους ακολουθείτε. Αυτό είναι ίδιον των εχθρών της Εκκλησίας. Έχει απωλεσθεί από σας κάθε έννοια ντροπής. Αφού αντεληφθεις, ότι δεν μου κάνουν τίποτα οι προσβολές της κουζίνας, είπες να πιάσεις τους πατέρες. Για να μου δείξεις ότι τους διάβασες. Δεν είχα αμφιβολία. Δεν θα έβαζες ταμπέλα τα πτυχία σου, αν δεν τους είχες διαβάσει. Στο διαταυτα, πάψε να ενοχλείς τους ρασοφορους της μητρόπολης Κυθήρων. Σου έδωσα μια συμβουλή, ως γραια, να πιστεύεις και να ζεις ορθά και ορθόδοξα. Στου κουφού την πόρτα. Εσύ θα είσαι ο χαμένος. Κρίμα, επιλογή σου. Όταν θα ξαναγράψεις να με θυμηθείς. Εύχομαι η Κυρία Θεοτόκος να σου φωτίσει το νου και να αλλάξεις πορεία. Καλή Παναγιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.