Header Ads

Header ADS

ΚΙΠΑ:Ενημερωτικό Δελτίο

 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι των Κυθήρων και του ΚΙΠΑ,Το εξάμηνο που μας πέρασε επιφύλαξε δύο πολύ ευχάριστες εκπλήξεις για το Ίδρυμα και τα Κύθηρα.Η πρώτη έρχεται από τα βραβεία τουρισμού. Μας απονεμήθηκε το πρώτο  βραβείο  σε όλο τον τομέα “Sustainability” Αειφορεία.Με κοινό όραμα τα Κύθηρα να γίνουν ένας πρότυπος αειφόρος προορισμός και βασικό κορμό το πρόγραμμα Kythera Trails, μια σειρά καινοτόμων έργων, εργαλείων και δράσεων συμβάλλουν στην διατήρηση της φύσης και του πολιτισμού του νησιού, την έξυπνη τουριστική ανάπτυξη και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Το προφίλ των Κυθήρων έχει εμπλουτιστεί και η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται, με αποτέλεσμα την καλύτερη διάχυση επισκεπτών, τη στήριξη επιχειρήσεων και την πιο ομαλή χρήση φυσικών πόρων. Πράσινες υποδομές, όπως τα παραδοσιακά μικροφράγματα και μονοπάτια, έχουν ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωμα, χαμηλό κόστος, αλλά σημαντικό θετικό αντίκτυπο.Η δεύτερη έρχεται από τις Βρυξέλλες και την αναφορά της προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής στα Κύθηρα και στο πρόγραμμα γεωργίας ακριβείας και  πιστοποίησης προιόντων Terra Kytheria.  Ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑΓιώργος Π. Κασιμάτης

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε το πρόγραμμα αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης των Κυθήρων ‘Terra Kytheria’

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στο νησί των Κυθήρων, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Rural Pact. Η Πρόεδρος επέλεξε να αναφερθεί στο πρόγραμμα των Κυθήρων ως καλή πρακτική, μεταξύ πολλών άλλων έργων και δράσεων που υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Terra Kytheria – Προχωράει η πιστοποίηση του κυθηραϊκού ελαιολάδου

Από το Μάιο 2022 έχει ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης του κυθηραϊκού ελαιολάδου. Πρώτα πιστοποιούνται οι ελαιώνες των 32 συνεργαζόμενων παραγωγών του προγράμματος Terra Kytheria και κατά τη διάρκεια της ερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου θα πιστοποιηθούν και τα ελαιοτριβεία, έτσι ώστε να έχουμε τελικό πιστοποιημένο ελαιόλαδο.Όλα τα δεδομένα και πληροφορίες έχουν σταλεί και έχουν αξιολογηθεί από το Φορέα Πιστοποίησης, ενώ στις 6 και 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε και επιτόπια επιθεώρηση στα Κύθηρα. Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την έκδοση των πιστοποιητικών από το Φορέα.Το πρόγραμμα Terra Kytheria έχει σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου. Στηρίζεται σε ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους και διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ποταμού, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.  Αποτελεί επέκταση του προγράμματος Terra Lemnia στη Λήμνο που συντονίζει το MedINA. Περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα MedINAΙστοσελίδα ΚΙΠΑTerra Lemnia

Πλατινένια τα Μονοπάτια Κυθήρων ‘Kythera Trails’

Το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης των Κυθήρων ‘Kythera Trails’ απέσπασε την κορυφαία διάκριση platinum στα βραβεία-θεσμό του ελληνικού τουρισμού ‘Tourism Awards 2022’, σε όλη την ενότητα ‘Sustainability’ (‘Αειφορία’). Η απονομή των βραβείων έγινε στις 9 Μαΐου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με μια λαμπερή τελετή.Η υποψηφιότητα με τίτλο ‘Kythera Trails – καινοτομίες & πράσινες υποδομές για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη’ απέσπασε όχι μόνο το χρυσό βραβείο στην υποκατηγορία ‘Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη’, αλλά και το πλατινένιο όλης της ενότητας Sustainability. Επιπλέον, το πρόγραμμα τιμήθηκε και με το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία sports & adventure destination.
Διαβάστε περισσότερα

Νέο Μνημόνιο Συνεργασίας για το μέλλον της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης των Κυθήρων

Στις 28 Μαΐου υπογράφηκε το δεύτερο και πλήρως εναρμονισμένο με τα νέα δεδομένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για το πρόγραμμα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης «Μονοπάτια Κυθήρων – Kythera Trails» μεταξύ του Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων (ΕΕΠΚΑ), του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), στο Δημαρχείο Κυθήρων. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία Εξοχότατος Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Αθανάσιου Σπύρου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Κύθηρα.
Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης προώθησης για το κυθηραϊκό ελαιόλαδο

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του οδικού χάρτη προώθησης του κυθηραϊκού ελαιολάδου, βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Kytheria. Οι Αλέξης Κωτούλας και Δημήτρης Τσιμπέρης, στελέχη της εταιρείας AK & Partners, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του μάρκετινγκ αγροδιατροφικών προϊόντων, περιέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση του ελαιοκομικού κλάδου στα Κύθηρα, αναφέροντας τα δυνατά του σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές (ανάλυση SWOT).Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μελισσοκομικά πάρκα

Δημιουργία Μελισσοκομικών Πάρκων σε διάφορα σημεία του νησιού με σκοπό την καταγραφή και προστασία ενδημικών και τοπικών αρωματικών μελισσοκομικων φυτών.Δημιουργία υποδομών (όπως πχ παροχή νερού για τις μέλισσες στις ονομαζόμενες ποτίστρες) για την προσέλκυση μελισσοκόμων και μελισσοσμηνών γύρω από αυτές τις περιοχές ώστε να επιτευχθεί αμφίπλευρη ωφέλεια με τη βελτίωση της χλωρίδας δια της επικονίασης.Διαμόρφωση κανόνων και διαδικασιών πιστοποίησης των ανωτέρω περιοχών ως βιολογικών.

ΣυμΑΤΑ

Το έργο «Συμμαχία για την Αειφόρο Τοπική Ανάπτυξη – ΣυμΑΤΑ» του  Mεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) ξεκίνησε και το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), συμμετέχει σε αυτό ενεργά. Η νέα αυτή συνεργασία έρχεται σε συνέχεια των επιτυχημένων δράσεων και προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στα Κύθηρα από κοινού με το MedINA από το 2017.  Βασικοί στόχοι αποτελούν η ενδυνάμωση του ΚΙΠΑ και η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο φορέων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωφελών δράσεων.
Διαβάστε περισσότερα

Ορεινοί Ποδηλατόδρομοι

Ένα δίκτυο περιηγητικών διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων, αναπτύσσεται στα Κύθηρα από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), συμβάλλοντας στην ανάδειξη του νησιού ως προορισμός βιωματικού τουρισμού περιπέτειας. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί σε συγκεκριμένα τμήματα των διαδρομών.Το επόμενο βήμα είναι η χαρτογράφηση και η τοποθέτηση πινακίδων  σήμανσης.Η δημιουργία των ποδηλατικών διαδρομών λειτουργεί συμπληρωματικά με το δίκτυο των πεζοπορικών και των διαδρομών διάσχισης φαραγγιών, και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν συμβάλλοντας στην ανάδειξη των Κυθήρων ως ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό. 
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Υποστηρίξτε τις δράσεις του Κ.Ι.Π.Α.

Το ΚΙΠΑ λειτουργεί χάρη και στην ευαισθητοποίηση των Κυθηρίων και των φιλοκυθηρίων. Έχει δημιουργηθεί η “Ένωση Φίλων του ΚΙΠΑ“, στην οποία μπορεί να εγγραφεί κάθε Κυθήριος και φιλοκυθήριος με ετήσια συνδρομή 20 Ευρώ. Οι συνεισφορές, όσο μικρές και αν είναι, αποτελούν σημαντική βοήθεια στο Ίδρυμά μας για την εκπλήρωση των σκοπών του και, ταυτόχρονα, συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.

Το Terra Kytheria στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Στις 3 Ιουλίου μίλησε ο κ. Ρήγας Ζαφειρίου, υπεύθυνος του προγράμματος Terra Kytheria, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Euranet, η Ευρώπη στον ΣΚΑΪ».Έγινε αναφορά στον αγροτικό και διατροφικό πλούτο των Κυθήρων και πως αυτός παντρεύεται με έξυπνα εργαλεία και καινοτόμες ιδέες για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο νέος ιστότοπος Terra Vita για τα προϊόντα του Terra Kytheria

Με ιδιαίτερη χαρά σας κοινοποιούμε τον ιστότοπο του Terra Vita, το σήμα ποιότητας προϊόντων πιστοποιημένων με το Σχήμα Πιστοποίησης «Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα».Το όνομα είναι εμπνευσμένο από τη Γη (Terra) και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των ονομάτων Terra Kytheria και Terra Lemnia, των προγραμμάτων που υλοποιούνται σε Κύθηρα και Λήμνο.Το σήμα Terra Vita μπορεί να συνοδεύει τα πιστοποιημένα προϊόντα και θα αποδίδεται στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και σε σημεία διάθεσης προϊόντων (καταστήματα λιανικής πώλησης, εστιατόρια, ξενοδοχεία).Αποτελεί βασικό εργαλείο του προγράμματος ‘Terra Kytheria’, το οποίο έχει σκοπό την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιολάδου, την ενδυνάμωση των παραγωγών και εν γένει την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα των Κυθήρων. 

To Terra Kytheria στο 3ο περιφερειακό εργαστήρι του Smart Rural 21

Στις 27 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε η στρατηγική των Κυθήρων ως «έξυπνο χωριό» , με ειδική αναφορά στο έργο Terra Kytheria, στην 3η περιφερειακή ημερίδα του SmartRural 21. Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα Κασιμάτη (MSc, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ως εθνικός εμπειρογνώμονας του προγράμματος παρουσίασε εκτενώς το Terra Kytheria και τη συνεργασία με το ΓΠΑ (Smart Farming Technology Group) στη λήψη δεδομένων με drones. Διαβάστε περισσότερα εδώ.Στη συνέχεια, στις 8 Απριλίου, έγινε πιο λεπτομερής παρουσίαση όλων των προσπαθειών στα Κύθηρα για την έξυπνη και αειφόρο τουριστική (Kythera Trails) και αγροτική (Terra Kytheria) ανάπτυξη στο Smart Rural Communities Café, που διοργάνωσε η ομάδα του Smart Rural 21 με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.
 

Στη Λυών οι Γάλλοι περιηγήθηκαν στα Μονοπάτια των Κυθήρων

O Δήμος Κυθήρων συμμετείχε για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση «Le Salon du Randonneur» στη Λυών της Γαλλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε 25-27 Μαρτίου και προσέλκυσε σχεδόν 15000 επισκέπτες.Η αποστολή των Κυθήρων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και η είδηση αναδημοσιεύτηκε σε γνωστές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Παράλληλα, η πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «Με Νέα Ματιά»  συνδέθηκε απευθείας με τη Λυών και τη συνεργάτιδα της Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece Ελένη Μίσιου ειδικά για τα Μονοπάτια των Κυθήρων.

Το ΚΙΠΑ στο τριήμερο κυκλικού τουρισμού στην Αίγινα

Πως μπορούμε να ενισχύσουμε την κυκλικότητα του τουρισμού στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής; Το τριήμερο κυκλικού τουρισμού, το οποίο συνδιοργάνωσε το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) στις 13-15 Μαΐου στην Αίγινα, έκλεισε με τον πιο εορταστικό τρόπο τη σειρά διαβουλεύσεων για τη στρατηγική τουρισμού της ΠΕ Νήσων, η οποία βασίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.
Διαβάστε περισσότερα

Εκδηλώσεις άθλησης και ψυχαγωγίας Svelta το χειμώνα στα Κύθηρα

Το ποδηλατικό κατάστημα Mazzipetti και το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πορτοκαλιά το Kythera Trails και άλλους τοπικούς συλλόγους, όπως τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποταμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φριλιγκιανίκων ”Μέλισσα’‘ διοργάνωσαν με επιτυχία σειρά εκδηλώσεων άθλησης και ψυχαγωγίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.
Διαβάστε περισσότερα για την τελευταία εκδήλωση εδώ. 

Τα Κύθηρα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Rural Migrantour”

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάρτιση ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει στα Κύθηρα, ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν τη δική τους προσωπική ιστορία αλλά και τη σύνδεσή τους με το νησί. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας 7 ημερών για διοργάνωση πεζοπορικών ξεναγήσεων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.Τη δράση υλοποιεί η Paths of Greece σε συντονισμό με το Κυθηραϊκο Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) και το Kythera Trails. Στις 21-26 Ιουνίου έλαβε χώρα στα Κύθηρα η εκπαίδευση εκπαιδευτών από Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιταλία.

Ανεμογεννήτριες

Το ΚΙΠΑ συνεχίζει να είναι αρωγός και πρωτοστάτης στον αγώνα εναντίον των βιομηχανικών αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας που έχουν προταθεί για το νησί.  Στις 9 Απριλίου 2022 συμμετείχε στην ημερίδα της κυθηραϊκής κοινότητας της Καλιφόρνιας, ενημερώνοντας για το ζήτημα των ανεμογεννητριών.  Global ZOOM VI-Review | Kytherian Society of California | KSOCA Επίσης συνέχισε την ενημέρωση με άρθρα στην ετήσια εφημερίδα Kythira summer edition 2022 http://agreekisland.com/wp-content/uploads/2022/07/kythera-summer-edition-2022.pdf Αναφορικά με τους νομικούς αγώνες, στου οποίους συμμετέχει, το ΚΙΠΑ θα ήθελε να ενημερώσει τους Κυθηρίους και φίλους των Κυθήρων ότι: 
  1. Στις 18-3-2022 απορρίφθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) οι αιτήσεις αναθεώρησης που είχαν κατατεθεί, σχετικά με τις 3 άδειες παραγωγής συμφερόντων του ομίλου ΤΕΡΝΑ στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, (στις περιοχές Κορδελίδες, Ξεροκάμπια και Φοινικίες) εντός περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ 
  2. Μετά την απορριπτική απόφαση της Ρ.Α.Ε κατατέθηκαν στις 12-5-2022 οι αντίστοιχες αιτήσεις ακύρωσης των αποφάσεων της Ρ.Α.Ε που θα εκδικαστούν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών
  3. Στις 16-4-2022 ο βιομηχανικός αιολικός σταθμός στο Μερμηγκάρι, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, αποσύρθηκε λόγω μη προσκόμισης εγγυητικής επιστολής βεβαίωσης παραγωγού όπως ο νόμος ορίζει.
  4. Μια ακόμα θετική εξέλιξη για το νησί είναι επίσης η απόσυρση της εταιρείας απο το έργο κάτω από τον Αη Γιώργη.
  5. Απομένουν λοιπόν 6 βιομηχανικοί αιολικοί σταθμοί εναντίον των οποίων το ΚΙΠΑ σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Κυθήρων - Dynamo Kythira θα συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα, μέχρι να αφαιρεθούν και αυτοί από το χάρτη του νησιού.
 Ο νομικός αγώνας συνεχίζεται και σας καλούμε να συνεχίσετε να συνδράμετε στον ειδικό Τραπεζικό Λογαριασμό του Κ.Ι.Π.ΑΕθνική Τράπεζα: 380/002419-84ΙΒΑΝ:GR2301103800000038000241984 BIC: ETHNGRAAΑιτιολογία κατάθεσης: Δικαστικά Έξοδα ΒΑΠΕΓια κάθε καταβολή επικοινωνήστε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με το Κ.Ι.Π.Α, για να εκδοθεί η αντίστοιχη απόδειξη, που αποστέλλεται στο όνομα του καταθέτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.