Header Ads

Header ADS

“Τurkaegean”gate! ΕΔΕ με εντολή Α. Γεωργιάδη: Δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες

Το θέμα αποτέλεσε σημείο διένεξης μεταξυ "όμορων υπουργείων", αλλά και ευκαιρία για την αντιπολίτευση να ξεσπαθώσει κατά της κυβέρνησης

Για την κατοχύρωση του "Τουρκικού Αιγαίου" από την Άγκυρα διατάχθηκε ΕΔΕ από τον Υπουργό Ανάπτυξης, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ένα θέμα το οποίο αποτέλεσε σημείο διένεξης μεταξυ "όμορων υπουργείων", αλλά και ευκαιρία για την αντιπολίτευση να ξεσπαθώσει κατά της κυβέρνησης.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

To χρονικό της κατοχύρωσης του "TurkAegean"

Οι Τούρκοι επιχείρησαν να κατοχυρώσουν το brand «TurkΑegean» στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανεπιτυχώς. Το αίτημα της τουρκικής πλευράς αφορούσε τη χρήση του όρου σε διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Η αίτηση των Τούρκων απορρίφθηκε στο σύνολό της από την αμερικανική πλευρά, ωστόσο η... έκπληξη ήρθε εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς παρά τη «σφαλιάρα» των ΗΠΑ στην Τουρκία, έγινε αποδεκτός ο όρος «TurkΑegean» με σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νομική και διπλωματική ήττα με άμεσες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον Τουρισμό, καθώς η έγκριση από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) συνιστά ουσιαστικά αποδοχή της χρήσης του σήματος από την Τουρκία σε μια σειρά από δραστηριότητες και τομείς.

Σε έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και φέρνει στη δημοσιότητα η Ναυτεμπορική, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει δεκτός, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ημερομηνία λήξης την 16 Ιουλίου του 2031.

Η έγκριση αυτή από μόνη της δεν δημιουργεί πολιτικό-διπλωματικό προηγούμενο, καθώς πρόκειται για έναν όρο προς εμπορική χρήση, χωρίς χωριστή γεωγραφική αναφορά, που δεν παραβιάζει -σύμφωνα με την ΕΕ- τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Ωστόσο δίνει έρεισμα στην Τουρκία για τουρκοποίηση του Αιγαίου, καθώς με διαφημιστικές καμπάνιες δύνανται να εδραιώσει κατά την ίδια την πεποίθηση του τουρκικού Αιγαίου, επενδύοντας έτσι στην αλλαγή αντίληψης για το γεωγραφικό status quo στην περιοχή.

Κατόπιν, προσφυγή για το εμπορικό σήμα Turkaegean προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Αταίριαστοι.

Όπως είπε, το θέμα δεν παράγει πολιτικά ζητήματα, ωστόσο είναι μια αθέμιτη εμπορική πρακτική εκ μέρους της Τουρκίας και γι' αυτό θα υπάρξει σύντομα προσφυγή

pentapostagma.gr

1 σχόλιο:

  1. «Ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.