Header Ads

Header ADS

Η καταβύθιση του αγγλικού καταδρομικού Gloucester στη θάλασσα των Κυθήρων



Στις 22 Μαϊου 1941, στη θάλασσα μεταξύ Κυθήρων και Αντικυθήρων έγιναν φοβερές αεροναυμαχίες.

Ήταν τότε που οι Γερμανοί με νηοπομπές κατευθύνονταν για να καταλάβουν την Κρήτη και μοίρα του Αγγλικού στόλου περιπολούσε στην περιοχή για να τους εμποδίσει. Εκείνες τις μέρες από τον εναέριο χώρο των Κυθήρων πέρασαν περισσότερα από 500 αεροπλάνα για τη μάχη της Κρήτης.

Στις 22 Μαϊου ένα Αγγλικό καταδρομικό με 723 άτομα καταβυθίστηκε από Γερμανική βόμβα έξω από το Καψάλι. Από τους 723 Εγγλέζους οι Γερμανοί περισυνέλεξαν 84 ναυαγούς και τους οδήγησαν αιχμάλωτους στο Καψάλι στην καζέρμα. Εκεί έμειναν κάποιο διάστημα και οι Κυθήριοι τους περιέθαλψαν και τους ενίσχυσαν με διάφορα εφόδια αψηφώντας τους κινδύνους.

Πριν μερικά χρόνια ήρθαν στα Κύθηρα Άγγλοι απόγονοι των απωλεσθέντων, για να τιμήσουν τη μνήμη τους και να ρίξουν στεφάνια στη θάλασσα που χάθηκαν. Παράλληλα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στους ντόπιους για τη βοήθεια προς τους ναυαγούς και εντοιχίσανε αναμνηστική πλάκα στο χώρο όπου κρατήθηκαν. Σήμερα το απόγευμα ένας Άγγλος δακρυσμένος έφερε ένα στεφάνι με ένα σημείωμα στο κοιμητήριο του Καψαλιού, στη μνήμη του πατέρα του που χάθηκε τότε στη θάλασσα των Κυθήρων.

Η έκφραση της ευγνωμοσύνης
Ο κοιμητηριακός ναός του Καψαλιού, ο άγιος Σπυρίδωνας που αγναντεύει τα πέλαγα
Μιά αναμνηστική πλάκα στο κοιμητήριο του Καψαλίου

..eleniharou.gr








28 Ιουλίου 2018 


ΚΥΘΗΡΑ: Τιμητικές Εκδηλώσεις για τους 722 νεκρούς του HMS Gloucester


Το Σάββατο 28 Ιουλίου έλαβαν χώρα στον Λιμένα Καψαλίου οι τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Κυθήρων για τους 722 νεκρούς του HMS Gloucester που βυθίστηκε το Μάιο του 1941 νοτίως των Κυθήρων από γερμανικά πυρά. Οι εκδηλώσεις έγιναν με τη συνεργασία της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που για το σκοπό αυτό απέστειλαν στο Καψάλι τρία πολεμικά σκάφη, τη Βρετανική Φρεγάτα HMS SUTHERLAND, την ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ και το Α/Γ ΧΙΟΣ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. η Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα. Kate Smith, ο Αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (First Sea Lord) Admiral Sir Philip Jones, ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Βουλευτής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ καθώς και τοπικοί φορείς και αρχές, αιρετοί και υπάλληλου του Δήμου Κυθήρων, ενώ ιδιαίτερη ήταν η παρουσία τριών συγγενών από τους νεκρούς του HMS Gloucester που ταξίδεψαν επί τούτου από την Αγγλία.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες μουσικές της εκδηλώσεις στο νησί, λόγω του Εθνικού Πένθους.

Η ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ ήταν επισκέψιμη στο κοινό στο Λιμένα Καψαλίου το απόγευμα της Παρασκευής 27/7 και του Σαββάτου 28/7.

kithira1 kithira2

 

Η κύρια εκδήλωση έγινε το Σάββατο 28/7 το πρωί, κατά την οποία μίλησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Νικόλαος Τσούνης, ο Βρετανός Ναύαρχος Sir Philip Jones και η Βρετανίδα Πρέσβυς στην Ελλάδα κα. Kate Smith. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του τιμητικού μνημείου στον λιμενοβραχίονα του Καψαλίου, το οποίο συγκίνησε και εντυπωσίασε τους Βρετανούς προσκεκλημένους. Στη συνέχεια έγινε ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από την ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ, ενώ τα παριστάμενα πολεμικά σκάφη της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδος απέδιδαν τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Κυθήρων ανέγνωσε και το μήνυμα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά δεν παρέστη λόγω των γεγονότων στην Αττική.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη του Βρετανού Ναυάρχου και της Βρετανίδας Πρέσβεως στο Γηροκομείο Κυθήρων, όπου τίμησαν τον Κυθήριο Νίκο Σωτήρχο, ο οποίος το 1941 πρωτοστάτησε στη διάσωση και περίθαλψη των 85 ναυαγών του Gloucester στο Καψάλι. Ο Δήμος Κυθήρων οφείλει να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην ομολογουμένως άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, μιας εκδήλωσης που εκφεύγει των στενών ορίων του νησιού. Τους υπαλλήλους και αιρετούς του Δήμου που επί μήνες συνέδραμαν στις σχετικές απαιτητικές προετοιμασίες αλλά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην πλοιοκτησία του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ καθώς και σε ομογενή Κυθήριο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, για την κάλυψη σημαντικών δαπανών της όλης εκδήλωσης, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση για το Δήμο να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης «τέτοιες εκδηλώσεις προβάλουν σχετικά άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορικής μνήμης και οφείλουμε να τις συνεχίσουμε προκειμένου να γνωρίσει η νέα γενιά την τοπική ιστορία και να τη διατηρήσει ζωντανή στο μέλλον».

koinoniki.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.