Header Ads

Header ADS

Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας προγραμματικής Περιόδου και οι ευκαιρίες για την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση Αθήνα, 5/4/2022



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας προγραμματικής Περιόδου

και οι ευκαιρίες για την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αθήνα, 5/4/2022

Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής, υλοποίησαν Ενημερωτική Ημερίδα για τα “Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α΄ βαθμού”, την Πέμπτη 5 Μαΐου, στην Αθήνα.

Στις εργασίες της Ημερίδας παραβρέθηκε και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι: «Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας τη δυναμική των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού στέκεται έμπρακτα δίπλα τους. Η επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυσή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πέντε (5) δισεκατομμύρια ευρώ και η εξασφάλιση αναπτυξιακών εργαλείων που διατίθενται σε αυτή (έως το 2027) ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ και την καθιστούν σημαντικό μοχλό βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης όλης της χώρας» Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει σήμερα πια την αξιοπιστία που της άξιζε.»

Αναφορικά με τη συμβολή της Ε.Ε.Τ.Α.Α, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης πρόσθεσε ότι: «Οι Ημερίδες της Ε.Ε.Τ.Α.Α. αποτελούν ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια που καταβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθούν, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την κοινωνία συνολικά». Ο κ. Σταυριανουδάκης αναφερόμενος στην απορροφητικότητα των κονδυλίων, τόνισε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να αποκρίνεται στις

σύγχρονες προκλήσεις μέσω της χρηστής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται σε αυτή», και πρόσθεσε ότι «Η Κυβέρνηση εκτός από την οικονομική ενίσχυσή των ΟΤΑ, λειτουργεί μεθοδικά και δίνει ουσιαστικές λύσεις όπως τη:

· Στήριξη των οικονομικών υπηρεσιών με την επιβολή του 65% στις Τεχνικές Υπηρεσίες στους κύκλους της κινητικότητας

· Δημιουργία, μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α.: α) Μητρώου Μηχανικών σε όλη την χώρα

β) Πρόσληψη περίπου πενήντα (50) Μηχανικών για την ενίσχυση των Δήμων με στόχο την κατάθεση ώριμων προτάσεων και την ορθή αξιοποίηση κονδυλίων που απορρέουν από τα αναπτυξιακά προγράμματα

· Προκήρυξη περίπου εξακοσίων πενήντα (650) Μηχανικών μέσω του, εν εξελίξει διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, εξασφαλίζοντάς τους τη δυνατότητα της αξιοποίησης προσωπικού από τον ίδιο πίνακα (εγκρίσεις του 2022)

· Απλοποίηση διαδικασίας έκδοσης αδειών των Υ.ΔΟΜ

· Ανάθεση για την καταπολέμηση αυθαίρετης δόμησης στο ΤΕΕ

Τέλος, ο κ. Σταυριανουδάκης επεσήμανε ότι: «Το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, αποτελεί εφαλτήριο πολλών ώριμων προτάσεων, που αν αξιοποιηθούν σωστά, θα αποδώσουν σύντομα καρπούς».

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ Δημήτρη Μαραβέλια και Σπυρίδων Σπυρίδων, αντίστοιχα, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Αθηναίων, Αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου Χρήστο Τεντόμα, τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΔ Αττικής και Δήμαρχο Λυκόβρυσης –Πεύκης Τάσο Μαυρίδη , τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Γιάννη Καραγιάννη.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκε και η Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Ευαγγελία Γκόγκου.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο σκοπό των Ημερίδων που συνδιοργανώνει η ΕΕΤΑΑ με το ΥΠΕΣ, την ΚΕΔΕ και τις 13 ΠΕΔ, που δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση της Αυτοδιοίκησης για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον σχεδιασμό τους. Ενημέρωσε επιπλέον τους παρευρισκόμενους Δημάρχους ότι, η ΕΕΤΑΑ, στην προσπάθεια να συμβάλλει με την τεχνογνωσία και την εμπειρία των στελεχών της, ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή και να φανεί πραγματικός αρωγός στους ΟΤΑ, εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη, προχώρησε στη δημιουργία ενός καθημερινά επικαιροποιημένου «Ηλεκτρονικού οδηγού χρηματοδοτήσεων», που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Εταιρίας καθώς και στη δημιουργία της

Τεχνικής Υπηρεσίας, πρώτιστα για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι Δήμοι της Αττικής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού παρουσίασε συνοπτικά τα εμβληματικά έργα που η ΕΕΤΑΑ υλοποιεί, τόνισε το εύρος των χρηματοδοτικών πηγών της νέας προγραμματικής περιόδου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο χαρακτήρισε ως «εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ», υπό την έννοια της επικουρικότητας ώστε έργα, μετά από ωρίμανση να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Αναφέρθηκε επίσης στις κρίσιμες υστερήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς της υπο-στελέχωσης και της ελλιπούς/μη έγκαιρης ενημέρωσης και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΤΑΑ για να στηρίξει σε αυτούς τους τομείς την Τοπική Αυτοδιοίκηση: (α) με τη λειτουργία Τεχνικής Υπηρεσίας για την ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας των Δήμων, με προτεραιότητα σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ή σε Δήμους με ανεπαρκή Τεχνική Υπηρεσία και (β) με τα Ηλεκτρονικά Μητρώα Μηχανικών Μελετητών και Βοηθών Επιβλεπόντων – Επιμετρητών που τηρεί.

Κλείνοντας την ομιλία του, είπε χαρακτηριστικά ότι, «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική αναπτυξιακή πρόταση που θα περιλαμβάνει έργα και δράσεις, με προστιθέμενη αξία και βιωσιμότητα, με στόχους την ενδυνάμωση της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Έργα τα οποία όμως να είναι σε θέση στη συνέχεια να μπορεί να συντηρήσει, γιατί αλλιώς όλη η προσπάθεια δεν θα έχει το επιθυμητό αναπτυξιακό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων και την άμεση αξιοποίησή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας. «Κάνουμε αγώνα δρόμου για να εντάξουμε έργα στον προγραμματισμό μας και στην συνέχεια να τα υλοποιήσουμε. Αγωνιζόμαστε για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με μοναδικό συμφέρον την προσφορά στον δημότη και τη δημιουργία έργων στις πόλεις μας. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, ως Αυτοδιοικητικοί στις τοπικές μας κοινωνίες, τους συμπολίτες μας αλλά και να κάνουμε χρηστή διαχείριση», επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης.

Στόχος της Ημερίδας, ήταν η έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των ΟΤΑ, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Ειδικότερα:

- Το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασαν ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ, Ιωάννης Φίρμπας, ο Προϊστάμενος Ε.Υ.Θ.Υ. Δημήτρης Φακίτσας, ο Ειδικός Γραμματέας ΕΤΠΑ & Ταμείου Συνοχής, Γιώργος Ζερβός, ο Προϊστάμενος του Τομέα Περιβάλλοντος ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Νίκος Μαμαλούγκας, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β΄ΕΥΣΕΚΤ Χρήστος Κύρκογλου, ο Προϊστάμενος

της ΕΥΔ Αττικής Δημήτρης Δρόσης και ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ – ΜΟΔ.

- Στις Δράσεις του Πράσινου Ταμείου αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος του Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το Στέλεχος ΕΥΔ.Π.Α.Α. Δημήτρης Παππάς, για τις Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στο Περιβάλλον, η Επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Αυγή Βάσση, ενώ τις Δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που ενδιαφέρουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση εισηγήθηκε ο Γιάννης Γούπιος, Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ.

Χαιρετισμός στην Ημερίδα:

Το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου και οι ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αθήνα, Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022 Ξενοδοχείο NOVOTEL

Αγαπητοί συνάδελφοι, η σημερινή συνάντηση αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Δήμους που συμμετέχουν, να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που αναδύονται στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και δράσεων αποτελεί ένα επίκαιρο και ουσιαστικό ζήτημα, κατά την περίοδο προετοιμασίας του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Είναι δεδομένο ότι η αναβάθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση των πόρων της Πολιτικής Συνοχής συνεισφέρει στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση των προγραμμάτων και στην καλύτερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων.

Σε μια χρονική στιγμή, όπου διαφαίνεται πλέον η έξοδος από την υγειονομική κρίση με τις αντίστοιχες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, όσο και η είσοδος σε μια ενεργειακή κρίση διεθνών διαστάσεων με άγνωστες ακόμα τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι Δήμοι με το θεσμικό τους ρόλο και με τη δραστηριότητα τους, αποδεικνύουν ότι μπορούν να κρατήσουν την κοινωνία όρθια και ταυτόχρονα να πρωταγωνιστήσουν σε μία αναπτυξιακή επανεκκίνηση.

Η χώρα μας εισέρχεται σε μία νέα φάση που δύναται να χαρακτηρισθεί ως μια ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδοτικά περίοδος. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025, όπως και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», διαμορφώνουν μία ιστορική συγκυρία μέσω της οποίας οι δήμοι έχουν διαθέσιμα μια πλειάδα αναπτυξιακών εργαλείων, ώστε να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα που φαίνεται να έχει διαμορφωθεί, και να θέσουν το εφαλτήριο ανάπτυξης των τοπικών μας κοινωνιών.

Ως γνωστό, η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, βιώνει διαχρονικά σημαντικό ζήτημα περιορισμένης διαθεσιμότητας οικονομικών πόρων, προκειμένου να ανταποκριθεί ολοκληρωμένα, τόσο στις θεσμικές της υποχρεώσεις απέναντι στους δημότες, όσο και στην υλοποίηση του κατάλληλου στρατηγικού οράματος για την εκάστοτε τοπική κοινωνία.

Βασική στόχευση της ΚΕΔΕ είναι η ανακοπή της υφιστάμενης τάσης, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των διευρυμένων χρηματοδοτικών ευκαιριών που διασφαλίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα πόρων των Δήμων για αναπτυξιακές παρεμβάσεις συνδέεται ενδεικτικά με:

- Τις κρατικές επιχορηγήσεις,

- Τα ιδία έσοδα των Δήμων,

- Τη δυνατότητα συμμετοχής σε έργα ΣΔΙΤ,

- Την έλλειψη αυτοτελούς χρηματοδότησης των Επιχειρησιακών προγραμμάτων των Δήμων,

- Τη διαφαινόμενη χαμηλή δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των Δήμων, λόγω του μεγάλου εύρους τους, παρά την αύξηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, κ.ά.

Η τοπική ανάπτυξη θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας στοιχείο της ανταγωνιστικότητας για την επιτυχή εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα μέσα από την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων της Ε.Ε. Διαχρονικό ζητούμενο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η ενίσχυση της χρηματοδοτικής δυνατότητας των Δήμων για να ωριμάζουν έργα και δράσεις, με δεδομένη την αμεσότερη και βαθύτερη γνώση των αναγκών της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.

Ο ρόλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος αναδεικνύεται καθοριστικός στην οργάνωση και ενδυνάμωση του ρόλου των Δήμων και της ίδιας, για μια πιο επιτυχή και αποδοτική υλοποίηση των δράσεων και έργων του ΕΣΠΑ. Πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι η αμεσότερη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο σχεδιασμό, και τον προγραμματισμό δράσεων, καθώς οι Δήμοι εκτός από την αρμοδιότητα, είναι και οι μόνοι που έχουν πραγματική γνώση των αναγκών της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από οργανωμένες πρωτοβουλίες διαβούλευσης της ΚΕΔΕ και κατάθεση στοχευμένων προτάσεων, στο πλαίσιο του Νόμου 4914/2022 «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027», οι Δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα αποκτούν για πρώτη

φορά διαχρονικά, αυξημένο ρόλο στον σχεδιασμό και υλοποίηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικά :

• Σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ), η οποία λειτουργεί ως υποεπιτροπή της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), με τους αναπληρωτές τους, όπως και Ένας εκπρόσωπος των αναπτυξιακών εταιρειών, με τον αναπληρωτή του που ορίζεται με πρόταση της ΠΕΔ. Η ΠΕΑΣ διατυπώνει εισηγήσεις προς την Επιτροπή Παρακολούθησης, αφενός σχετικά με τον προγραμματισμό των δράσεων και έργων τοπικής ανάπτυξης του εκάστοτε Περιφερειακού Προγράμματος, αφετέρου με τον συντονισμό τους με τα Τομεακά και λοιπά Προγράμματα.

• Η ΚΕΔΕ μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ΑΕ ασκεί καθήκοντα δικαιούχου πόρων και ενεργειών τεχνικής βοήθειας, οπότε αποκτά και τα εφόδια να υποστηρίξει τους Δήμους σε πεδία προτεραιότητας, όπως η χωρική ανάπτυξη, οι έξυπνες πόλεις, οι υποδομές προστασίας περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία, οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, η διαχειριστική ικανότητα υλοποίησης έργων, κτλ.

• Η ΚΕΔΕ, με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ και με πόρους από την τεχνική βοήθεια, δύναται να παρέχει συστηματική και οριζόντια υποστήριξη στους Δήμους και τους Ενδιάμεσους Φορείς που έχουν την ευθύνη υλοποίησης των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) στο πλαίσιο υλοποίησης του Στόχου Πολιτικής 5 των Περιφερειακών Προγραμμάτων.

• Η ΚΕΔΕ συνεργάζεται με τις Επιτελικές Δομές των Υπουργείων, οι οποίες υποστηρίζουν τον προγραμματισμό και υλοποίηση των Τομεακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου να αποτυπώνονται οι αναπτυξιακές και χρηματοδοτικές ανάγκες των Δήμων κατά την εξειδίκευση και τον σχεδιασμό των Προσκλήσεων για Δράσεις/ Έργα.

• Η ΚΕΔΕ συνεργάζεται με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την σύσταση και λειτουργία Θεματικών Δικτύων σε τομείς αναπτυξιακού

ενδιαφέροντος της τοπικής αυτοδιοίκησης (π.χ. έξυπνες πόλεις, βιώσιμη αστική κινητικότητα κτλ.) για τη διασφάλιση της συνοχής της διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες, αλλά και ενώπιον τεράστιων ευκαιριών και προκλήσεων. Οι Δήμοι καλούνται να συνεχίσουν να να σχεδιάζουν άμεσα και αποτελεσματικά ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές τους κοινωνίες.

Ας αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνονται.

Η ΚΕΔΕ, όπως έχει αποδείξει μέχρι τώρα, θα είναι αρωγός και συντονιστής αυτής της μεγάλης προσπάθειας


Χαιρετισμός Γιώργου Πατούλη

Αξιότιμε Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΕΕΤΑΑ

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της ΠΕΔΑ Αττικής,

Αγαπητοί Δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να συμμετάσχω στις εργασίες της ημερίδας που οργανώνει η ΕΕΤΑΑ με στόχο την ενημέρωση των Δήμων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ωστόσο ανειλημμένες υποχρεώσεις μου ως Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ δεν μου επιτρέπουν να παραβρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Είναι σίγουρο όμως ότι τόσο τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που έχουν προσκληθεί όσο και η Διαχειριστική μας Αρχή με τον Προϊστάμενο της, θα δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Είναι δεδομένου ότι η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, αποτελεί διαχρονικά ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Περιφέρειας μας. Οι πόροι του ΕΣΠΑ διαχρονικά κατευθύνονται για τη στήριξη των αδύναμων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, με στόχο την μείωση των ανισοτήτων, αλλά και για την ενίσχυση εκείνων των αναπτυξιακών κλάδων προτεραιοτήτων που δύναται να οδηγήσουν μια Περιφέρεια σε βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη,

Ειδικά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου η Περιφέρεια μας βίωσε σημαντικά αρνητικά γεγονότα (ενδεικτικά αναφέρω τις πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017, τη φωτιά στο Μάτι το 2018, την πανδημία covid19 το 2020), οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτέλεσαν ένα σημαντικό στήριγμα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρω ότι μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής της Μάνδρας που ήταν μια από τις αιτίες των πλημμυρών του 2017, χρηματοδοτήθηκαν περίπου 400 επιχειρήσεις με έδρα τους Δήμους που περιβάλλουν τη Μάνδρα και το Μάτι

για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος που είχαν ως αποτέλεσμα των ακραίων φαινομένων που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ενώ περίπου 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από τον Covid 19, έλαβαν ενίσχυση με παροχή κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 40.000€. Το σύνολο των παραπάνω εμβληματικών δράσεων και ένας ακόμα μεγάλος αριθμός 750 συνολικά παρεμβάσεων, χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνάει το 1 Δις Ευρώ.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας με πληθυσμό που ξεπερνάει τα 3,8 εκ., διαθέτοντας παράλληλα το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των 13 Περιφερειών της Χώρας. Όμως οι ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής είναι μεγάλες, σημαντικές και διαχρονικές, όπως εξάλλου πιστοποιούνται από μια σειρά δεικτών αειφορίας και ποιότητας ζωής της Eurostat, όπως το προσδόκιμο ζωής, η πυκνότητα πληθυσμού, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και τετραγωνικό μέτρο κλπ. Επιπρόσθετα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, ένα απόσπασμα από την πρόσφατη σχετικά έκθεση του ΟΟΣΑ για την πολιτική συνοχής στην Ελλάδα, η οποία αναφέρει επί λέξει: «Με ρυθμό ανάπτυξης της Χώρας 2% κατά έτος, η Ελλάδα θα επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης σε 15 έτη, ενώ με ρυθμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής 3% ετησίως, η περίοδος ανάκαμψης μειώνεται στα μισά (ήτοι 7 έτη)». Δηλαδή η παραγωγικότητα της Αττικής μας, είναι το κλειδί για την ανάκαμψη του συνόλου των οικονομικών μεγεθών της Χώρας.

Το νέο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στο προσεχές διάστημα, περιλαμβάνει μια πληθώρα παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θέλουμε να υλοποιήσουμε την προσεχή 7ετία. Ειδικότερα το νέο Πρόγραμμα της Αττικής έχει έναν προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 1,6 Δις Ευρώ, αυξημένο κατά 54% σε όρους δημόσιας δαπάνης, σε σύγκριση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης θα είναι:

· 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας

· 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή

· 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας

· 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας

· 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

Είναι σκόπιμο να τονιστεί ότι ένας σημαντικότατος προϋπολογισμός των δράσεων του νέου Περιφερειακού μας προγράμματος, θα στοχεύει στην ενίσχυση των 66 δήμων μας, προκειμένου να μειωθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη. Ειδικότερα προβλέπεται:

· η συνέχιση και ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα των δήμων, όπως κέντρα κοινότητας, δομές αστέγων, δομές παροχής βασικών αγαθών κλπ.

· η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις από τους ΟΤΑ

· η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και η ενίσχυση της πρωτοβουλίας των ενεργειακών κοινοτήτων

· η κατασκευή και ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμύρας της Αττικής

· ο εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης σε νησιωτικές περιοχές και παραλιακές ζώνες που αντιμετωπίζουν ζητήματα ποιότητας ή/και επάρκειας

· η ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης στους οικισμούς Γ Προτεραιότητας της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, σε συνεργασία με το αντίστοιχο τομεακό πρόγραμμα.

· η χρηματοδότηση γωνιών ανακύκλωσης σε όλους τους δήμους της Αττικής

· η δημιουργία ποδηλατοδρόμων μητροπολιτικού χαρακτήρα και η ανασύσταση και αποκατάσταση υγροτόπων περιφερειακής εμβέλειας.

· η προμήθεια εξοπλισμού πολιτικής προστασίας σε τοπικό / δημοτικό επίπεδο.

· η κατασκευή παιδικών σταθμών και σχολείων σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε δήμου

· η κατασκευή και επέκταση κέντρων υγείας αστικού τύπου και η ενίσχυση του θεσμού των ΚΕΠ Υγείας

· η υλοποίηση έργων οδικής ασφάλειας εντός αστικού ιστού

· η υλοποίηση έργων αναβάθμισης των λιμένων Λαυρίου και Ραφήνας καθώς και η βελτίωση της διασύνδεσης με τα νησιά του Αργοσαρωνικού

· η υλοποίηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων τόσο εντός όσο και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθήνας – Πειραιά, στη βάση της ετοιμότητας των αστικών αρχών.

Φίλες και Φίλοι,

Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι η δική μας συμβολή, σε μια ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής.

Χωρίς χρονοτριβές και με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας σε όλα τα επίπεδα.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.