Header Ads

Header ADS

Εκλογές στις 2 Οκτωβρίου; – Θα εξαρτηθεί από το αν θα μπει η Ελλάδα σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης

 

Το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας δρομολογεί εξελίξεις

Από χθες στελέχη της κυβέρνησης ξεκίνησαν να διαρρέουν την πιθανότητα διενέργειας εθνικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου.

Με εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών την 25η Σεπτεμβρίου και την 9η Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμως όπου σταθεί λέει πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας. Είναι ο ίδιος όμως που έν γνώσει του επιτρέπει στους συνεργάτες του και σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να διαρρέουν μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2022, με τη λογική ότι τα πράγματα θα έχουν γίνει τόσο δύσκολα οικονομικά για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία πλέον η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στις πρωθυπουργικές αποφάσεις θα διαδραματίσει η συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί ξανά ως «ειδική περίπτωση» από τους εταίρους και θα εισέλθει σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, τότε -όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές- δεν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα εξετάζεται να μπει «κόφτης» δαπανών και ελλειμμάτων. Με άλλα λόγια, να μπει φρένο στις δαπάνες που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης ενδεχομένως να αναζητήσει διέξοδο στη φθινοπωρινή κάλπη προκειμένου να αποφύγει την προδιαγεγραμμένη επέκταση της κυβερνητικής φθοράς.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει παράταση μεν της ρήτρας ευελιξίας και για το 2023, με καθεστώς όμως διαφορετικής και αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως είναι η Ελλάδα.

Στη ΝΔ θέλουν να πιστεύουν πως με το πέρας του καλοκαιριού λόγω των τουριστικών εσόδων, των διακοπών που θα αποσυμπιέσουν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και λόγω της απόδοσης των οποίων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές εάν αυτές γίνουν το φθινόπωρο και εν συνεχεία να προχωρήσουν σε δέυτερες εκλογές με την ελπίδα να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση (πάλι με την βοήθεια δεύτερου κόμματος, πιθανότατα του ΚΙΝΑΛ).

Φυσικά η αυταρχική διαχείριση της πανδημίας που «έκλεψε» δύο χρόνια από τις ζωές των Ελλήνων αυτό το σενάριο το καθιστά απίθανο.

Ένα ποσοστό ψήφων που θα κυμανθεί στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν, στην διάρκεια των επόμενων 12 μηνών της τάξης των 10 μέχρι και 17% μονάδων θα μοιραστούν στα κόμματα που κινούνται «περί τη ΝΔ», αλλά και το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τα κόμματα που κινούνται «περί τη ΝΔ» «η μερίδα του λέοντος» θα τους ανήκει, καθώς συγκυριακά ψήφισαν ΝΔ το 2019 βασικά λόγω Σκοπιανού.

Αυτά αναφέρουν όλες οι σοβαρές αναλύσεις των εταιρειών ερευνών της κοινής γνώμης και το Μαξίμου είναι σε γνώση αυτών, όπως και οι Αμερικανοί σύμβουλοι επικοινωνίας.

Το ποσοστό αυτό εξάγεται από την υποχώρηση που θα έχει η ΝΔ και η οποία θα είναι στην καλύτερη περίπτωση θα αποσπάσει περί το 29% από το 39% που είχε λάβει το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές.

Στην χειρότερη περίπτωση το ποσοστό της ΝΔ θα κυμανθεί «περί το 20%», όπως τώρα εμφανίζεται, χωρίς να αποκλείεται κάποια γεγονότα να συμπιέσουν αυτό το ποσοστό και χαμηλότερα.

Όπως και να το δει κανείς πάντως, στη ΝΔ από το φθινόπωρο και μετά δεν θα έχουν άλλη εκλογή.

Οι πρόωρες εκλογές και μικρή σχετικά ήττα, ή εκλογές το 2023 μετά από ότι θα έχει περάσει η ελληνική κοινωνία από έναν βαρύ χειμώνα με ελλείψεις  σε προϊόντα και συνεχόμενη ακρίβεια καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίζεται

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.