Header Ads

Header ADS

10 χρόνια μετά την δυναμική εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή κατάφερε και έκανε κόμμα



Εξαπλάσια τα μέλη του από το 2019

O ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χθες πέτυχε τον στόχο του να γίνει πραγματικό κόμμα και να ξαναεπιστρέψει σε κυβερνητική πορεία μετά την ήττα του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι είχε κυβερνήσει 4,5 χρόνια την χώρα δεν ήταν ποτέ πραγματικό κόμμα μέχρι τώρα!

Στην ουσία επρόκειτο για έναν «κλειστό» πολιτικό οργανισμό που ανήκε στο παλιό «3%» που τον ψήφιζε διαχρονικά και δεν είχε καμία επαφή με το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που τον ψήφιζε.

Δέκα χρόνια προσπαθούσε να το πετύχει αυτό και το κατάφερε μόλις χτες ενώ εξαπλασίασε τα μέλη του σε σχέση με το 2019 όταν και έχασε τις εκλογές με ποσοστό 31.5%!

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη για έξι λόγους:

Πρώτον, πέτυχε να ξεπεράσει σημαντικά τον εξαψήφιο αριθμό που είχε θέσει ως στόχο στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν.

Δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέτυχε το στόχο που είχε βάλει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Όταν, τότε, έχοντας 30.000 μέλη είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000 ψήφους) πρέπει να  ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πραγματικό κόμμα. Δεν υπήρχε καμία σύνδεση της εκλογικής βάσης με τον κομματικό μηχανισμό.

Ο στόχος αυτός πλέον επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα νέο μαζικό κόμμα και αναμένεται να ισχυροποιηθεί τους επόμενους μήνες που θα κλονίζεται ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτό σημαίνει πως ο στόχος επετεύχθη κατά πολύ παραπάνω.

Τέταρτο, να ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση (σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς ανθυποψήφιο και αυτό παίζει ρόλο) και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών.

Άλλωστε όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, επισήμως από τον Ιούλιο θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο καθώς θα είναι έτσι κι αλλιώς το τελευταίο έτος διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Αυτές οι εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θα βρουν τον ΣΥΡΙΖΑ με έτοιμο κομματικό μηχανισμό.

Πέμπτον, αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει ο βασικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά και ότι ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι) και όλα αυτά σε μία χρονική διάρκεια 10 ετών.

Έκτον, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από σήμερα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε αριθμό μελών και πάρα πολλά – χωρών με πολλαπλάσιο πληθυσμό – της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Επειδή πολλοί ξεχνούν πως οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική είναι καλό να υπενθυμιστεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, υπάρχουν διαθέσιμα κόμμα για να συνεργαστούν μαζί του.

pronews.gr

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.