Header Ads

Header ADS

Με μάσκες στις εκκλησίες - Τα SOS για ασφαλές Πάσχα



Οι συμβουλές των ειδικών για το Πάσχα

Τον οδικό χάρτη για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα μετά τις ανακοινώσεις Πλεύρη για χαλάρωση των μέτρων εξειδίκευσαν οι Μίνα Γκάγκα, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ύφεση της πανδημίας μας επιτρέπει μεν να γιορτάσουμε τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στις εκκλησίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε.

«Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα», ανέφερε η καθηγήτρια κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό. Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας

Η ίδια σημείωσε πως θα οριστεί με σαφήνεια σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, αναφέροντας ως παραδείγματα τα ΜΜΕ, τα πλοία, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από την μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη.

H πορεία της πανδημίας σε αριθμούς

Σημαντικά μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, σε ποσοστό 27%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση (μείωση) της τάξης του 4%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 10%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%.

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

Από 1η Μαΐου, καταργείται η υποχρεώση επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε όλους τους χώρους,

καθώς και τα self – test για καθηγητές και μαθητές στα σχολεία. Το μέτρο στην πράξη, όσον αφορά τις σχολικές μονάδες, θα εφαρμοστεί από τις 3 Μαΐου, με την επαναλειτουργία τους μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Η υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται από την 1η Ιουνίου.

Από 1/5 ορίζεται ενα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας,

Από την Πρωτομαγιά έως τις 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας.

.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.