Header Ads

Header ADS

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΝΑΡΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ



ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΝΑΡΚΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Τρίτη φάση της επιχείρησης της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού στον βόρειο προβλήτα της Μονεμβασιάς .
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν υλοποιηθεί στον Ελλαδικό χώρο κσι αφορά την εκκαθάριση του βυθού από νάρκες και αλλά πυρομαχικά που υπάρχουν εκεί από το 1942 , στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου πιθανόν από το ναυάγιο του Ιταλικού Πλοίου ΒΟΚΑΚΙΟΣ .
Τα πυρομαχικά στο βυθό σχηματίζουν ένα λόφο με ύψος άνω των δέκα μετρων και σε περίπτωση ανάφλεξης οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές και ανυπολόγιστες για το Κάστρο Μονεμβασιας και την ευρύτερη περιοχή .
Στις δυο προηγούμενες επιχειρήσεις εξουδετερώθηκαν περίπου 370 βλήματα στον θαλάσσιο χώρο της περιοχής της Παλιάς Μονεμβάσιας ενώ η Τρίτη φάση που υλοποιείται τώρα αφορά ελεγχόμενες εκρήξεις σε μεγάλο βάθος και χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα βραχώδη πρανή και τα κτίρια του Κάστρου , ώστε τα υπόλοιπα βλήματα που αποτελούν μια συμπαγή μάζα να σποκολληθούν ώστε στην συνέχεια να γίνει δυνατή η μεταφορά κσι η εξουδετέρωση τους σε επόμενες επιχειρήσεις .
Σήμερα έγινε ήδη η πρώτη ελεγχόμενη έκρηξη και θα ακολουθήσουν άλλες δυο εκρήξεις με την συνδρομή του Αστυνομικού και Λιμενικού Σταθμού που αποκλείουν την περιοχή από πεζούς και οχήματα .
Ο Δήμος Μονεμβασίας με τον Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με πολύ μεγάλη προσπάθεια ζήτησε την εκτέλεση της αποστολής αυτής από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού , εξασφάλισε την αδειοδοτήσεις από τον φορέα διαχείρησης της ζώνης NATURA και την παρουσία του ΕΚΑΒ σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης ενώ ανέλαβε την φιλοξενία των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού .
Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιώργο Μπουτέρη που είχε την επιμέλεια και την οργάνωση της επιχείρησης και της φιλοξενίας των στελεχών του πολεμικού Ναυτικού .
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιχείρησης , σε παρόμοια μικρότερου μεγέθους επιχείρησης που υλοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία στο Ηράκλειο Κρήτης ο προϋπολογισμός ήταν 1.500.000 €
Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης θα υπάρχει άρση της μεγάλης επικινδυνότητας για το Κάστρο της Μονεμβασίας και την ευρύτερη περιοχή .
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ.Ε. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.