Header Ads

Header ADS

Πώς παθαίνουμε αλλαντίαση; Οι προειδοποιητικές ενδείξεις

Αν και σπάνια, η αλλαντίαση πρόκειται για μια σοβαρή παραλυτική νόσο που προκαλείται από μια νευροτοξίνη, η οποία παράγεται είτε από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum είτε από τα στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Διακρίνεται σε έξι διαφορετικά είδη, τα οποία περιλαμβάνουν την τροφιμογενή, την βρεφική, την εντερική τοξιναιμία ενηλίκων, την τραυματική, την ιατρογενή και την εισπνευστική.

Πώς παθαίνουμε αλλαντίαση;

Επτά είναι οι τύποι της αλλαντικής τοξίνης, διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G και μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Θεωρείται μία από τις πιο θανατηφόρες ουσίες, με την μέση θανατηφόρο δόση να είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.


Συγκεκριμένα η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum αναπτύσσεται σε ένα τρόφιμο, παράγοντας την νευροτοξίνη, το οποίο στην συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμα για να την καταστρέψει. Συνήθως παράγεται σε κονσερβοποιημένα ή ακατάλληλα παρασκευασμένα τρόφιμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα που δεν έχουν καταψυχθεί κα ειδικά σε εκείνα που βρίσκονται σε αεροστεγή συσκευασία.


Πηγή: www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.