Header Ads

Header ADS

ΦΡΑΤΣΙΑ:ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΖΑΡΜΑΔΩΝ



ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΖΑΡΜΑΔΩΝ

Προ ολίγων ημερών κινήσαμε για το συνοικισμό των Τζαρμάδων που αυτήν την εποχή πραγματικά είναι το κάτι άλλο. Εάν θα μπορούσε ένας δρόμος να λάβει το όνομα της Άνοιξης αυτός θα ήταν το μικρό μονοπάτι που οδηγεί στον συνοικισμό Τζαρμάδικα. Τα Τζαρμάδικα για τους Φρατσιώτες και Ραϊσιάνικα για το ευρύ κοινό δεσπόζουν σε ένα οροπέδιο, θα μπορούσε να πει κανείς, μεταξύ των συνοικισμών Κεντρωτιάνικα και Λενταρακιάνικα, στο νότιο τμήμα των Φρατσίων. Η περιοχή γύρω από τα σπίτια είναι μια από τις πλέον εύφορες γι'αυτό και κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι μυρωδιές από τα αγριολούλουδα είναι ικανές να μεταφέρουν τον επισκέπτη στις εποχές που τα σπίτια ήταν γεμάτα από ανθρώπινες υπάρξεις.
Οι Τζαρμάδες φαίνεται να ήταν κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι, όπως οι περισσότεροι της παλαιάς εποχής και άριστοι νοικοκυραίοι. Τα σπίτια τους ήταν μικρά βόλτα*, όλα με αυλή, με κρεβατίνες* και αλτάνες* ενώ σε διπλανά κτήρια υπήρχαν οι αποθήκες, τα λανόσπιτα*, τα φουρνόσπιτα* και τα λέστεκα*. Ο συνοικισμός ωστόσο αρχιτεκτονικά διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με τους όμορούς του προαναφερθέντες συνοικισμούς, διότι αποτελείτε από μικρά κτήρια και στενά σοκάκια, πράμα που παραπέμπει σε όχι ιδιαίτερα ευκατάστατους κατοίκους, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συνοικισμούς του χωριού μας.
Ο κύριος ναός τους είναι η Παναγία η Μανωλίτισσα στην οποία έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και η οποία με τη σειρά της αποτελεί ένα κόσμημα για τα Φράτσια.
Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να προσεγγίσει την περιοχή αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο δρόμο και να αφεθεί στην ησυχία του τοπίου αλλά και στις ευωδιές της φύσης.
Τα Τζαρμάδικα θα μπορούσαν να θεωρηθούν η περιοχή των Ανθέων αφού οι διατσέντες*, τα μανουσάκια, οι μαντελίδες και κάθε λογής αγριολούλουδο, δημιουργούν μια "μεθυστική" ατμόσφαιρα τόσο στην όσφρηση όσο και οπτικά.
Στον εν λόγω συνοικισμό επικρατέστερες ήταν οι οικογένειες με το επώνυμο Ραΐσης ή "Τζαρμάς" καθώς επίσης και οι οικογένειες Κεντρωτή και Παυλάκη οι οποίες φαίνεται να προκύπτουν από γάμους. Τα Τζαρμάδικα έδωσαν στο χωριό απλούς, φιλήσυχους και καλόψυχους χωριανούς, ενώ μέσα από αυτά ξεπήδησαν τρεις από τους πλέον αξιόλογους λευίτες της ορθοδοξίας, ο πατήρ Μιχαήλ Κεντρωτής ο και κτήτορας του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης "Μανωλίτισσα", ο ιερομόναχος Κύριλλος Κεντρωτής και πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Κυθήρων επί αρχιερατείας Ευγενίου Μαχαιριώτη καθώς και ο πνευματικός καθοδηγητής των Φρατσιωτών του 20ου αιώνα πατήρ Γεώργιος Κεντρωτής.
Επίσης μέσα από αυτό το μικρό καλντερίμι ξεπήδησε και η οικογένεια του Θεοδώρου Ραΐση η οποία χάρισε στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό δύο διακεκριμένους θιασάρχες και κτήτορες κινηματογραφικών αιθουσών της ομογένειας, τους αδελφούς Νικόλαο και Ιωάννη Ραΐση καθώς επίσης και τους πρώτους εξαδέλφους τους Σπυρίδωνα και Βασίλειο Ραΐση, στους οποίους και θα αναφερθούμε εκτενώς εν καιρώ.
Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν δύο μόνιμοι κάτοικοι, ο μπάρμπα Παναγιώτης Παυλάκης ή Προβύζης και η σύζυγός του κυρία Sheila Morfia οι οποίοι πάρα το προχωρημένο της ηλικίας τους επιμένουν "Τζαρμαδιώτικα" εάν σκεφτεί κανείς πως ο θείος ο Μπομπός έχει υπερβεί το 95ο έτος της ηλικίας του.
Τους ευχόμαστε να είναι για πολλά ακόμα χρονιά καλά, να "βαστούν Θερμοπύλες" και να χαρίζουν τη ζεστασιά της καρδιάς τους σε όλους τους διαβάτες που πραγματοποιούν επίσκεψη στα Τζαρμάδικα.
Βόλτα: οι καμάρες
Κρεβατίνες: οι κληματαριές
Αλτάνες: τα κτιστά παρτέρια στους τοίχους της αυλής
Λανόσπιτα: τα πατητήρια ή τα κελάρια
Φουρνόσπιτα: ξεχωριστό δωμάτιο για τον ξυλόφουρνο (συνήθως σε αποθήκες)
Λέστεκα: οι στάβλοι
Διατσέντες : τα άγρια ζουμπούλια
Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο είναι αφιερωμένο στη μνήμη τριών αγαπημένων Τζαρμάδων που έφυγαν από τη ζωή αλλά τρέχουν συνεχώς στο νου μας. Στους:
ΒΑΣΙΛΕΙΟ Δ. ΡΑΪΣΗ (+Σεπτέμβριος 2016)
ΦΑΝΟΥΡΙΟ Π. ΡΑΪΣΗ (+Ιανουάριος 2017)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κ. ΡΑΪΣΗ (+ Οκτώβριος 2020)

















Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.