Header Ads

Header ADS

Διαδικτυακή συνάντηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. με τον Βουλευτή κ. Δ. Μπιάγκη - Υπεύθυνο Τουρισμού & Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Διαδικτυακή συνάντηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. με τον

Βουλευτή κ. Δ. Μπιάγκη - Υπεύθυνο Τουρισμού & Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ

Διαδικτυακή συνάντηση με τον Βουλευτή Κέρκυρας και Υπεύθυνο Τουρισμού και Ναυτιλίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρη Μπιάγκη, είχαν την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), με τον οποίο συζήτησαν θέματα που απασχολούν τις νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα την επιχειρηματική δραστηριότητα σ΄ αυτά.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στην συνάντηση, οι κ..κ: Νικόλαος Ρεϊζάκης, Μανώλης Ζερβάκης και Αθανάσιος Ζλατούδης, ανέπτυξαν στον Βουλευτή μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Ειδικότερα αναφέρθηκαν:

1) Στην ενεργειακή κρίση, η οποία με τα γεγονότα στην Ουκρανία αναμένεται να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν οι διαδοχικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας των καυσίμων και του αερίου στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, στις τιμές των πρώτων υλών, αγαθών και υπηρεσιών και στο μεταφορικό κόστος στα νησιά.

Τόνισαν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι αρκετά και ότι χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες. Επίσης αναφέρθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε ο ΕΟΑΕΝ για επιβολή πλαφόν στις τιμές καυσίμων στα νησιά, ένα μέτρο που έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια γιατί όταν το βαρέλι το πετρέλαιο είχε πέσει στα 30$ η τότε κυβέρνηση αύξησε τους φόρους, τώρα που πέρασε τα 100 $ δεν πρέπει να τους μειώσει?

2) Για την στήριξη του τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών επιχειρήσεων στα νησιά εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον ουσιαστικό αποκλεισμό των μικρών τουριστικών καταλυμάτων από τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και την κάθετη αντίθεσή

τους στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής απασχόλησης ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής στα μικρά καταλύματα.

Επίσης τόνισαν ότι χρειάζεται: α) συνολική αναθεώρηση στην διαχείριση των τουριστικών προορισμών, η οποία πρέπει να γίνεται από συλλογικούς φορείς στους οποίους κυρίαρχο λόγο θα έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, και β) ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης τουριστικών επαγγελμάτων, ώστε να ξεπεραστεί το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για την εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

3) Για την στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας πρότειναν διάφορα μέτρα όπως:

α) Επέκταση του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σ΄όλα τα νησιά της χώρας και όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου.

β) Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων.

γ) Εξορθολογισμό του Μεταφορικού Ισοδύναμου και

δ) Στοχευμένα επενδυτικά κίνητρα για τα νησιά.

Τέλος, ο Πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει συντονισμός όλων των νησιωτών Βουλευτών στο Κοινοβούλιο ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η «ρήτρα νησιωτικότητας» σε κάθε νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4150/2013 και την επιταγή του συντάγματος.

Ο Βουλευτής κ. Μπιάγκης επισήμανε ότι υιοθετεί όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και ότι γι΄ αυτά τόσο ο ίδιος όσο και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει συγκεκριμένες ενέργειες στην Βουλή μέσω επερωτήσεων και επίκαιρων ερωτήσεων και ότι το υλικό αυτό θα τεθεί άμεσα υπόψη στην Διοίκηση του ΕΟΑΕΝ.

Επίσης συνεχάρη το Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ για την εποικοδομητική συζήτηση και την στοιχειοθετημένη παρουσίαση των θεμάτων, υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη και ζήτησε στενότερη συνεργασία και ενημέρωση, πρόταση που έγινε ευχαρίστως αποδεκτή, για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις και οικονομίες.

Τέλος, ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί το προπαρασκευαστικό στάδιο της συνάντησης της Διοίκησης του ΕΟΑΕΝ με τον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Από το γραφείο τύπου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.