Header Ads

Header ADS

ΘΕΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ:Ορθά απεπέμφθη ο κ. Λιβανός, ορθά διεγράφη ο κ. Δούκας

Μέσα σε αυτά τα 20+ χρόνια της ενεργούς ενασχόλησής μου με τα κοινά, έχω πλέον πεισθεί για ένα πράγμα: το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής Ελλάδας έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη. Το Κράτος ποτέ δεν εμπιστεύθηκε τους πολίτες του και οι πολίτες ποτέ δεν έχουν εμπιστευθεί το Κράτος. Και εξηγούμαι. Το 2007, μετά τις φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, η τότε Κυβέρνηση αποφάσισε κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη ιστορία της Χώρας. Εξήγγειλε ότι όλοι οι πυροπαθείς θα λάβουν άμεσα οικονομικό βοήθημα με την υποβολή μίας και μόνο υπεύθυνης δήλωσης. Γιατί αυτή η κίνηση ήταν πρωτοφανής; 1. Γιατί το Κράτος επιχείρησε να εμπιστευθεί τους πολίτες του καθώς όταν η δήλωση είναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ, είναι δεδομένο ότι αυτά που κάποιος δηλώνει ΥΠΕΥΘΥΝΑ ανταποκρίνονται πλήρως στην αλήθεια. 2. Γιατί για πρώτη φορά καταργούνταν πλήρως η κουραστική και ανώφελη γραφειοκρατία. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το Κράτος αποδέχθηκε τις «υπεύθυνες» δηλώσεις και έτσι έλαβαν αποζημίωση ως πυροπαθείς (μεταξύ βέβαια και των πράγματι πυροπαθών) άνθρωποι που κατοικούσαν χιλιόμετρα μακριά από τις πυρόπληκτες περιοχές, μέχρι και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες (γνωστό το θέμα). Άρα το εγχείρημα ΑΠΕΤΥΧΕ. Και φυσικά έκτοτε ουδέποτε επαναλήφθηκε. Εξάλλου η Ελλάδα είναι η μοναδική Χώρα στον κόσμο που οι Κρατικές της Αρχές εκδίδουν έγγραφα και βεβαιώσεις «για πάσα νόμιμη χρήση», δηλαδή το Κράτος φοβάται (ίσως θεωρεί και δεδομένο) ότι ο πολίτης θα χρησιμοποιήσει ένα κρατικό έγγραφο και για μη νόμιμη χρήση! Πουθενά αλλού στον κόσμο αυτό, σας το λέω υπεύθυνα!

Γιατί όλα αυτά; Διότι η διαλυμένη από δεκαετιών Παιδεία ποτέ δεν δίδαξε στα παιδιά μας ότι πρέπει να είναι υπεύθυνοι πολίτες, ότι δεν πρέπει να ζητάνε από τον τοπικό Βουλευτή να τους σβήσει την κλήση επειδή έτρεχαν με 180 στην παραλιακή, ότι η φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο και πολλά άλλα. Όταν βέβαια ολόκληρες γενιές μεγαλώνουν με το «Τσοβόλα δωσ τα όλα» τότε τί να περιμένει κανείς.
Ορθά απεπέμφθη ο κ. Λιβανός, ορθά διεγράφη ο κ. Δούκας, αλλά εκείνο που πρέπει να γίνει για να εμπιστευθεί ο πολίτης το πολιτικό σύστημα είναι η πλήρης, βαθιά και ουσιαστική ΚΑΘΑΡΣΗ σε όλα τα κόμματα. Κάθαρση erga omnes, αλλιώς μια ζωή τα ίδια θα συζητάμε…

2 σχόλια:

  1. Πιο δεξιά ανάλυση και πιο πολύ ατομική ευθύνη για τους πολίτες δεν υπάρχει. Δηλαδή Μωυσή του νησιού για όλα φταίνε οι πολίτες. Φυσικά αφού σε έχουν και τους ταϊζεις σανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.