Header Ads

Header ADS

Του Αγίου Βαλεντίνου, το 1349, έγινε η σφαγή των Εβραίων του Στρασβούργου



Γράφει ο mitsos175

Σα σήμερα, του Αγίου Βαλεντίνου, το 1349, έγινε η σφαγή των Εβραίων του Στρασβούργου. Τα κίνητρα της σφαγής των 900 από τους 2.000 Εβραίους του Στρασβούργου δεν ήταν μόνο ο θρησκευτικός φανατισμός.

Την εποχή που ο Μαύρος Θάνατος (πανώλη) θέριζε την Ευρώπη, υπήρξαν πολλά πογκρόμ εναντίον των Εβραίων. Το 1348 στην Τουλόν όλοι οι Εβραίοι διώχτηκαν, ενώ στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 9/1/1349 οι ενήλικοι Εβραίοι κάηκαν ζωντανοί και τα παιδιά τους αλλαξοπιστήσαν με τη βία! «Θρησκεία αγάπης» ο Χριστιανισμός.

Στο Στρασβούργο δεν είχαν σημειωθεί θάνατοι από πανούκλα ως τότε όμως εκτός από τις συκοφαντίες των φανατικών χριστιανών, ότι βεβήλωσαν τον Άρτο της Θείας Ευχαριστίας, ότι τάχα έπιναν αίμα παιδιών των Χριστιανών, ή πως δήθεν δηλητηρίαζαν τα πηγάδια, υπήρχε μίσος ταξικό. Κι αυτό γιατί πολλοί Εβραίοι, ήταν τοκογλύφοι.

Όμως και οι ίδιοι οι Εβραίοι πλήρωναν μεγάλα χαράτσια στο βασιλιά για να έχουν την προστασία του. Δεν ήταν μόνο οι ραγιάδες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που πλήρωναν φόρο για να ζήσουν. Με τη διαφορά πως οι πιο πολλοί Εβραίοι ήταν πλούσιοι, αφού φρόντιζαν να μετακυλήσουν το βάρος των φόρων στους Χριστιανούς «πελάτες» τους.

Οι πλούσιοι Χριστιανοί μεγαλέμποροι που διοικούσαν την πόλη, ήθελαν τα Κεφάλαια των Εβραίων. Όμως ο φόβος της πανούκλας, ήρθε να προστεθεί στο μίσος όσων χρωστούσαν. Ήταν μια πρώτης τάξεως δικαιολογία να ξεκαθαρίσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς.

Μαζί με τους τεχνίτες που μισούσαν τους τοκογλύφους για τη συμπεριφορά τους και βέβαια μαζί με τον Επίσκοπο που ήθελε να ξεπαστρέψει κάθε τι αλλόθρησκο, τάχθηκαν και οι ξεπεσμένοι ευγενείς που πριν λίγο καιρό είχαν χάσει την εξουσία από τους μεγαλοαστούς. Όλοι αυτοί οι καθένας για δικό του συμφέρον, ήθελε να απαλλαγεί από τους Εβραίους.

Οι ευγενείς εξόπλισαν και παρότρυναν τον κόσμο, ενώ Εκκλησία τους ευλόγησε! Τι έμενε; Μια εξέγερση! Ή ένα πραξικόπημα όπως το δει κανείς. 9/2/1349 «οι τεχνίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στον καθεδρικό ναό και, μπροστά στο πλήθος, ενημέρωσαν τους άρχοντες ότι δεν θα τους επέτρεπαν να παραμείνουν άλλο στη θέση τους, καθώς είχαν υπερβολική δύναμη. Αυτή η δράση φαίνεται να είχε οργανωθεί εκ των προτέρων μεταξύ των συντεχνιών, αφού εμφανίστηκαν οργανωμένα. Η εξουσία άλλαξε. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο από ευγενείς σκοτίστηκε για τις συμφωνίες των προηγουμένων μεγαλοαστών. Το κράτος δεν έχει συνέχεια, μόνο συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Λίγες μέρες μετά η σφαγή! 14 Φλεβάρη καίνε τη Συναγωγή, σφάζουν όσους Εβραίους βρίσκουν, τους περισσότερους τους έκαψαν μαζικά, όπως έκαναν οι ναζί στα Καλάβρυτα κι αλλού, αναγκάζουν τους άλλους, ή να φύγουν βιαστικά, ή, αν δεν προλάβουν, να αλλαξοπιστήσουν. Τις προηγούμενες μέρες με βασανιστήρια «οι άνθρωποι του Θεού» προσπαθούσαν να αποσπάσουν ομολογίες από τους Εβραίους πως αυτοί ήταν υπεύθυνοι για όλες τις συμφορές.

Με τη σφαγή βγήκαν κερδισμένοι οι ευγενείς και οι παπάδες, που καπέλωσαν τους υπόλοιπους. Ο απλός κόσμος ό,τι πήρε από το πλιάτσικο. Αφού ξεφορτώθηκαν τους Εβραίους, οι δολοφόνοι μοίρασαν τις περιουσίες μεταξύ τους ενώ κάποια μετρητά δοθήκαν στις συντεχνίες, ως ένα είδος «ανταμοιβής» για την υποστήριξή τους στην ανατροπή των πλουσίων προστατών των Εβραίων, όπως είχαν μάλλον συμφωνήσει από πριν!

tsak-giorgis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.