Header Ads

Header ADS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ 1.12.1949 - 15.2.1993



Νίνα Γ. Κασιμάτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ 1.12.1949 - 15.2.1993

29 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Γιώργου Κασιμάτη από το Κερατσίνι. Του σοσιαλιστή, του πρωταθλητή στίβου, του επιστήμονα, του εκπαιδευτικού, του εργάτη της Αλλαγής, του «πατέρα του Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού στην Ελλάδα», του πατέρα μου.
Πόση η τύχη μας να σε είχαμε σύντροφο, δάσκαλο, φίλο, καθοδηγητή και να συναναστραφούμε με την αρετή σου.
Ιερή μνήμη.
———————
Με αφορμή τη θλιβερή επικαιρότητα της δολοφονίας του φιλάθλου Άλκη Καμπανού παραθέτω ένα δημοσίευμα που αναφέρεται στην ευρηματικότητα και την πάση δυνάμει προληπτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας από τον Γιώργο Κασιμάτη ως Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ το 1989 επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και μία φωτογραφία από την οικογενειακή επίσκεψή μας σε έκθεση μαθητικής ζωγραφικής που είχε διοργανωθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενάντια στη βία στα γήπεδα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων σχολείων της χώρας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μια ιδέα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και σήμερα.
• Εφημερίδα «ΦΩΣ», 3/2/91
«Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Πριν από δύο χρόνια, το 1989 αρχές, ο τότε ΓΓΑ Γιώργος Κασιμάτης έκανε χρήση του νόμου και όρισε τον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού στη Ρόδο. Και δεν στάθηκε μόνο εκεί ο Γιώργης ο Κασιμάτης. Διέταξε (όχι «ευχή», διαταγή έδωσε, όπως είχε δικαίωμα) να αναμεταδοθεί ο αγώνας σε πανελλήνια εμβέλεια, από τα κρατικά κανάλια. Για να το δουν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι. Θυμάμαι και κάτι άλλο από εκείνον τον αγώνα. Επειδή εκείνη την εποχή η οπαδική βία ήταν σε έξαρση, ο Κασιμάτης φρόντισε... να «πάθει βλάβη» στην Κάλυμνο το καράβι που επρόκειτο να έρθει στον Πειραιά για να παραλάβει τους 500 χούλιγκανς της ΑΕΚ και τους 200 του Ολυμπιακού και να τους πάει στη Ρόδο. Αργοπόρησε «λόγω βλάβης» λοιπόν το καράβι κι έφτασε στον Πειραιά μόλις τέσσερις ώρες πριν αρχίσει ο αγώνας, οπότε στο μεταξύ τα φιλόδοξα σχέδια των χουλιγκάνων είχαν ναυαγήσει...»




Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.