Header Ads

Header ADS

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ:ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟΣ



Γράφει ο Κοσμάς Μεγαλοκονόμος:

ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Μια φωτογραφία, που τραβήχτηκε στα Κύθηρα στα τέλη της 10ετίας του 1930 και απουσίαζε ως τώρα από τα Κύθηρα, στάλθηκε από συλλέκτη στην Ελένη Χάρου, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον της για την Ιστορία του νησιού μας.

Η Ελένη με τις γνώσεις της και το ιστοριοδιφικό της δαιμόνιο σκέφτηκε πως ίσως θα μπορούσα να τη βοηθήσω στην αναγνώριση του τόπου και κάποιων προσώπων.

Όντως επιβεβαίωσα ένα άτομο που είχε αναγνωρίσει και αναγνώρισα ένα ακόμα. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως αναγνώρισα το μέρος.

Ιδού λοιπόν η μοναδική φωτογραφία που απεικονίζεται καθαρά η Παλιά Εκκλησίας της Αγίας Πελαγίας. Η αναγνώριση έγινε από πολλά σημάδια. Πρώτα - πρώτα από το τι γιορταζόταν εκείνη την ημέρα. Ήταν ημέρα της Ανάληψης που η εικόνα της Λαριώτισσας κατέβαινε στην Αγία Πελαγία για τον αγιασμό των υδάτων. Διακρίνεται ο Παπά Κυριάκος και ο κορυφαίος ιεροψάλτης Ευάγγελος Καβιέρης. Υπάρχει μόνο άλλη μια φωτογραφία του Ναού (μακρινό πλάνο και μικρής ευκρίνειας) δημοσιευμένη σε προπολεμική Κυθηραϊκή εφημερίδα και αναδημοσιευμένη στο βιβλίο μου: «Ποταμός - Ιστορία και Εικόνες».

Υπενθυμίζω πως αυτός ο μικρός ιστορικός Ναός ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής. Τον επαναπατρισμό της μοναδικής αυτής φωτογραφίας τον οφείλουμε στα χαρίσματα και την ακτινοβολία της Ελένης.

Είναι επεξεργασμένη και έχει εξαιρετική ευκρίνεια. Τη θεωρώ θησαυρό για τον τόπο μας, συμπλήρωμα σε ότι έχει απομείνει από το εκκλησάκι. Παρακαλώ αν κάποιος αναγνωρίσει πρόσωπα της φωτογραφίας, ας το κοινοποιήσει.

ΚΥΘΗΡΑ.Αγία Πελαγία 9η Αυγούστου 1943.Μια φοβερή τραγωδία..

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://adelinfm.blogspot.com/2015/05/9-1943.html


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.