Header Ads

Header ADS

Σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου, το βαπόρι από την Περσία πιάστηκε στην Κορινθία


Σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου, το βαπόρι από την Περσία πιάστηκε στην Κορινθία

«Τόνους 11 γεμάτο, με χασίσι μυρωδάτο» το κυπριακό μοτορσιπ «Γκλόρια» ακινητοποιείται από το Λιμενικό κοντά στα Ίσθμια, τα «αλάνια κλαίνε που θα μείνουν χαρμάνια» και ο Βασίλης Τσιτσάνης γράφει την τελευταία μεγάλη του επιτυχία εμπνευσμένος από ένα πραγματικό γεγονός Είναι γνωστό πως πολλά λαϊκά τραγούδια, και ιδιαίτερα ρεμπέτικα, είναι εμπνευσμένα από πραγματικά γεγονότα. Και για να είμαστε ειλικρινείς τα περισσότερα από αυτά τα πραγματικά γεγονότα είχαν γεμίσει τις στήλες του αστυνομικού ρεπορτάζ. Αυτό έγινε και μια ημέρα σαν σήμερα το 1977. Ήταν η ημέρα που το κυπριακό μότορσιπ Γκλόρια έπεσε στα δίχτυα του Λιμενικού την ώρα που έπλεε κοντά στα Ίσθμια.
Στα αμπάρια του βρέθηκαν 11 τόνοι χασίς. Η ποσότητα τεράστια για την εποχή. Τα ρεπορτάζ μεγάλα και καθηλωτικά. Το σούσουρο μεγάλο. Υπόθεση σημαντική αλλά που θα είχε ξεχαστεί σήμερα αν δεν υπήρχε ο σπουδαίος Βασίλης Τσιτσάνης να την κάνει τραγούδι και ο κόσμος να έρχεται με αυτή στο... τσακίρ κέφι.
Η «καρφωτή» από τον ίδιο τον καπετάνιο
Το μότορσιπ «Γκλόρια» είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό και κατευθύνονταν προς το Άμστερνταμ. Το χασίς ήταν στο πίσω μέρος του καραβιού, σκεπασμένο με λινάτσες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής οι περίπου 11 τόνοι χασίς που κουβαλούσε έφταναν σε αξία τα 4 δισεκατομμύρια δραχμές! Ήταν χωρισμένο σε 300 σακιά που το καθένα ζύγισε από 40 κιλά.
Καπετάνιος του «Γκλόρια» ήταν ο «κάπτεν Νικ» ο οποίος ήταν το πρόσωπο κλειδί της υπόθεσης. Ο καπετάνιος, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Νίκος Ξανθόπουλος, απο νέος έμπλεκε σε κάθε περίεργη... ιστορίαπου στηνόταν με τα πλοία, μέχρι που έχασε τον κολλητό του φίλο από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Από εκείνο το σημείο και μετά ο ίδιος επιδόθηκε σε ένα ανελέητο κυνήγι κάθε είδους λαθρέμπορου. Όποια μεγάλη επιτυχία σημείωναν εκείνη την εποχή οι διωκτικές αρχές από πίσω βρισκόταν ο κάπτεν Νικ ο οποίος στο μεταξύ είχε στρατολογηθεί από την αμερικανική DEA. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, ο Ξανθόπουλος ήταν αυτός που έκλεισε τη δουλειά! Εγκέφαλοι ήταν δυο Λιβανέζοι οι οποίοι συμφώνησαν με τον καπετάνιο να του δώσουν 300.000 δολάρια. 150.000 με τη φόρτωση και άλλα τόσα όταν τα ναρκωτικά έφταναν στον προορισμό τους. Συνοδοί του φορτίου θα ήταν δυο δικοί τους άνθρωποι. Δυο Τούρκοι. Όταν η δουλειά έκλεισε ο κάπτεν Νικ ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές.
Είχαν συμφωνήσει, μάλιστα, η «σύλληψη» να γινόταν σε... τυπικό έλεγχο 10 ναυτικά μίλια νότια της Πύλου αλλά τα πολλά μποφόρ τους άλλαξαν τα σχέδια. Τελικά, το βαπόρι από την Περσία πιάστηκε στην Κορινθία και συγκεκριμένα έξω από τα Ίσθμια.
Η έμπνευση του Τσιτσάνη
Ο σπουδαίος Βασίλης Τσιτσάνης, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, έμαθε για την υπόθεση από μια φίλη του και η αντίδρασή του ήταν εξίσου... επική με το τραγούδι που θα έγραφε λίγο αργότερα.
«Βάζεις το χέρι στο βαγγέλιο ότι άκουσες καλά... Έντεκα τόνοι μαύρη! Πρωτοφανές!» της είπε. Σχεδόν αμέσως του ήρθε η έμπνευση και άρχισε να γράφει την πρώτη στροφή του τραγουδιού και το βράδυ άρχισε να το ντύνει με νότες. «Ήταν Σάββατο», θυμάται. «Πιάνω από δω, πιάνω από κει... Δεν μου άρεσε το τέμπο. Μετά έγραψα τη δεύτερη στροφή πίσω από ένα αγγελτήριο γάμου. Μετά μου ήρθαν στο νου οι μουσικές που γύρευα και όλα πήγαν ρολόι». Μέσα στο Γενάρη το ηχογράφησε με τη Λιζέτα Νικολάου στα δεύτερα φωνητικά. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1977 σε δίσκο 45 στροφών. Το «Βαπόρι απ’ την Περσία» ήταν η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Τσιτσάνη, αν και δεν παιζόταν από τα δημόσια ραδιόφωνα εξαιτίας της... θεματολογίας του! Βέβαια, αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα του συγκεκριμένου τραγουδιού. Τον Ιανουάριο του 1984 λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Τσιτσάνη ένας ραδιοφωνικός σταθμός έπαιξε το «βαπόρι». Το ζήτημα είναι πως εκείνη την εκπομπή την άκουγε και ο τότε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σπύρος Κανίνιας και ζήτησε να γίνουν όλες οι «νόμιμες ενέργειες», επειδή το τραγούδι είναι «κακής ποιότητος και προτρέπει σε χρήση ναρκωτικών»!
Η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτριο Μαλακάση, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση και στο πόρισμά του, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως βάζει την υπόθεση στο αρχείο γιατί ναι μεν το τραγούδι είναι από τα πιο «ατυχή του λαϊκού συνθέτη» αλλά «δεν μπορεί να παρωθήσει στη χρήση και διάδοση ναρκωτικών». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο εισαγγελέας υποστήριξε πως το συγκεκριμένο τραγούδι «φρόνιμο θα είναι να μην εκπέμπεται από την τηλεόραση, γιατί τα μεταδιδόμενα από αυτή πρέπει να είναι ποιοτικής στάθμης». Πηγή reader gr το Gloria σαν Jules Berthiere

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.