Header Ads

Header ADS

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ των ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ στην ΑΤΤΙΚΗ για το αιολικό σε ΚΟΥΝΟ - ΠΑΝΩ ΚΑΣΤΑΝΙΑ



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ των ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ στην ΑΤΤΙΚΗ για το αιολικό σε ΚΟΥΝΟ - ΠΑΝΩ ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής κατέθεσε στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας την παρέμβασή της (έγγραφο Δ11) για το συγκρότημα των τριών (3) γιγαντιαίων ΑΣΠΗΕ της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που σχεδιάζονται σε μια τεράστια έκταση του Δήμου Μονεμβασίας, από τον Άγιο Φωκά, απέναντι από τη Μονεμβάσια έως την Πάνω Καστανιά στα Βάτικα.
Το Δ11 είναι αυτό και είναι ανοιχτό προς όποιον συμπολίτη μας θελήσει να αντλήσει στοιχεία για την κατάθεση και του δικού του Δ11: https://drive.google.com/.../1-QkpWAPPHdZk68MZ3jz.../view...
Σημειώνουμε ότι οι τρεις (3) εξεταζόμενοι ΑΣΠΗΕ περιλαμβάνουν 33 θηριώδεις Α/Γ, ύψους πυλώνα 110 μ. και μήκος ρότορα 133 μ,, και, άρα, συνολικού ύψους 176,5 μ. (!), και επιφάνεια σάρωσης 14 στρεμμάτων. Για την δε εγκατάσταση των εν λόγω ανεμογεννητριών στα απαιτούμενα "γήπεδα" και τη διαμόρφωση των πλατειών ανέγερσής τους θα απαιτηθούν εκτάσεις 5.399,4 στρεμμάτων. Για την πρόσβαση στον χώρο εγκατάστασής τους και τη διασύνδεση μεταξύ των Α/Γ θα απαιτηθεί η διάνοιξη δρόμων μήκους 32,273 χλμ. Για την κατασκευή νέου Υ/Σ ανύψωσης Μ.Τ./Υ.Τ. στη θέση "Κούνος" θα χρειαστεί "γήπεδο"
συνολικού εμβαδού 10,695 m2! Για την εσωτερική διασύνδεση των Α/Γ, τη διασύνδεσή τους με τον Υποσταθμό Ανύψωσης Μέσης Τάσης στη θέση "Κούνος" και τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος στον Υποσταθμό των Μολάων προβλέπεται η κατασκευή υπογείων δικτύων μέσης τάσης συνολικού μήκους 66,730 χλμ!
Είναι προφανές το πόσο δυσμενώς θα επηρεάτσει το συγκεκριμένο έργο ο Περιβάλλον, το Οικοσύστημα και την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Μονεμβασίας.
Στο Δ11, ως Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής αναδεικνύουμε τον Σπηλαιολογικό και Αρχαιολογικό Πλούτο της περιοχής κατάληψης του έργου και τους λόγους που είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κάθε παρέμβαση στον ορεινό όγκο του Κούνου και της Χερσονήσου του Μαλέα.
Ακυρώνουμε τα επιχειρήματα περί μη συνεπειών στην τουριστική ανάπτυξη του Τόπου και αναδεικνύουμε το γεγονός ότι η εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών αλλά και των άλλων που σχεδιάζονται θα ακυρώσει στην πράξη την ένταξη της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κάτι που χρόνια επιδιώκεται.
Καταδεικνύουμε, τέλος, το πόσο προβληματική θα ήταν η έγκριση αυτού του έργου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα νομοθετηθεί το ΝΕΟ Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, βάσει του οποίου η Χερσόνησος του Μαλέα θα πληροί πολλά κριτήρια προκειμένου να ενταχθεί στις Ζώνες Αποκλεισμού Εγκατάστασης Αιολικών.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ:
1) Την εξ ολοκλήρου απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση των τριών εξεταζόμενων ΑΣΠΗΕ τόσο από την
Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή- Υπηρεσία του Υπουργείου, όσο και από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες γνωμοδοτούν επ’ αυτής, ως ανακριβούς και ελλιπέστατης.
2) Toν σεβασμό της ελληνικής Πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου προς την εκπεφρασμένη θέση της Τοπικής Κοινωνίας, του Δήμου Μονεμβασίας, της Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για μη
εγκατάσταση αιολικών στη Χερσόνησο του Μαλέα, το "Μικρό Άγιον Όρος"
3) Την απόσυρση όλων των σχετικών σχεδιασμών και αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση αιολικών στη Χερσόνησο του Μαλέα έως:
I. Τη θεσμοθέτηση του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο θα ορίζει και Ζώνες Αποκλεισμού Εγκατάστασης Αιολικών, προκειμένου να εξυπηρετεί και τον εξαιρετικά σημαντικό σκοπό της προστασίας της Βιοποικιλότητας και του
Τοπίου
II. Τη θεσμοθέτηση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Πελοποννήσου, το οποίο προτείνει τη Χερσόνησο του Μαλέα ως Τοπίο Διεθνούς Αξίας και Περιφερειακό Πάρκο
III. Tην υλοποίηση των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο ΣΧΟΟΑΠ Μονεμβασίας και στον υπό έγκριση ΓΠΣ Βοιών για τον ορισμό από την Εφορεία Σπηλαιολογίας & Παλαιοανθρωπολογίας Νοτίου Ελλάδος και την 5η Εφορεία Αρχαιοτήταων Λακωνίας "ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ" και Αρχαιολογικών Ζωνών στον ορεινό όγκο του Κούνου και της Χερσονήσου του Μαλέα.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
***Ευχαριστούμε θερμά όσους συμπολίτες και συμπατριώτες συνέβαλαν στην εργασία αυτή. Η Ισχύς εν τη Ενώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.