Νέο βιβλίο ξετυλίγει το μυστήριο του μηχανισμού των Αντικυθήρων
Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η ιστορία πίσω από τη ιδιοφυΐα του ελληνικού υπολογιστή και το τέλος του» του Έλληνα ιστορικού και θεωρητικού της οικοπολιτικής άποψης Ευάγγελου Βαλλιανάτου προσπαθεί να ξετυλίξει το μυστήριο του πρώτου υπολογιστή στον κόσμο.
Στο βιβλίο, ο Βαλλιανάτος υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν απίστευτες προόδους στην επιστήμη, την τεχνολογία και τον πολιτισμό τον τέταρτο αιώνα π.Χ. αφότου ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσία.
Αυτή η περίοδος εκπληκτικής ανάπτυξης συνεχίστηκε σε όλη την αρχαία Ελληνική ιστορία, και ο εκπληκτικός Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που χρησιμοποιήθηκε ως αστρονομικός υπολογιστής, δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της απίστευτης περιόδου.
Ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο που χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη αστρονομικών γεγονότων
Πιθανότατα κατασκευασμένος στο νησί της Ρόδου τον 2ο αιώνα π.Χ., ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για διάφορους αστρονομικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης σεληνιακών και ηλιακών εκλείψεων, για τον υπολογισμό των θέσεων των αστεριών και των αστερισμών στον ουρανό και για τη χαρτογράφηση ή κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο.
Αυτή η χειροκίνητη συσκευή ήταν εξαιρετικά εξελιγμένη και οι πληροφορίες που παρείχε ήταν απαραίτητες για τη δημιουργία ενός ακριβούς ημερολογίου που συνέδεε αστρονομικά γεγονότα με θρησκευτικά και φεστιβάλ αθλητών, όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η χρήση της συσκευής, η οποία βρέθηκε σε ναυάγιο 2.100 ετών στα ανοικτά των ακτών ενός μικρού νησιού που ονομάζεται Αντικύθηρα το 1901, ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, αφού επιστήμονες και αρχαιολόγοι συζητούσαν επί χρόνια για τον σκοπό της.
Στο βιβλίο του, ο Βαλλιανάτος υποστηρίζει ότι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ακμής της επιστήμης και του πολιτισμού θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια απίστευτη εφεύρεση και ότι μόνο μετά την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ελλάδα θα μπορούσαν να καταστραφούν τέτοιες εξελίξεις και γνώσεις.
Το βιβλίο παρέχει νέα οπτική για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Ο Βαλλιανάτος υποστηρίζει ότι ο Χριστιανισμός κατέστρεψε αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια συναρπαστική εποχή των υπολογιστών στην αρχαία Ελλάδα.
Ο Rober Garland, καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Colgate, αναλογίστηκε αυτό το επιχείρημα, γράφοντας:
«Βρίσκω τη γραφή του Δρ Βαλλιανάτου ζωηρή, ελκυστική και μερικές φορές παθιασμένη. Η διατριβή του ότι ο Χριστιανισμός ήταν αυτός που έφερε το τέλος της αναδυόμενης εποχής των υπολογιστών της αρχαίας Ελλάδας σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια "μεγάλη" συζήτηση. Είναι αξιέπαινο που καταβάλλει τον κόπο να τοποθετήσει το όργανο [Υπολογιστής/Τάμπλετ] στο πλαίσιο του Ελληνικού πολιτισμού».
Το βιβλίο όχι μόνο διερευνά τις χρήσεις και τα χαρακτηριστικά του απίστευτου υπολογιστή, αλλά εξετάζει επίσης το συγκεκριμένο πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο κατά το οποίο δημιουργήθηκε, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για το μυστηριώδες αντικείμενο που έχει εκπλήξει επιστήμονες και αρχαιολόγους για δεκαετίες.
Ο Sir John Boardman, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Λίνκολν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επαίνεσε το βιβλίο, δηλώνοντας: «Ο «υπολογιστής» των Αντικυθήρων μπερδεύει εδώ και καιρό τους κλασικούς μελετητές που δεν είχαν καμία υποψία για την ελληνική ικανότητα σε αυτόν τον τομέα. Έχει επίσης αποδειχθεί γρίφος για τους ειδικούς υπολογιστών. Ο Βαλλιανάτος έχει να κάνει νέες παρατηρήσεις σχετικά με αυτό, με βάση την πολύ προσεκτική μελέτη της κατασκευής του και τις επιγραφές του. [Το βιβλίο του] είναι μια σημαντική συμβολή στις κλασικές, μαθηματικές και ιστορικές μελέτες».
Ο Ευάγγελος Βαλλιανάτος, Ph.D., διδάσκει στο California State Polytechnic University, Pomona. Είναι συγγραφέας εκατοντάδων άρθρων και έξι βιβλίων. Σπούδασε ζωολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και πήρε διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος - Αρχαία Ελληνικά
Δεν υπάρχουν σχόλια