Κάποτε ο Δήμος Ευρώτα ήταν στο επίκεντρο Πανελλήνιου ενδιαφέροντος.....
Κάποτε ο Δήμος Ευρώτα ήταν στο επίκεντρο Πανελλήνιου ενδιαφέροντος.....
Γράφει ο
Ηλιας Παναγιωτακακος
Το 2011 ο Δήμος Ευρώτα Φιλοξένησε – Οργάνωσε το Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικών
15η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας
*******
Ο ΟΗΕ μετά από τη γενική συνέλευση 18/12/2007 καθιέρωσε τη 15η Οκτώβρη ως παγκόσμια ημέρα της Αγρότισσας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα γιορτάζεται η Ελληνίδα Αγρότισσα. Όμως λόγω της πανδημίας του COVID 19 φέτος όλες οι αναφορές γίνονται διαδικτυακά.
Η Ελληνίδα Αγρότισσα και γυναίκα της υπαίθρου που με αδήλωτη επιμονή και συνεχή εργασία αποδεικνύει ότι έχει όλα τα προσόντα που χρειάζεται η σύγχρονη εποχή μας με σκοπό να υπηρετεί ποικίλους στόχους ταυτόχρονα. Έχοντας μεγάλη απόσταση παροχών από την αστή γυναίκα δεν σταματά να αγωνίζεται και να διεκδικεί όλα εκείνα που θα βελτιώσουν την ζωή της και την ζωή των κοριτσιών στην ύπαιθρο.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού είναι ο εκφραστής της τοπικής κοινωνίας και γνωρίζει τα προβλήματά τους. Διαπνέεται από τις αρχές ενίσχυσης της συλλογικότητας με κύρια συστατικά την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών ανδρών και γυναικών και την ανταπόκριση στις ανθρώπινες ανάγκες, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Οι Αγρότισσες στην εξέλιξη της ιστορίας, αλλά και στα πεδία των κοινωνικών αγώνων είναι οι ωραιότερες και μαχόμενες μορφές με συχνά σε αφανή ρόλο.
Αυτή η προσφορά παραμένει άγνωστη ,ακριβώς επειδή θεωρείται αυτονόητη. Η εργασία της Ελληνίδας αγρότισσας δεν έχει αποτιμηθεί ούτε έχει αναγνωρισθεί στο βαθμό που θα της άξιζε, ίσως επειδή κινείται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο και η εργασία αυτή θεωρείται συμπληρωματική και δευτερεύουσα. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το οικοδόμημα του ελληνικού αγροτικού νοικοκυριού, ενώ ταυτόχρονα συνιστά και είναι σημαντικό μέγεθος της αγροτικής οικονομίας στην περίοδο της πολυεπίπεδης οικονομικής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης.
Οι αγρότισσες ζώντας και δημιουργώντας στο χωριό αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου, ένα θετικό πυρήνα να μένει ο πληθυσμός και να μην ερημώνει ο τόπος.
Είναι εν τέλει η ακούραστη θεματοφύλακας της ελληνικής αγροτικής οικογενειακής οικονομίας την πολιτιστικής ανάπτυξης και ηθικής ανάτασης της περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής.
Ασφαλώς αξίζει κάθε σεβασμό για την πολύτιμη δράση της, όμως απαιτούνται πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις για την εδραίωση της θέσης των Αγροτισσών στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Παγκοσμιοποίησης.
Σ’ ένα κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικό δήμο, όπως ο Ευρώτας απαιτούνται ιεραρχημένες δράσεις και προτεραιότητες με συντονισμένο επιχειρησιακό πλαίσιο συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Leader, αγροτουρισμού ,αγροτοδιατροφικής ανάπτυξης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της λαϊκής παράδοσης του Τόπου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια