Header Ads

Header ADS

Νίνα Γ. Κασιμάτη:Αναφορικά με την Ταφή του Μίκη Θεοδωράκη

Αναφορικά με την Ταφή του Μίκη Θεοδωράκη

Ως Έλληνες και Ελληνίδες, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς προς το μερίδιο μεγαλείου του παγκόσμιου κληρονομούμενου που μας καταλείπεται, θα πρέπει να ενδύσουμε με ανάλαφρο πέπλο σιωπής τα όποια διαδικαστικά ζητήματα περί την Ταφή έχουν προκύψει. Το ίδιο πιστεύω πως πρέπει να κάνουν και οι στενότεροι φίλοι.
Επί της αρχής και επί της ουσίας η δήλωση βουλήσεως είναι ανυπέρβλητη ηθικά. Τα νομικά έπονται. Κι αν επιβάλλονται από τα πράγματα για την εκπλήρωση της διαθήκης, θα πρέπει οι επιλαμβάνοντες να λειτουργήσουν με πνεύμα «τα εν οίκω μη εν δήμω».
Παράλληλα, και αυτό ισχύει γενικά, ο ιδιαίτερος ψυχισμός των οικείων πενθούντων καλεί τον ευρύ περίγυρο σε γενναιοδωρία και τρυφερότητα, έστω αποστασιοποιημένη. Το Σώμα είναι η υστάτη υλική κτήση τους πριν την εξαΰλωση. Και ο Μίκης, ως Μαρξιστής και ψύχραιμος αναλυτής, θα μας έλεγε «Τίποτα ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο».
Από την άλλη, οι επιστολές του Μίκη φρονώ πως δεν ήταν δημόσιες, αλλά ιδιωτικές. Πλην αυτής προς το ΚΚΕ, η οποία εγγενώς και αρρήτως καλεί σε δημόσια απόδειξη της τελεσίδικης θέσης του: «κομμουνιστική ιδεολογία και αγώνας για την ενότητα του ελληνικού λαού». Ήταν αδιαίρετα κοινωνικός και εθνικός ο ΜΘ και αυτήν την αμοίραστη παρακαταθήκη εξουσιοδότησε τους θεματοφύλακες της μνήμης να την διανείμουν ως τέτοια.
Εν κατακλείδι.
Στον αισθητικό κανόνα που εγκαθίδρυσε ο Μίκης Θεοδωράκης δεν χωρεί το «σήριαλ». Από όποια όχθη δικαίου ή αδίκου και να βρίσκονται τα εμπλεκόμενα μέρη, οι πληρεξούσιοι και η οικογένεια.
Τα ΜΜΕ θα πρέπει να αποσύρουν τους μεγεθυντικούς φακούς τους από αυτήν τη μεταθανάτια πτύχωση του σάβανου. Και το ΕΣΡ και η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να αναλάβουν την «ευθύνη» τους. Να ευθύνουν, όσο τους αναλογεί, την πτύχωση και να καλέσουν τις διοικήσεις καναλιών, εφημερίδων και ιστοτόπων να προβάλλουν το έργο του Θεοδωράκη και μόνο. Αυτή θα είναι μια καλή υπηρεσία τους στον Πολιτισμό και τη Μνήμη.
Το δε κοινό και συμπατριώτες του, εμείς δηλαδή, οφείλουμε να μην καταναλώνουμε αυτό το καταχθόνιο τηλεοπτικό και διαδικτυακό προϊόν που καταυγάζει παρακμή και αντιβαίνει την έννοια του Άξιον εστί.
Ας κατευθύνουμε τα βέλη στη βαρβαρική κυβέρνηση που με εντολή Μητσοτάκη και υπογραφή Βορίδη - ιστορικά ταίρια - παίρνει πίσω το Εθνικό Πένθος για τον εθνικοαπελευθερωτικό αντιφασίστα αγωνιστή, πολιτικό, διανοούμενο και οικουμενικό καλλιτέχνη Μίκη Θεοδωράκη.
Και να απαιτήσουμε, αντί να ακυρώνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως έκανε αρχικά δήθεν στη μνήμη του, να αγοράσει όλα τα εισιτήρια και να καλέσει σε παλλαϊκή συμμετοχή σε αυτές ως αφιέρωση στον μεγάλο Απόντα.
Γιατί η Ρωμιοσύνη δεν κλαίει, όπως είπε ο ανελλήνιστος Πρωθυπουργός. Πετιέται και θεριεύει.
Κηδεία σημαίνει φροντίδα.
Ας φροντίσουμε.

Νίνα Γ. Κασιμάτη(Βουλευτής Β' Πειραιά Συριζα)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.