50 χρόνια λειτουργίας του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων.Ομιλία Δημάρχου κ.Χαρχαλάκη
Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης παρέστη στην τελετή λήξης των 4ήμερων αεραθλητικών επιδείξεων που έλαβαν χώρα στα Κύθηρα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών συνεχούς λειτουργίας του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης». Την τελετή λήξης, που έγινε το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021, τίμησε με την παρουσία του ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Γεώργιος Δριτσάκος. Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και επακολούθησαν ομιλίες και απονομές μεταλλίων στους αεραθλητές που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ
ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΩΝΑΣΗΣ»
ΚΥΘΗΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Από τις 9 Φεβρουαρίου του 1912, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωνε ότι «το αεροπλάνο ενδείκνυται ως το όπλο των αδυνάτων», μέχρι σήμερα, η αεροπορική ιστορία της Χώρας μας περιλαμβάνει στιγμές δόξας, όχι μόνο στις πολεμικές δραστηριότητες αλλά και στον κλάδο της πολιτικής και επιβατηγού αεροπορίας.
Ο πολυνησιακός χαρακτήρας του Ελληνικού Κράτους κατέστησε μείζονα αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου αεροδρομίων στα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα την άμεση εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών τους και τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς από και προς την πρωτεύουσα και άλλους προορισμούς.
Η σημερινή επίσημη τελετή συμπλήρωσης 50 ετών ευδόκιμης λειτουργίας του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων μας φέρνει στη μνήμη τη συνεισφορά του Αλέξανδρου Ωνάση στο έργο αυτό καθώς όπως είναι γνωστό με τη δική του καθοριστική συμβολή η Ολυμπιακή Αεροπορία αποφάσισε να εντάξει το νησί μας στο επεκτεινόμενο τότε δίκτυό της, λίγα χρόνια μετά την αρχική αρνητική απάντησή της το 1964, όταν έγραφε ότι «δυνατότης εκτελέσεως τακτικών αεροπορικών δρομολογίων μετά των Κυθήρων δεν υφίσταται».
Εκτός όμως από τη συνεισφορά του Αλέξανδρου Ωνάση στη δημιουργία του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων, θα ήταν ιστορική και ηθική παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι για να γίνει πραγματικότητα το Αεροδρόμιο των Κυθήρων, εργάστηκαν και κοπίασαν δεκάδες συμπατριώτες μας, τη συνεισφορά των οποίων έχουμε όλοι χρέος να τιμήσουμε, να εξάρουμε και να διατηρήσουμε ζώσα στις επόμενες γενιές Κυθηρίων.
Δεν μπορώ να μπω στον πειρασμό να αναφέρω τα ονόματα όλων εκείνων των συμπατριωτών μας γιατί φοβάμαι πως σίγουρα κάποιους να ξεχάσω. Θα αναφέρω όμως ότι χωρίς τη συμβολή του αείμνηστου Γρηγόρη Κασιμάτη ίσως τα κύρια έργα για το Αεροδρόμιο των Κυθήρων να κατασκευάζονταν πολλά χρόνια αργότερα. Ίσως η συνεισφορά τόσων Κυθηρίων στο εγχείρημα αυτό, όπως του Καθηγητή Γιώργου Κασιμάτη, του Παναγιώτη Τσιτσίλια, του Παναγιώτη Σάμιου, του Γεωργίου Μεγαλοκονόμου, του Νικολάου Τριφύλλη, του Βασίλη Μαρσέλου, του Σπύρου Αυγερινού και του Βύρωνα Δαπόντε, να τύχει κάποια στιγμής της επίσημης δημόσιας αναγνώρισης. Όλοι πίστεψαν στην ιδέα αυτή και ο καθένας από τη θέση του βοήθησε να γίνει πράξη.
Σήμερα, 50 χρόνια μετά την πρώτη προσγείωση αεροσκάφους στα Κύθηρα, οφείλουμε όλοι και κυρίως η κεντρική διοίκηση, να προβούμε στις κατάλληλες εκείνες ενέργειες που θα εντάξουν το Αεροδρόμιο των Κυθήρων στη νέα εποχή. Ως Δημοτική Αρχή υποστηρίζουμε σθεναρά και χωρίς αστερίσκους την διαδικασία ιδιωτικοποίησης γιατί πιστεύουμε ότι το Κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να λειτουργήσει τέτοιου είδους υποδομές με όρους σύγχρονου μάνατζμεντ. Αν μπορούσε, θα είχε ήδη ολοκληρωθεί το σπουδαίο έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεως, που έχει εμπλακεί στα γρανάζια μιας παράλογης και αδιανόητης γραφειοκρατίας εδώ και χρόνια.
Με αφορμή την σημερινή παρουσία εδώ του κ. Διοικητή της ΥΠΑ, θέλω να τον παρακαλέσω να δούμε ξανά από την αρχή το τεράστιο αυτό θέμα και να παρέμβει και εκείνος όπου χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των μελετών, για τις οποίες η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 400.000 ευρώ εδώ και χρόνια.
Κλείνοντας, νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι κοπίασαν για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων αλλά κυρίως τον αερολιμενάρχη Κυθήρων κ. Σταύρο Παϊζάνο, έναν άνθρωπο που συνδυάζει άψογα το όραμα με το πείσμα και χωρίς τον οποίον το Αεροδρόμιο θα παρουσίαζε ακόμα την αποκαρδιωτική εικόνα του 2018. Ευχαριστώ επίσης και συγχαίρω θερμά όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα συνέβαλαν στις εκδηλώσεις αυτές, την Οργανωτική Επιτροπή, τον Ζαχαρία Σουρή, τους χορηγούς και τους χορηγούς επικοινωνίας, το προσωπικό της ΥΠΑ και του Αεροδρομίου.
Σας ευχαριστώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια