Header Ads

Header ADS

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΩΤΙΑΝΙΚΑ



ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "


ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΩΤΙΑΝΙΚΑ

Με ευλάβεια, κατάνυξη και την παρουσία πλήθους κόσμου, πάντοτε με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων πανηγυρίσαμε τη μεγάλη δεσποτική εορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού στον ομώνυμο ναό προς τιμήν Του στα Κεντρωτιάνικα Φρατσίων.

Δυστυχώς η φετινή πανήγυρις δεν διέθετε την αίγλη περασμένων ετών αφού η σκέψη και η προσευχή έτρεχε στις πληγείσες περιοχές της υφηλίου και στους σκληρά δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας. Οι μνήμες είναι νωπές από το 2017 που η καταστροφική πυρκαϊά (τέτοιες μέρες κιόλας) κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού μας και έφτασε ως τις αυλές μας. Παρόλα αυτά όμως εμείς πιστοί στο καθήκον μας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τον ιερό ναό του Σωτήρος ο οποίος παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα υπό το βλέμμα Του υπάρχει ένα από τα ομορφότερα και παλαιότερα δάση του χωριού μας το οποίο καλούμαστε μαζί με την εκκλησία να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές.

Ο σωστός πιστός και σωστός Φρατσιώτης εκτός από την ευσέβεια που πρέπει να τον διακρίνει, στις μέρες μας καλείται να σέβεται απόλυτα και να φυλάει την δανεική Κτίση του Πλαστουργού του, την οποία του παρέδωσε για το "ευ ζην" και πατροπαράδοτα αναπτύσσεται μέσα από αυτήν και αναλώνεται πλάι της.

Η εκκλησία του Σωτήρος είναι γνωστή από το 1697 στην οποία ποιεί αναφορά στον κώδικά του ο Επίσκοπος Κυθήρων Νεκτάριος Βενιέρης. Ο ναός είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος και στην οροφή διατηρεί τον παλιό κυθηραϊκό τρόπο στέγασης με τις σχιστόπλακες. Έχει δύο εισόδους από τη νότια πλευρά με πώρινα περιθυρώματα ενώ πάνω από την κεντρική είσοδο δεσπόζει μικρό, απλό, πώρινο, δίλοβο καμπαναριό. Αξιοσημείωτη να αναφερθεί είναι η παλαιά ταφόπλακα που υπάρχει δεξιά από την κύρια είσοδο που φέρει σκαλιστή επιγραφή "ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΑΠΑ 1802" χωρίς ωστόσο να αναγράφεται το όνομα του κεκοιμημένου ιερέως.

Στο εσωτερικό το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και σε αυτό υπάρχουν οι δεσποτικές εικόνες ενώ κάτω από αυτές το κοσμούν οι Άγιοι Βασίλειος και Νικόλαος. Στο βόρειο τοίχο υπάρχει τοιχογραφία της Μεταμόρφωσης ενώ το νότιο τοίχο κοσμούν οι Αγιογραφίες του Αγίου Δημητρίου, της Πλατυτέρας, του Ευαγγελισμού, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Γεωργίου κι άλλες που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν λόγω ζημιών που έχουν υποστεί από την υγρασία.

Οι τοιχογραφίες των Αγίων Χρυσοστόμου και Γεωργίου φέρουν ενδιαφέρουσες επιγραφές σχετικά με την παλαιότητα του Ναού. Στη μεν πρώτη "ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΡΑΪΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΜΑΡΚΟΥ" στη δε δεύτερη "ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΚΟΣΜΑ".

Τα ονόματα των παλαιών αυτόν συγχωριανών, από απογραφές, τοποθετούνται στον 18ο αιώνα. Στην παράλληλη ιστορία με τα προαναφερθέντα στοιχεία, κατά τη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του Μέσου Δήμου ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ήταν Μητροπολιτικός ενώ στα Κεντρωτιάνικα όπως αναφέραμε τον Απρίλιο στο εκεί οδοιπορικό μας υπήρχε το δημαρχείο.

Εμείς θα ευχηθούμε ο Μεταμορφωθής Χριστός να χαρίζει χρόνια πολλά και καλά σε όλους και ιδιαιτέρως στους απανταχού της γης Κεντρωτίδες, να δώσει και πάλι ζωή στην άλλοτε πολυάριθμη αυτή ενορία Του και να φρουρεί την υπέροχη Κτίση στον περίγυρο του Ναού Του ως κόρην οφθαλμού, η οποία για εμάς τους Φρατσιώτες αποτελεί στολίδι και καύχημα.
Καλή Μεταμόρφωση επίσης στο ανθρώπινο γένος πάντοτε με κατεύθυνση προς την αρετή και την αγαθοεργία.
Υ.Γ.1 Ευχαριστούμε θερμά την συγχωριανή μας κύρια Γρηγορια Παυλακη η οποία επιμελείται τον ναό με μεγάλη ευλάβεια και τον διατηρεί σε άριστη κατάσταση. Τον νεαρό Κωνσταντίνος Κοντολέων ο οποίος βοήθησε στον καθαρισμό και στολισμό του Ιερού Ναού και φυσικά που κατεύθυνε το ψαλτήρι και τέλος τον κύριο Δημήτρη Ι. Μαρσέλο ο οποίος παραθέτει κάθε χρόνο πλούσια τράπεζα στο προαύλιο μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και που είναι ο τελευταίος κάτοικος των άλλοτε πολυάνθρωπων Κεντρωτιανίκων.

Υ.Γ.2 Ο ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και σε ένα εξαιρετικό ύψωμα και αξίζει προσκυνηματικής επίσκεψης.










Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.