Header Ads

Header ADS

ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:Tα Εγκαίνια δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης (φωτογραφίες)

Φωτογραφίες 

Χρήστος Μπαλαμπάνος- Ευγενία Λάμπρου


Νεοκλής Κρητηκός:

Στο ΓΕΡΑΚΙ στα εγκαίνια της Δομής Διδασκαλίας Υφαντικής Τέχνης του ορθού αργαλειού.

Η δημιουργία κιλιμιών έχει ενταχθεί ήδη στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε, η πρόεδρος της επιτροπής "Ελλάδα 2021"κ. Γιάννα Αγγελοπουλου, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ν. Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης κ. Π. Νικας και ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δ. Βέρδος. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στις Επετειακές Εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανασταση του 1821. Οφείλουμε βεβαίως να εκφράσουμε τα θερμά μας
συγχαρητήρια
στο σύλλογο Γερονθρων για την τόσο σπουδαία δουλειά που κάνει καθώς και τις ευχαριστίες μας στην κ. Χρυσουλα Σταματοπούλου και τους συνεργάτες της.



Θεόδωρος Βερούτης:

Εγκαινιάσαμε χθες το απόγευμα, τη δομή διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι !

✅ Δεσμευτήκαμε ότι η στήριξή μας, για τη διάσωση και διάδοση της υφαντικής τέχνης του ορθού αργαλειού, θα είναι συνεχής !
✅Το Γεράκι του αδιάλειπτου ιστορικού βίου 2.500 ετών και οι φιλοπρόοδοι κάτοικοί του, το αξίζουν !


Θανάσης Δαβάκης:

Το γερακίτικο κιλίμι ξαναζεί ..!
Οι 282 πήλινες αγνύθες του κάθετου(αρχαίου)αργαλειού,που ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική έρευνα στο Γεράκι,φανερώνουν ότι η υφαντική τέχνη στόν τόπο αυτό,έχει μακρά παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Αυτή την παράδοση με τις βαθιές ρίζες,αναβιώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου,με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνα,τον Δήμο Ευρώτα και τον πάντα δραστήριο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών,προχωρώντας στην δημιουργία Σχολής υφαντικής τέχνης.
Χθές το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια με τήν παρουσία πολλών επισήμων,κυρίως όμως Γερακιτών.




Δήμος Βέρδος

Εγκαινιάσαμε σήμερα στο Γεράκι τη δομή διδασκαλίας υφαντικής τέχνης που θα λειτουργήσει στον Δημοτικό Ξενώνα Γερακίου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν : ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης , η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Αγγελοπούλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, οι βουλευτές Λακωνίας κ. Δαβάκης και Κρητικός , οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Βερούτης, κ. Τζινιέρης, και κ. Γκιολής της Π.Ε. Κορινθίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδας, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Λυσίκατος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ευρώτα, η Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Ζαχαράκη, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Μαυρομιχάλης, η Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Δρακουλάκου, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι υπηρεσιών και συλλόγων και πλήθος κόσμου .

Σύντομα θα ξεκινήσει μια σειρά μαθημάτων με σπουδαίες δασκάλες της υφαντικής τέχνης την κυρία Χρυσούλα Σταματόπουλου και την κ. Χρυσαφία Σίνη.
Ως δημοτική αρχή έχουμε πρόθεση να προβούμε στην αγορά κτηρίου στο κέντρο του Γερακίου και στη μετατροπή του σε Μουσείο Υφαντικής Τέχνης με συμβατικά και ψηφιακά εκθέματα.





















































Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.