Header Ads

Header ADS

Βασικά πραγματάκια για να γνωρίζει όποιος νομίζει οτι θα του φανούν χρήσιμα σε θέματα φωτιάς.


Βασικά πραγματάκια για να γνωρίζει όποιος νομίζει οτι θα του φανούν χρήσιμα σε θέματα φωτιάς.

1. Η φωτιά στηρίζεται στο "τρίγωνο" που σχηματίζουν τρία πράγματα. Θερμότητα, Καύσιμη ύλη, Οξυγόνο. Ότι αφαιρεθεί , θα σβύσει και την φωτιά. Παράδειγμα. .. θερμότητα με νερό, καύσιμη ύλη με την αφαίρεση της (πριν αναφλεγεί) από το τοπίο, οξυγόνο όταν έχεις την δυνατότητα με χώμα να θάψεις τελείως την φλόγα.
2. Φωτιά πάνω από 1 μέτρο ύψος σε δάσος/ανοιχτό χώρο θέλει όχημα και μάνικα πυροσβεστικής. Πάντα σε φωτιές καλούμε το 199. Καλείς ακόμα και αν έχει 500 άτομα γύρω γύρω. Πειράματα έχουν δείξει πώς όλοι περιμένουν τον άλλον να κάνει την κίνηση πάντα.
3. Η φωτιά μέσα σε ένα δάσος, μέσα στο μέτωπο μπορεί να φτάσει και τους 1000 βαθμούς κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή πλησιάζει αυτή που μπορεί να έχει ένα καμίνι που λιώνει μέταλλα. Ας θυμηθούμε κάτι λιωμένες ζάντες στο Μάτι. Δεν υπάρχει υλικό που θα αντέξει πάνω από μερικά δευτερόλεπτα σε αυτήν.
4. Η αιτία θανάτου ανθρώπων σε πυρκαγιές σπάνια είναι η φλόγα. 99% είναι οι αναθυμιάσεις. Ειδικά το μονοξείδιο που μπορεί εύκολα σε ελάχιστο χρόνο να δηλητηριάσει άνθρωπο και φυσικά να τον αφήσει αναίσθητο στο σημείο. Αν από κάτι πρέπει να προστατευθεί κάποιος σε μια πυρκαγιά είναι πάντα από τις αναθυμιάσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με πετσέτες, μαντήλια και άλλα παρόμοια. Αυτό γίνεται μόνο με ειδική μάσκα φίλτρων.
5. Δεν χρειάζεται να αγγίξει κάτι η φλόγα για να μεταδοθεί. Αρκεί η ακτινοβολία μιας πυρκαγιάς και το θερμικό της φορτίο να είναι τόσο ισχυρό που να αναφλέξει ότι είναι πλησίον της. Το θερμικό φορτίο κάνει μικροκλίμα που μπορεί να μεταφέρει όλο αυτό ακόμα και μερικές δεκάδες μέτρα μακριά.
6. Ο μύθος της κουκουνάρας. Ναι.. οι κουκουνάρες "σκάνε" (σ.σ. με την έννοια της ανάφλεξης). Όμως σπάνια μπορούν να μεταφέρουν την φλόγα σε μακρινή απόσταση. Αυτό γίνεται κατά συντριπτικά μεγάλο ποσοστό με το 5.
7. Όταν πλησιάζει η φωτιά γιατί δεν έχω νερό;... ο λόγος είναι πώς δεν υπάρχει παροχή ρεύματος στις αντλίες υδροδότησης της περιοχής. Το ρεύμα διακόπτεται σχεδόν αμέσως σε μια πυρκαγιά είτε από την φωτιά είτε από τον πάροχο αν προλάβει. Ο λόγος είναι πώς η βολή/ρίψη νερού από πληρώματα του ΠΣ μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία λόγω δημιουργίας βολταϊκού τόξου. Εξού και πολλές φορές οχήματα λαμβάνουν νερό κυρίως από βυτία και δεξαμενές παρά από κρουνούς που ήδη υπάρχουν αλλά δεν έχουν καθόλου ροή.
8. Οι παρυφές της φωτιάς σε μια πυρκαγιά έχουν εξίσου υψηλή θερμοκρασία και ισχυρή ακτινοβολία. Το να βρέχεις τοίχους και κεραμίδια έχει ελάχιστο ή και καθόλου αποτέλεσμα αφού με την προσέγγιση του μετώπου , όλη η υγρασία εξατμίζεται (θερμότητα και τρίγωνο είπαμε). Το νερό είναι πιο χρήσιμο να μείνει σε μπανιέρα ή σε μεγάλα δοχεία (δεξαμενές) αν το σπίτι βρίσκεται κοντά σε δασική περιοχή.
9. Ξερόχορτα , αποψίλωση, καθαρισμός. Νομίζω πώς δεν χρειάζεται να επεκταθώ επί αυτού. Καύσιμη ύλη , μέρος του τριγώνου της φωτιάς.
10. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ... ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Τόσο στην σελίδα του Π.Σ. όσο και στην σελίδα της Πολιτικής Προστασίας έχει πολλά εγχειρίδια και σημαντικές συμβουλές. Δαπανήστε λίγο χρόνο σε αυτά και την ανάγνωση τους. Επίσης συμμετέχετε σε εθελοντικές ομάδες. Εκεί θα μάθετε πολλά πράγματα αλλα κυρίως θα μάθετε τις δικές σας δυνάμεις και ικανότητες και πώς να λειτουργήσετε εντός ενός συνόλου.
υ.γ. φωτογραφία απο εκπαίδευση της ΟΕΔΔ ( https://www.oedd.gr/ )
Από Αλέξανδρος Νίκλαν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.