Header Ads

Header ADS

Η ενδοοικογενειακή βία στην πανδημία: Τεχνικές αντιμετώπισης από την ΕΛ.ΑΣ.


Οι τεχνικές και οι τρόποι καταγγελίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, από πλευράς των θυμάτων, καθώς και η διαχείρισή τους από τις αρμόδιες αρχές συζητήθηκαν σε εργαστήριο με θέμα: «Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του ενός έτους της πανδημίας. Διδάγματα και επόμενα βήματα», το οποίο διοργανώθηκε από τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και πραγματοποιήθηκε προχθές (31-03-2021) διαδικτυακά στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», στο μέγαρο της Κατεχάκη.

Το εργαστήριο αυτό οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ των ελληνικών Αρχών με τις βρετανικές -και ειδικότερα της Σκωτίας-, καθώς στο διάστημα της πανδημίας παρατηρήθηκε σοβαρή αύξηση σε αναφορές που παρέπεμπαν σε ενδοοικογενειακή βία.

Από αυτές τις αναφορές κρίθηκε αναγκαίο να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, την ανάπτυξη τρόπων πρόληψης, αλλά κυρίως να πειστούν τα θύματα να καταγγέλλουν τη βία που ασκείται σε βάρος τους.

Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν η ενημέρωση των αξιωματικών που συμμετείχαν στα επιμέρους θέματα που αφορούν στον χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και τις ευάλωτες ομάδες, ενώ, μεταξύ άλλων, δόθηκε έμφαση στην αξιολόγηση κινδύνου (δείκτες επικινδυνότητας) τέτοιων περιστατικών, στα εργαλεία επικοινωνίας, καθώς και στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο των δύο χωρών. Παράλληλα συζητήθηκαν εκτενώς οι τάσεις του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σκωτία.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κ. Kate Smith, στον σύντομο χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, χαρακτήρισε κοινωνική πληγή την ενδοοικογενειακή βία, έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή» σε αυτό το «αόρατο» έγκλημα και τόνισε ότι παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση την περίοδο της πανδημίας.

«Μακάρι να υπήρχε μια μαγική λύση στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας -μιας κοινωνικής πληγής και κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, η οποία παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση την περίοδο της πανδημίας της COVID-19» είπε η κα. Σμίθ.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννα Ροτζιώκου, η οποία έχει ασχοληθεί με την ενδοοικογενειακή βία, η στενή συνεργασία με τις βρετανικές Αρχές πάνω στο θέμα αυτό ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, καθώς και με τις αστυνομίες άλλων χωρών, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, γιατί προέκυψαν στοιχεία για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία.

Η κα. Ροτζιώκου διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν ξεκάθαρες καταγγελίες, καθώς η αύξηση σε αυτές ήταν μόλις 4% από το 2019 στο 2020 (5.221 καταγγελίες το 2019 και 5.413 το 2020). Εκτινάχτηκαν όμως τα τηλεφωνήματα, κυρίως γυναικών, στην Άμεση Δράση, αλλά και στο 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ή σε άλλους φορείς, που ζητούσαν συμβουλές για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας, χωρίς όμως να τα καταγγέλλουν.

Με αφορμή αυτό ξεκίνησε από πέρυσι η εκστρατεία «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα σου», προκειμένου να ανοίξουν τα στόματα.

Κάτι ανάλογο έγινε και στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικότερα στη Σκωτία, όπου προωθήθηκε η τεχνική να γίνεται καταγγελία από τα θύματα στα φαρμακεία, μέσω ενός κωδικοποιημένου μηνύματος, που μεταφέρεται στις αστυνομικές Αρχές, για να είναι ασφαλείς οι καταγγέλλοντες/σες, καθώς και η ανάπτυξη ενός προγράμματος που αξιολογεί τον κίνδυνο και λαμβάνονται ανάλογα μέτρα.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, τα θύματα παροτρύνονται να καταγγέλλουν το πρόβλημά τους με τέσσερις τρόπους: Με τηλεφώνημα στο «100», με μήνυμα sms στο «100», στα αστυνομικά τμήματα, ή στα Τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Κατά την έναρξη του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε προχθές, παρουσιάστηκε βίντεο, που περιλαμβάνει ακριβώς τα στάδια χειρισμού περιστατικών βίας από τις αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ μιλούν και αξιωματικοί οι οποίοι χειρίζονται τέτοια θέματα.

Το βίντεο, διάρκειας 3,5 λεπτών, δημιουργήθηκε με την υποστήριξη και χορηγία της Βρετανικής Πρεσβείας και θα αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, όμως, θα αποτελέσει τη βάση, για τη δημιουργία δύο άλλων βίντεο, το προσεχές χρονικό διάστημα, για την καμπάνια στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου» που αποσκοπεί στην πρόληψη της θυματοποίησης και στην προστασία των επιζωσών και επιζώντων από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Τα βίντεο αυτά, διάρκειας 1,5 λεπτών και 30 δευτερολέπτων, θα προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση αντίστοιχα, με στόχο να πειστούν τα θύματα να καταγγέλλουν τα περιστατικά σε βάρος τους. Τα συγκεκριμένα βίντεο θα εκδοθούν και με αγγλικούς υπότιτλους, για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα τόνισε ότι «η από κοινού δράση, με συνέπεια και σωστή ενημέρωση, φέρνει αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «έχουν αναλάβει δέσμευση από κοινού: α) για την ανάληψη προληπτικής δράσης και την επίδειξη μηδενικής ανοχής στο "αόρατο" έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας, β) για τη συνεχή ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, καίριας σημασίας για το χτίσιμο επιχειρησιακής ικανότητας υψηλού αντίκτυπου στη μάχη ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και γ) για την ανάπτυξη συνεργειών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Η ανάσχεση της πορείας του αρνητικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την οικογένεια και τα μέλη της με κάθε είδους μεταξύ τους σχέση, χαρακτηρίζεται ως αναγκαιότητα. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τις αρνητικές συνέπειες και φυσικά να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη απέναντι σε κάθε αρνητική έκφανσή του, ενημερώνοντάς τον για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του και επικοινωνώντας μαζί του με κάθε τρόπο».

Ομιλητές στο διαδικτυακό εργαστήριο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στελέχη της Αστυνομίας της Σκωτίας, εγκληματολόγος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, καθώς και Βρετανή Εισαγγελέας, αρμόδια για θέματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, και από την πλευρά της Ελλάδας αστυνομικοί από τα Τμήματα και τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, καθώς και η Εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κα. Μαργαρίτα Χρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.