Τι θα έπρεπε να γίνει; «Να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή» μας λέει ο συνομιλητής μας. Μπορεί να γίνει έστω και τώρα, υπό το βάρος μάλιστα των μαζικών αντιδράσεων; «Δύσκολα, γιατί η Ε.Ε. πιέζει χρόνια τη χώρα για δασολόγιο, και η Ελλάδα παίρνει διαρκώς προθεσμίες, παράταση στην παράταση, και έτσι γλιτώνει τα πρόστιμα, ξεγελώντας την!»
Η ρίζα του κακού είναι βαθιά, προσθέτει ο κ. Μαριάτος, κι εντοπίζεται καταρχάς στο ότι το γιγαντιαίο έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις κατά τόπου υπηρεσίες, όπου «άλλοτε ήταν πρόθυμες άλλοτε όχι, προκειμένου να παράσχουν στοιχεία και να συμπράξουν σε αυτό».
«Πρόκειται για τη χρόνια παθογένεια του Ελληνικού Δημοσίου σε ό,τι απαιτεί πολλή και συντονισμένη δουλειά, που όμως ποτέ δεν γίνεται» εξηγεί ο κ. Μαριάτος, αποκαλύπτοντας ότι δευτερευόντως το σοβαρότατο αυτό έργο «το εμπόδισαν και κατά τόπους συμφέροντα. Ένας σωστός δασικός χάρτης θα εξάλειφε το αλισβερίσι με τις εντάσεις και η επιτροπή εντάσεων, που έχει δουλειά για να ζήσουν και τα εγγόνια της, θα έχανε τα κέρδη της».
Όλα αυτά τορπίλισαν εντέλει το αυτονόητο: «Να έχουμε ως χώρα χωροταξική, πολεοδομική, δασική και κτηματολογική χρήση γης σε κοινή ψηφιακή πλατφόρμα. Να ξέρουμε πού είναι ένα ρέμα, που είναι ο αιγιαλός…!»
Ο ίδιος δεν βλέπει φως ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα: «Είδαμε απλώς οριζόντιες λύσεις με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες» προσθέτει, προβλέποντας να επικρατεί «χάος» σε σχέση με τους δασικούς χάρτες «για πολλά ακόμα χρόνια» στη χώρα.
«Ακίνητο χαρακτηρίστηκε δασικό επειδή στις αεροφωτογραφίες είδανε βλάστηση»
Τα λόγια του επιβεβαιώνει στο ακέραιο ο Σταύρος Μεγαλοοικομόνου, ένας από τους συμπολίτης μας που ταλαιπωρείται για αγροτεμάχιά του στα Κύθηρα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από λάθος δασικά. «Ενώ είναι δυο βήματα από την πλατεία του χωριού και υπάρχει εντός του οίκημα 95 τ.μ. χαρακτηρίστηκε ένα κομμάτι του ακινήτου "δασικό", επειδή στις αεροφωτογραφίες είδανε βλάστηση. Κι είναι λίγα δέντρα που διατήρησα και δεν έκοψα» μας διαφωτίζει.
Έχει κάνει ένσταση εδώ και δυο χρόνια, αλλά λιμνάζει. "Περιμένω ακόμα", μας λέει απογοητευμένος, θεωρώντας δεδομένο ότι "πάντα ρουφιάνοι ήταν που βγάζαν μαύρα λεφτά οι δασάρχες", φέρνοντάς μας και σχετικό παράδειγμα: "Ένας πρώην δασάρχης στο νησί αποχαρακτήρισε δασική έκταση, την οποία κατέστησε προσωπική του περιουσία και κατόπιν πούλησε σε ξένους. Οπότε τι να λέμε!" αναφωνεί.
Τι απαντούν οι αρμόδιοι για το αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες
Μια εντελώς άλλη εκδοχή για τα τεκταινόμενα, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες και τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει ειδικά στην Κρήτη, όπου σήμερα κάνουν πορείες διαμαρτυρίας σε όλους τους νομούς, κι από την περασμένη βδομάδα είναι υπό κατάληψη αγανακτισμένων πολιτών η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, μας δίνει η Κ. Μπιζούρα, υπάλληλος στο Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων Χανίων.
"Τα προβλήματα είναι πολλά", παραδέχεται, αλλά τη σημερινή φόρτιση την αποδίδει σε παρανόηση από την πλευρά των πολιτών, που στο Ηράκλειο μετά τη σε φορτισμένο κλίμα πορεία τους κατέληξαν στο γραφείο της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για όλο το νησί.
"Ο δασικός χάρτης της χώρας ήταν μια υποχρέωση της Πολιτείας που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 45 χρόνια, απλά με το να μην έχει γίνει και να γίνεται τώρα έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν αυτό το διάστημα. Υπήρξε η κατάλληλη νομοθεσία. Το γιατί δεν υλοποιήθηκε νωρίτερα δεν το ξέρω" πιάνει το νήμα του χρονικού των παθογενειών.
"Υπήρχαν κάποιες αρχικές αναρτήσεις το 2000" προσθέτει. "Τρέξανε κάποια πιλοτικά προγράμματα δασικών χαρτών. Κάποια ελάχιστα ποσοστά δασικών χαρτών αναρτήθηκαν στην Ελλάδα ως το 2017, οπότε ξεκίνησαν μαζικά να γίνονται αναρτήσεις χαρτών και σχεδόν το μισό της χώρας αναρτήθηκε τότε. Το άλλο ήμισι των δασικών χαρτών αναρτείται τώρα .Το 2017 υπήρξε αντίστοιχη με τη σημερινή δημοσιότητα στο θέμα για αυτό μου κάνει εντύπωση η σημερινή αντίδραση", μας λέει, παραπέμποντάς μας στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στην πρώτη σελίδα, υπάρχει ένα κινούμενο μενού με το όνομα "δασικοί χάρτες". "Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στη συγκεκριμένη σελίδα, ανακοινώνεται ότι αναρτήθηκαν στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο” ο Δασικός Χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με την 554/29-1-2021 (ΑΔΑ: ΨΟΨΘΟΡ1Θ-ΜΕΩ) απόφασή μας, ο Δασικός Χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου 346/29-1-2021(ΑΔΑ: 6ΜΦΦΟΡ1Θ-46Δ) απόφασή μας, ο Δασικός Χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου 1181/12-2-2021(ΑΔΑ: ΨΥ6ΠΟΡ1Θ-ΨΒΟ) και ο Δασικός Χάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων 1362/15-2-2021(ΑΔΑ: 9ΣΑΦΟΡ1Θ-5Ξ6), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 3889/2010 (Φ.Ε.Κ. 182Α΄), όπως ισχύει".
Απόσπασμα από την ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Ακολουθεί η επιλογή: Χρήσιμες Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τους Δασικούς Χάρτες.
Στην υποενότητα «Χρήσιμο Υλικό» δίνονται οδηγίες για τη θέαση του δασικού χάρτη και την υποβολή αντιρρήσεων, ενώ υπάρχει κι οδηγός τοπογραφικών διαγραμμάτων. Τίποτα από αυτά δεν αποθάρρυνε τους Κρητικούς να βγουν στους δρόμους έξαλλοι.
«Υπάρχει μια παρερμηνεία» τονίζει η κα Μπιζούρα. «Οι τριβές και αντιδράσεις προέκυψαν διότι συνδέουμε τον δασικό χαρακτήρα με το ιδιοκτησιακό. Ενώ ο δασικός χάρτης αποτυπώνει χαρακτήρα και όχι ιδιοκτησίες. Είναι λάθος ο συσχετισμός, και να κάνω ένταση για ένα βουνό που διεκδικώ, επειδή έχω συμβόλαιο ιδιοκτησίας, λέγοντας "αυτό δεν είναι βουνό, δεν είναι κυπαρίσσια, αλλά ελιές", για να μην προβάλλει το δημόσιο δικαιώματα κυριότητας, αφού οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται κατά τεκμήριο του δημοσίου».
Πώς διασφαλίζει όμως ένας πολίτης την περιουσία του που εγγράφεται ως «δασική περιοχή» και μάλιστα από λάθος, όταν ακόμη κι η ένστασή του δεν έχει τύχη, για χρόνια, όπως στην περίπτωση του κ. Μεγαλοοικονόμου;
«Μέσα από το κτηματολόγιο. Είναι μια διαδικασία που δεν είναι καινούρια. Για την ιδιοκτησία ισχύει ό,τι ίσχυε πάντα .Οι νόμοι που καθορίζουν το ιδιοκτησιακό είναι οι ίδιοι. Δεν αλλάζει κάτι λόγω του δασικού χάρτη. Η κινητοποίηση προκύπτει από μια λανθασμένη συσχέτιση» καταλήγει η κα Μπιζούρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια